ΔΙΕΘΝΗ

Ζελένσκι: Δύσκολη η κατάσταση στο Ντονμπάς – Χάνουμε έως 100 στρατιώτες την ημέρα – Νέες απειλές από Ρωσία κατά ΗΠΑ

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι, σε συνέντευξη του που παραχώρησε στο Κίεβο στο αμερικανικό μέσο Newsmax, δήλωσε ότι ο ουκρανικός στρατός χάνει κάθε μέρα 60-100 στρατιώτες που σκοτώνονται στις μάχες, στις οποίες τραυματίζονται επίσης καθημερινά 500 στρατιώτες.

«Δύσκολη η κατάσταση στο Ντονμπάς»

«Η πιο δύσκολη κατάσταση έχει δημιουργηθεί στην ανατολική Ουκρανία και νότια του Ντονέτσκ και Λουχάνσκ… Η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη. Καθημερινά χάνουμε στις μάχες 60-100 στρατιώτες και έχουμε περίπου 500 τραυματίες. Κρατάμε την αμυντική μας περίμετρο».

Παράλληλα στη συνέντευξη του δηλώνει ότι το Κίεβο δεν προτίθεται να προβεί σε βιαστικές ενέργειες για την απελευθέρωση των εδαφών που έχουν καταλάβει οι Ρώσοι, εάν αυτό θα απαιτήσει δεκάδες χιλιάδες θυμάτων, αλλά θα περιμένει τα όπλα που χρειάζεται.

Ο Ζελένσκι υπογραμμίζει επίσης στη συνέντευξη του ότι ο ουκρανικό στρατός δεν ετοιμάζεται να επιτεθεί στο έδαφος της Ρωσίας με όπλα που στέλνουν οι Ηνωμένες Πολιτείες, ιδιαίτερα με τους πολλαπλούς εκτοξευτήρες πυραύλων με αυξημένο βεληνεκές.

«Γνωρίζω ότι κάποιοι στις Ηνωμένες Πολιτείες ή κάποιοι στον Λευκό Οίκο λένε ότι μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τα όπλα αυτά για να επιτεθούμε στην Ρωσία. Κοιτάξτε, δεν πρόκειται να επιτεθούμε στην Ρωσία. Δεν ενδιαφερόμαστε για την Ρωσική Ομοσπονδία, δεν πολεμάμε στο έδαφος της» δήλωσε ο Ζελένσκι , υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι η Ουκρανία δεν προτίθεται να παραχωρήσει εδάφη της.

Το Μάιο ο πρόεδρος Ζελένσκι είχε δηλώσει ότι στις μάχες στα ανατολικά της Ουκρανίας σκοτώνονται καθημερινά έως 100 ουκρανοί στρατιώτες.

Ούτε η Ουκρανία, ούτε η Ρωσία ανακοινώνουν τις απώλειες των στρατών τους σε συστηματική βάση. Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας έκανε δύο ανακοινώσεις για τις απώλειες του ρωσικού στρατού κατά την διάρκεια του πολέμου, στις 2 και στις 25 Μαρτίου. Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση του ρωσικού υπουργείου Άμυνας στην Ουκρανία έχουν σκοτωθεί 1.351 Ρώσοι στρατιωτικοί ενώ οι τραυματίες ανέρχονται στους 3.825.

Οι δημοσιογράφοι της ρωσικής υπηρεσίας του BBC έχουν ταυτοποιήσει τα ονόματα 3.052 Ρώσων στρατιωτών και αξιωματικών που έχουν σκοτωθεί στην Ουκρανία. Η έρευνα τους βασίστηκε σε ανακοινώσεις των επικεφαλής ρωσικών περιφερειών και σε δημοσιεύματα τοπικών μέσων ενημέρωσης. Παράλληλα η ρωσική υπηρεσία του BBC διευκρινίζει ότι ο αριθμός μπορεί να μην είναι ακριβής, επειδή οι τοπικές αρχές δεν ανακοινώνουν πάντα ολόκληρους τους καταλόγους με τους νεκρούς στρατιωτικούς. Σε συνθήκες πολέμου είναι αδύνατον να επαληθευθούν πλήρως τα στοιχεία για τις απώλειες.

Νέες ρωσικές απειλές κατά ΗΠΑ

Την ίδια ώρα, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε σήμερα ότι η αποστολή προηγμένων εκτοξευτήρων ρουκετών από τις ΗΠΑ στην Ουκρανία εγείρει τον κίνδυνο εμπλοκής μιας «τρίτης χώρας» στη σύγκρουση μεταξύ Μόσχας και Κιέβου.

Ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας απάντησε κατ’ αυτόν τον τρόπο όταν ρωτήθηκε, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε τη Σαουδική Αραβία, για τα σχέδια των ΗΠΑ να παραδώσουν στην Ουκρανία αυτά τα συστήματα που θα μπορούσαν να πλήξουν με ακρίβεια ρωσικούς στόχους.

