ΔΙΕΘΝΗ

Χαμός στο Λούβρο: Άνδρας μεταμφιεσμένος σε ηλικιωμένη πέταξε τούρτα στη Μόνα Λίζα

Εικόνες του λερωμένου με τούρτα τζαμιού μπροστά από τη Μόνα Λίζα (ή Τζοκόντα) του Λεονάρντο ντα Βίντσι έκαναν τον γύρο του Διαδικτύου, αφού ένας άνδρας πέταξε το γλυκό εναντίον της την Κυριακή.

 

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του Marca.com, αυτόπτες μάρτυρες είπαν πως επρόκειτο για έναν άνδρα μεταμφιεσμένο σε ηλικιωμένη γυναίκα με περούκα και αναπηρικό αμαξίδιο ο οποίος σηκώθηκε απότομα ενώ επισκεπτόταν το Λούβρο και πλησίασε τον πίνακα, ρίχνοντας την τούρτα.

Ο πίνακας, που φιλοτεχνήθηκε μεταξύ 1503 και 1519 από τον ντα Βίντσι, είναι η πιο πολυσύχναστη αίθουσα του Λούβρου, με πλήθος τουριστών καθημερινά να σπεύδουν προκειμένου να τον δουν από κοντά.

 

Χάρη στην προστατευτική γυάλινη τζαμαρία που τον προστατεύει, ο πίνακας δεν υπέστη καμία ζημιά. Δεν δόθηκε μέχρι στιγμής κανένα στοιχείο του δράστη και παραμένει άγνωστος ο λόγος της επίθεσης.

Το προσωπικό της ασφάλειας κινητοποιήθηκε και τον έβγαλε από τον χώρο, ενώ οι επισκέπτες τραβούσαν φωτογραφίες και βίντεο. Ο πίνακας δεν έπαθε τίποτα, καθώς είναι προστατευμένος με τζάμι, το οποίο καθαρίστηκε γρήγορα.

 

Αναρτήσεις στα social media επισημαίνουν ότι η συγκεκριμένη ενέργεια του δράστη είχε πιθανώς «ακτιβιστικά κίνητρα», και ότι ο στόχος του (με βάση όσα είπε κατά την «επίθεση») ήταν να διαμαρτηθεί για την καταστροφή του πλανήτη.

Δεν είναι η πρώτη φορά που η Μόνα Λίζα δέχεται επίθεση. Λόγω της παγκόσμιας φήμης του, ο πίνακας έγινε  και άλλες φορές στο παρελθόν αντικείμενο επιθέσεων, σε μεμονωμένες περιπτώσεις και με ελαφριές φθορές, αλλά και κλοπής μια φορά το 1911.  Στις 30 Δεκεμβρίου του 1956 ένας Βολιβιανός φοιτητής είχε πετάξει μια πέτρα στον πίνακα με τόση δύναμη, που έσπασε τη γυάλινη προθήκη και «χάλασε» λίγο από το χρώμα κοντά στον αριστερό αγκώνα. Από τότε τοποθετήθηκε αλεξίσφαιρο τζάμι για να προστατεύει την «Τζιοκόντα». Στις 21 Απριλίου του 1974, ενώ ο πίνακας βρισκόνταν στο Εθνικό Μουσείο του Τόκιο για μια έκθεση, μια γυναίκα είχε ψεκάσει κόκκινο σπρέι διαμαρτυρόμενη για την έλλειψη προσβασιμότητας για τα ΑμεΑ στο μουσείο. Στις 2 Αυγούστου του 2009, μια Ρωσίδα που της είχαν αρνηθεί τη γαλλική υπηκοότητα ξέσπασε τα νεύρα της πετώντας μια κεραμική κούπα στο τζάμι του πίνακα, χωρίς φυσικά να του προκαλέσει την παραμικρή ζημιά…

hlektragr

Recent Posts

Η ΤΕΛΕΤΗ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΦΩΤΟΣ ΕΙΣ ΤΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΝ

Τό Μέγα Σάββατον, 21ην Ἀπριλίου /4ην Μαΐου 2024, ἔλαβε χώραν ἡ Τελετή τοῦ Ἁγίου Φωτός…

2 ημέρες ago

Ευχές και δώρα στο Δεκάζειο Γηροκομείο Τρίπολης από την Περιφέρεια Πελοποννήσου

Το Δεκάζειο Γηροκομείο Τρίπολης επισκέφθηκε ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Αρκαδίας, Κωνσταντίνος Μανδρώνης, την Μεγάλη Πέμπτη 2…

2 ημέρες ago

Η Τελετή του Επιταφίου εις το Πατριαρχείον Ιεροσολύμων (video)

Τό ἑσπέρας τῆς Μεγάλης Παρασκευῆς, 20ῆς Απριλίου/3ης Μαΐου 2024, ἔλαβε χώραν εἰς τόν Πανίερον Ναόν…

2 ημέρες ago

Πάσχα 2024: Η μεγαλύτερη έξοδος μετά τον κορωνοϊό – Πάνω από 425.000 οχήματα έφυγαν από την Αττική

Μια από τις μεγαλύτερες εξόδους των τελευταίων ετών, θεωρείται η φετινή, με εκατοντάδες χιλιάδες Αθηναίους…

2 ημέρες ago

Άγιο Φως: Στις 19:30 στο «Ελ. Βενιζέλος» από τα Ιεροσόλυμα – Πώς θα φτάσει σε όλη την Ελλάδα

Το απόγευμα του Μεγάλου Σαββάτου φτάνει στην Ελλάδα από τα Ιεροσόλυμα το Άγιο Φως, μεταφέροντας…

2 ημέρες ago