ΔΙΕΘΝΗ

Συναγερμός για τους Ουκρανούς πρόσφυγες: Sos για ξέσπασμα επιδημιών – Τι πρέπει να κάνουν οι χώρες υποδοχής προσφύγων

Για επιδημία χολέρας στη Μαριούπολη εκφράζουν φόβους οι ουκρανικές υγειονομικές αρχές λόγω της κατάστασης του πολέμου, των μαζικών ταφών, της έλλειψης νερού και των άσχημων υγειονομικών συνθηκών.

 

Ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει σημάνει συναγερμό για ξέσπασμα μεταδοτικών ασθενειών και απαιτεί προσοχή και επαγρύπνηση. Οι χώρες που υποδέχονται πρόσφυγες βρίσκονται και αυτές σε αυξημένο κίνδυνο για νοσήματα, κατά βάση στους χώρους φιλοξενίας προσφύγων. Στο πλαίσιο αυτό, το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νόσων (ECDC), τα Ηνωμένα Εθνη, η Unicef και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας δημοσίευσαν για την αξιολόγηση του κινδύνου και τα απαραίτητα μέτρα που πρέπει να λαμβάνονται σε σημεία διέλευσης προσφύγων αλλά και στα κέντρα φιλοξενίας των χωρών της Ε.Ε.

Στο εγχειρίδιο αυτό περιλαμβάνονται αναλυτικές οδηγίες για διαφορετικού επιπέδου κίνηση και διαμονή προσφύγων. Η πρώτη κατηγορία είναι τόποι άφιξης και εξόδου, τα σημεία διέλευσης, τα σημεία συγκέντρωσης (σταθμοί λεωφορείων/ τρένων), συνοριακές διελεύσεις και κέντρα υποδοχής με διάστημα διαμονής 0 έως 12 ωρών.

Τοποθεσίες υποδοχής και χώροι διέλευσης από μία έως 10 ημέρες αποτελούν ξεχωριστή κατηγορία υγειονομικής φροντίδας, όπως και τα συλλογικά κέντρα φιλοξενίας με διαμονή μεγαλύτερη από δέκα ημέρες, όπως ορίζονται από τις αντίστοιχες κυβερνήσεις.

Στην τελευταία περίπτωση, της μακροχρόνιας διαμονής σε κέντρα φιλοξενίας, οι οικογένειες πρέπει να μένουν μαζί και ξεχωριστά από άλλους πρόσφυγες, σύμφωνα με όσα ορίζει ο οδηγός και το φαγητό πρέπει να παρασκευάζεται από τις οικογένειες μεμονωμένα. Μέτρα για τη διασφάλιση της ασφάλειας των τροφίμων, συμπεριλαμβανομένης της ψύξης είναι απαραίτητο να λαμβάνονται, ενώ μεταξύ άλλων είναι αναγκαίο να υπάρχουν προσβάσιμα κιτ με υγειονομικό υλικό και 24ωρη υπηρεσία ασθενοφόρων.

Το εγχειρίδιο περιλαμβάνει σύντομη τεχνική καθοδήγηση για τις χώρες υποδοχής με συγκεκριμένα ζητήματα δημόσιας Υγείας: πρότυπα διαμονής, παροχή νερού, τουαλέτες, πλυντήριο, ντους, μέτρα πρόληψης και ελέγχου λοιμώξεων και διαχείριση στερεών αποβλήτων.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που ανακοίνωσε το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη με βάση τα στοιχεία του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας, χθες (6/6) στην Ελλάδα εισήλθαν 331 Ουκρανοί πρόσφυγες, από τους οποίους 69 ανήλικοι.

Γυναικοκτονία στη Δράμα: Την σκότωσε με καραμπίνα και αυτοπυροβολήθηκε

Από τον Προμαχώνα: 83

Από Ευζώνους: 43

Από τα υπόλοιπα χερσαία σύνορα: 87

Στο αεροδρόμιο “Ελευθέριος Βενιζέλος” αφίχθησαν 59, στο αεροδρόμιο “Μακεδονία” 20 και στα λοιπά αεροδρόμια 39.

Συνολικά, από την έναρξη του πολέμου, στην Ελλάδα έχουν περάσει τα σύνορα 35.069 Ουκρανοί υπήκοοι, από τους οποίους 8.742 ανήλικοι.

hlektragr

Recent Posts

Με την υποστήριξη της Περιφέρειας το TSATOUMAS STREET LONG JUMP στην Καλαμάτα

Με την υποστήριξη της Περιφέρειας Πελοποννήσου, ο Γ.Σ. ΑΚΡΙΤΑΣ 2016 διοργανώνει στις 21 Μαΐου το…

7 ώρες ago

Δήμος Κορινθίων: Ξεκινούν δράσεις ψηφιακού μετασχηματισμού

Ο 𝝙ή𝝻𝝾ς 𝝟𝝾𝞀𝝸𝝼𝝷ί𝞈𝝼 πέτυχε την ένταξη και χρηματοδότησή του 𝞂𝝴 𝝿𝝾𝞂𝝾𝞂𝞃ό 𝟭𝟬𝟬% με το ποσό…

7 ώρες ago

Με την υποστήριξη της Περιφέρειας η εκδήλωση ιστορικής αναδρομής με τίτλο: 1974-2024 πενήντα χρόνια από την εισβολή «Το Νεύμα του Αγαπήνορα»

Με την υποστήριξη της Περιφέρειας Πελοποννήσου θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση ιστορικής αναδρομής μουσικοφιλολογικού αναλογίου με τίτλο:…

8 ώρες ago

Ευρείες αστυνομικές επιχειρήσεις για την αντιμετώπιση της εγκληματικότητας στην Περιφέρεια Πελοποννήσου

Συνελήφθησαν -39- άτομα, προσήχθησαν -79- και έγινε έλεγχος σε -1.132- Επιπλέον, πραγματοποιήθηκαν έλεγχοι σε -803-…

8 ώρες ago

Συνεχίζει τη λειτουργία του το Κέντρο Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων στην πόλη της Καλαμάτας

Με απόφαση του Περιφερειάρχη Πελοποννήσου, Δημήτρη Πτωχού, εντάχθηκε στο πρόγραμμα “Πελοπόννησος 2021-2027” η πράξη Κέντρου…

8 ώρες ago

Στοχευμένη αστυνομική επιχείρηση πραγματοποιήθηκε στη Μεσσηνία

Στοχευμένη αστυνομική επιχείρηση πραγματοποιήθηκε στη Μεσσηνία Στο πλαίσιο της επιχείρησης συνελήφθησαν -19- άτομα Κατασχέθηκαν, μεταξύ…

9 ώρες ago