Νωρίτερα, ένας αξιωματούχος του Λευκού Οίκου διαβεβαίωσε ότι οι ΗΠΑ θα δώσουν αυτά τα συστήματα για να χρησιμοποιηθούν από την Ουκρανία στην άμυνά της απέναντι στις ρωσικές δυνάμεις, αλλά όχι και για πλήγματα εντός του ρωσικού εδάφους. Ο Τζόναθαν Φάινερ, ο αναπληρωτής σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Λευκού Οίκου σημείωσε ότι οι Ουκρανοί ζητούσαν το σύστημα αυτό και η Ουάσινγκτον πιστεύει ότι θα καλύψει τις ανάγκες τους.

«Ζητήσαμε από τους Ουκρανούς εγγυήσεις ότι δεν θα τα χρησιμοποιήσουν για να πλήξουν (στόχους) εντός της Ρωσίας. Οι Ουκρανοί πολεμούν σε έναν αμυντικό πόλεμο. Οι ρωσικές δυνάμεις είναι στο έδαφός τους», είπε ο Φάινερ σε συνέντευξη που παραχώρησε στο CNN.

Ο Αμερικανός αξιωματούχος σημείωσε ότι υπάρχουν πολλοί στόχοι τους οποίους οι Ουκρανοί δεν μπορούν να πλήξουν με τα οπλικά συστήματα που διαθέτουν σήμερα και το αμερικανικό πυραυλικό σύστημα «θα κάνει τη διαφορά» στις συγκρούσεις στο νοτιοανατολικό τμήμα της χώρας, όπου έχουν επικεντρωθεί οι ρωσικές δυνάμεις.

Ένας υψηλόβαθμος κυβερνητικός αξιωματούχος είπε την Τρίτη ότι το Κίεβο διαβεβαίωσε πως δεν θα χρησιμοποιήσει αυτούς τους πυραύλους για να πλήξει στόχους εντός της Ρωσίας.

Ένας Ρώσος αξιωματούχος είπε ότι η Μόσχα βλέπει «πολύ αρνητικά» αυτήν την εξέλιξη. Ο Φάινερ όμως είπε ότι ο Μπάιντεν είχε δηλώσει με σαφήνεια στον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν ποιες θα ήταν οι συνέπειες μιας εισβολής στην Ουκρανία. «Κάνουμε ακριβώς αυτό που είπαμε. Η Ρωσία το προκάλεσε η ίδια στον εαυτό της, εξαπολύοντας επίθεση σε μια κυρίαρχη χώρα», πρόσθεσε.

hlektragr

Recent Posts

Οι Μεγάλες Ώρες της Μεγάλης Παρασκευής στο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων

Οι Μεγάλες Ώρες της Μεγάλης Παρασκευής ανεγνώσθησαν σήμερα στον Μοναστηριακό και Πατριαρχικό Ναό των Αγίων…

18 ώρες ago

Υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας η Τελετή του Αγίου Φωτός – Πώς θα μεταφερθεί στην Ελλάδα

Υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας και εν μέσω του πολέμου στην Λωρίδα της Γάζας θα σταλεί…

19 ώρες ago

3 τόνοι κρέατα και 8 τόνοι τρόφιμα μοιράστηκαν από την «Θεοπροσφορά» ενόψει της εορτής του Πάσχα

«Η ΘΕΟΠΡΟΣΦΟΡΑ», από την 1η Απριλίου 2024 έως και την Μεγάλη Τετάρτη 1η Μαΐου 2024,…

19 ώρες ago

Το Ιερό Μυστήριο του Ευχελαίου στην Ιερά Μητρόπολη Κορίνθου

Το Ιερό Μυστήριο του Ευχελαίου τελέστηκε κι εφέτος το μεσημέρι της Μεγάλης Τετάρτης, 1 Μαΐου…

19 ώρες ago

Μεγάλη Παρασκευή: Ημέρα κατάνυξης και θρήνου – Κορυφώνεται σήμερα το Θείο Δράμα

Η Μεγάλη Παρασκευή είναι ίσως η πιο φορτισμένη συγκινησιακά ημέρα της Μεγάλης Εβδομάδας καθώς κορυφώνεται…

20 ώρες ago

Κίνηση στους δρόμους: Κυκλοφοριακό «έμφραγμα» στην Αττική Οδό μετά από τροχαίο, μποτιλιάρισμα στην Εθνική Αθηνών – Κορίνθου

Μποτιλιάρισμα παρατηρείται εδώ και λίγη ώρα στους δρόμους της Αττικής, καθώς κορυφώνεται η έξοδος των…

20 ώρες ago