ΔΙΕΘΝΗ

Ενεργειακή κρίση: 8 εκατομμύρια Αυστραλοί καλούνται να σβήσουν τα φώτα

Ο υπουργός Ενέργειας της Αυστραλίας προέτρεψε τα νοικοκυριά στη Νέα Νότια Ουαλία – την πολιτεία που περιλαμβάνει το Σίδνεϊ – να σβήνουν τα φώτα τους για δυο ώρες κάθε μέρα,  ενόψει της ενεργειακής κρίσης.

Ο υπουργός Chris Bowen είπε ότι οι άνθρωποι δεν θα πρέπει να χρησιμοποιούν ηλεκτρικό ρεύμα για δύο ώρες κάθε βράδυ, εάν «έχουν την επιλογή».

Ωστόσο, πρόσθεσε ότι είναι «βέβαιος» ότι τα μπλακ άουτ θα μπορέσουν να αποφευχθούν.

Η προτροπή αυτή προς τους πολίτες έρχεται, αφότου η κύρια χονδρική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας της Αυστραλίας ανεστάλη,  λόγω της αύξησης των τιμών.

Ο κ. Bowen ζήτησε από τους ανθρώπους που ζουν στη Νέα Νότια Ουαλία να εξοικονομούν όσο το δυνατόν περισσότερη ενέργεια.

Η Αυστραλία είναι ένας από τους μεγαλύτερους εξαγωγείς άνθρακα και υγροποιημένου φυσικού αερίου στον κόσμο, αλλά παλεύει με μια κρίση στην ηλεκτρική ενέργεια από τον περασμένο μήνα. Τα τρία τέταρτα της ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας εξακολουθούν να παράγονται με άνθρακα. Εδώ και καιρό, η Αυστραλία κατηγορείται ότι δεν κάνει αρκετά για να μειώσει τις εκπομπές της επενδύοντας σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Πλημμύρες νωρίτερα φέτος έπληξαν ορισμένα ανθρακωρυχεία στη Νέα Νότια Ουαλία και στο Κουίνσλαντ, ενώ τεχνικά προβλήματα μείωσαν την παραγωγή σε δύο ορυχεία που τροφοδοτούν τον μεγαλύτερο σταθμό καύσης άνθρακα στη Νέα Νότια Ουαλία.

Περίπου το ένα τέταρτο της δυναμικότητας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας της Αυστραλίας με καύση άνθρακα είναι επί του παρόντος εκτός λειτουργίας, λόγω απροσδόκητων διακοπών και προγραμματισμένης συντήρησης.

Ορισμένοι παραγωγοί ηλεκτρικής ενέργειας έχουν δει τα κόστη να εκτοξεύονται, καθώς οι παγκόσμιες τιμές άνθρακα και φυσικού αερίου έχουν εκτιναχθεί λόγω των κυρώσεων στη Ρωσία για την εισβολή της στην Ουκρανία.

Εν τω μεταξύ, η ζήτηση για ενέργεια έχει επίσης εκτιναχθεί εν μέσω ψύχους, και καθώς η οικονομία της Αυστραλίας ανοίγει μετά την χαλάρωση των περιορισμών για τον Covid-19.

Όλα αυτά συνέβαλαν στο να ανέβουν οι τιμές ηλεκτρικής ενέργειας στη χονδρική αγορά πάνω από το ανώτατο όριο τιμής των 300 δολαρίων Αυστραλίας ανά μεγαβατώρα, που έχει οριστεί από τη ρυθμιστική αρχή της αγοράς, τον Αυστραλιανό Διαχειριστή Ενεργειακής Αγοράς (Aemo).

Ωστόσο, αυτό το ανώτατο όριο ήταν χαμηλότερο από το κόστος παραγωγής πολλών παραγωγών, οι οποίοι αποφάσισαν να παρακρατήσουν την παραγωγική τους ικανότητα.

Την Τετάρτη, η Aemo έκανε το άνευ προηγουμένου βήμα να αναστείλει την αγορά και είπε ότι θα καθορίσει τις τιμές άμεσα και θα αποζημιώσει τους παραγωγούς για το έλλειμμα. Ζήτησε επίσης από τους καταναλωτές στη Νέα Νότια Ουαλία «να μειώσουν προσωρινά τη χρήση ενέργειας».

hlektragr

Recent Posts

Μαθητές του «Μουσικού Σχολείου Κορίνθου» επισκέφθηκαν τον Σεβ. Μητροπολίτη κ. Διονύσιο στα Γραφεία της Ι. Μητροπόλεως

Αντιπροσωπεία μαθητών του «Μουσικού Σχολείου Κορίνθου» συνοδευόμενοι από τους Εκπαιδευτικούς τους κ. Κωνσταντίνα Ξύδη, κ.…

2 ώρες ago

Ναύπλιο: Εγκαίνια του 9ου Mediterranean Yacht Show

Παρουσία της Υφυπουργού Τουρισμού Έλενας Ράπτη πραγματοποιήθηκαν το απόγευμα του Σαββάτου 27 Απριλίου τα εγκαίνια…

2 ώρες ago

Ολυμπιακοί Αγώνες: Πέρασε από τη διώρυγα της Κορίνθου το ιστιοφόρο Belem με τη Φλόγα

Το ταξίδι του για τη Μασσαλία συνεχίζει το γαλλικό ιστιοφόρο Belem, το οποίο μεταφέρει την…

3 ώρες ago

Συνεδριάζει την Μεγάλη Τρίτη η Περιφερειακή Επιτροπή Πελοποννήσου

Την Μ. Τρίτη 30 Απριλίου 2024 και ώρα 10:00 στην αίθουσα συνεδριάσεων, στο κτήριο του…

11 ώρες ago

Τουρισμός για όλους 2024: Έγινε η κλήρωση για τους δικαιούχους

Πραγματοποιήθηκε η διαδικασία επιλογής των δικαιούχων του προγράμματος Τουρισμός για όλους 2024 και αναμένεται να…

11 ώρες ago

Εκτεταμένες καμπάνιες του Τουριστικού Οργανισμού Λουτρακίου για το «Πάσχα 2024»

Ο Τουριστικός Οργανισμός Λουτρακίου, σε συνεργασία και με την υποστήριξη του Δήμου Λουτρακίου- Περαχώρας- Αγ.…

13 ώρες ago