ΔΙΕΘΝΗ

Πόλεμος στην Ουκρανία: Ανελέητο «σφυροκόπημα» των Ρώσων στο Λουχάνσκ – Οι Ουκρανοί ζητούν βαρέα όπλα από τη Δύση

«Χρειαζόμαστε πυροβολικό μεγάλου βεληνεκούς», λέει ο κυβερνήτης του Λουχάνσκ, Σερχίι Χαϊντάι, καθώς η ρωσική επιθετικότητα εντείνεται ολοένα και περισσότερο σε αυτή την περιφέρεια της ανατολικής Ουκρανίας. Μιλώντας στο ραδιόφωνο του BBC, ο Χαϊντάι αποκάλυψε ότι οι Ρώσοι έχουν καταφέρει να μπουν στην πόλη- κλειδί του Σεβεροντόνετσκ, η οποία δεν έχει ακόμη «πέσει» αλλά βρίσκεται, αυτή την στιγμή, σε στενό ρωσικό κλοιό.

 

«Πυροβόλησαν ένα ασθενοφόρο, δεν ξέρουμε τι συνέβη με τους γιατρούς. Δεν σηκώνουν τα τηλέφωνά τους. Ένα νοσοκομείο γκρεμίστηκε. Η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη», είπε ο κυβερνήτης.

«Τα ουκρανικά στρατεύματα δεν έχουν φύγει. Προς το παρόν, διεξάγονται μάχες εντός της πόλης», εξήγησε.

Εάν το Σεβεροντόνετσκ και η κοντινή πόλη Λισιτσάνσκ καταληφθούν από τη Ρωσία, τότε ολόκληρη η περιοχή του Λουχάνσκ στα ανατολικά θα τεθεί υπό ρωσικό έλεγχο.

«Δυστυχώς, το Σεβεροντόνετσκ έχει χωριστεί στα δυο, αλλά η πόλη εξακολουθεί να υπερασπίζεται τον εαυτό της. Η πόλη είναι ακόμα ουκρανική», δήλωσε ο δήμαρχος της πόλης Ολεξάντρ Στριούκ στην ουκρανική τηλεόραση.

Όσον αφορά το εάν το Σεβεροντόνετσκ θα «πέσει» σύντομα στα χέρια των Ρώσων, ο κυβερνήτης του Λουχάνσκ επεσήμανε: «Είναι πόλεμος. Δεν μπορούμε να κάνουμε τέτοιου είδους προβλέψεις. Αλλά αν αναγκαστούν να υποχωρήσουν στην απέναντι πλευρά του ποταμού, πιο κοντά στο Λισιτσάνσκ, για να διατηρήσουν τα στρατεύματά τους, θα το κάνουν». Ο Χαϊντάι επανέλαβε την έκκληση για ενίσχυση των ουκρανικών αμυντικών δυνάμεων με όπλα μεγάλου βεληνεκούς.

«Χρειαζόμαστε πυροβολικό μεγάλου βεληνεκούς. Οι Ρώσοι μας πυροβολούν συνεχώς από απόσταση. Έχουν ένα τεράστιο απόθεμα οβίδων και απλώς πυροβολούν τις θέσεις μας για ώρες», εξήγησε.

«Μόνο μετά από αυτό στέλνουν στρατεύματα στην επίθεση. Όταν φτάσει το πυροβολικό μεγάλου βεληνεκούς, τότε θα μπορέσουμε να σταματήσουμε τον ρωσικό στρατό».

” />
Μια 4χρονη μικρή νεράιδα εύχεται να γίνει η Barbie γοργόνα
Στην Τουρκία ο Λαβρόφ – Θα συζητήσει για τη δημιουργία θαλασσίων διαδρόμων για τις εξαγωγές αγροτικών προϊόντων από την Ουκρανία
ΕΕ: Ξεκινά η δεύτερη ημέρα της Συνόδου Κορυφής – Στο επίκεντρο η ενέργεια, η επισιτιστική κρίση και η ευρωπαϊκή άμυνα

Παρόμοια έκκληση απηύθυνε νωρίτερα σήμερα (31/5) ο σύμβουλος του Βολοντίμιρ Ζελένσκι, Ολεξίι Αρεστόβιτς, αντιδρώντας στα σχόλια του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν ότι η χώρα του «δεν θα στείλει όπλα μεγάλου βεληνεκούς στην Ουκρανία».

Ο Αρεστόβιτς είπε ότι οι πύραυλοι MLRS που μπορούν να χτυπήσουν σε απόσταση έως και 70 χιλιομέτρων θα ήταν «περισσότερο από αρκετοί για εμάς».

«70 χιλιόμετρα θα ήταν υπεραρκετά», είπε.

Ο Ζελένσκι και άλλοι Ουκρανοί αξιωματούχοι έχουν ζητήσει να τους παραδοθούν πύραυλοι MLRS για να αντιμετωπίσουν τους σφοδρούς βομβαρδισμούς της Ρωσίας στην ανατολική περιοχή του Ντονμπάς.

Ωστόσο, υπάρχουν φόβοι ότι η Ρωσία θα θεωρούσε τις παραδόσεις τέτοιων βαρέων όπλων ως προκλητική κλιμάκωση, με τον κίνδυνο οι  ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους στο ΝΑΤΟ να έρθουν σε άμεση σύγκρουση με τη Μόσχα.

hlektragr

Recent Posts

Ισθμός Κορίνθου: Ξεκίνησαν και πάλι οι διελεύσεις των πλοίων

  Επανέναρξη των διελεύσεων των πλοίων απ’ τον Ισθμό της Κορίνθου. Όπως, γνωστοποιήθηκε και όπως είχε…

4 ώρες ago

Πάσχα: Ζημιές και τραυματισμοί από τις κροτίδες και τα βεγγαλικά της Ανάστασης

Στάχτες, καταστροφές και εκτεταμένες ζημιές άφησαν πίσω τους για άλλη μια χρονιά τα επικίνδυνα -σε…

5 ώρες ago

Σαν σήμερα 7 Μαΐου

1824: Η περίφημη 9η Συμφωνία του Μπετόβεν κάνει πρεμιέρα στη Βιέννη. 1946: Ιδρύεται από τους…

6 ώρες ago

Πειραιάς: Μηχανική βλάβη σε πλοίο με εκατοντάδες επιβάτες – Απαγορεύτηκε ο απόπλους από Πειραιά για Ηράκλειο

Ταλαιπωρία για εκατοντάδες επιβάτες στο λιμάνι του Πειραιά, μετά την απόφαση των αρχών για απαγόρευση απόπλου του επιβατηγού…

6 ώρες ago

Εορτολόγιο Τρίτη του Πάσχα 7 Μαΐου 2024

Ποιοι Άγιοι Γιορτάζουν Σήμερα: Οι Άγιοι Ραφαήλ, Νικόλαος, Ειρήνη και οι συν αυτοίς οι Νεοφανείς…

6 ώρες ago

Κατάνυξη στην περιφορά του Επιταφίου μέσα στη θάλασσα στο Λουτράκι (video)

Η περιφορά του Επιτάφιου της Παναγίας της Γιάτρισσας στο Λουτράκι τη Μεγάλη Παρασκευή, έγινε με…

7 ώρες ago