ΔΙΕΘΝΗ

Το προφίλ και η δράση της Επαναστατικής Φρουράς του Ιράν

Πυρετός διαβουλεύσεων βρίσκεται σε εξέλιξη μεταξύ Ελλάδας και Ιράν αναφορικά με την πειρατική ενέργεια που έλαβε χώρα πριν τρεις ημέρες σε διεθνή ύδατα του κόλπου των πετρελαίων με την κατάληψη των δύο ελληνόκτητων δεξαμενόπλοιων από στελέχη της επίλεκτης ναυτικής δύναμης της Επαναστατικής Φρουράς της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν (γνωστή ως IRGC-N/SEPAH). Η Επαναστατική Φρουρά του Ιράν είναι έντονα αντι-αμερικανική και αντι-ισραηλινή στην ιδεολογία της.

 

Οι διαπραγματεύσεις είναι δύσκολες (όπως έχει συμβεί αρκετές φορές στο παρελθόν με Αμερικανούς και Βρετανούς – 2004, 2008, 2016, 2019) και συνήθως αυτές οι κρίσεις/εντάσεις κρατάνε από 3-15 ημέρες. Η Επαναστατική Φρουρά του Ιράν δεν υπάγεται στην πολιτική κυβέρνηση της Τεχεράνης(έχει ιστορία από το 1979 και από το 1985), αλλά απευθείας στον θρησκευτικό ηγέτη της χώρας, Αλί Χαμενεΐ, και αμέσως μετά (για επαφές) στον αρχηγό της εν λόγω δύναμης, υποστράτηγο Χοσεΐν Σαλαμί, και ειδικότερα στον προερχόμενο από το ναυτικό, στον υπαρχηγό, αρχιπλοίαρχο Αλί Φανταβί (για την περίπτωσή μας). Αναφορικά με τακτικές/τεχνικές παραμέτρους, στην περίπτωση τέτοιων συμβάντων τον κύριο λόγο έχει ο διοικητής των ναυτικών δυνάμεων, αρχιπλοίαρχος Αλιρεζά Τανγκσιρί, από την προωθημένη βάση του στο Μπαντάρ Αμπά .(διοικεί όλα τα λιμάνια της χώρας).

Δράση…

Οι Φρουροί της Επανάστασης του Ιράν (ναυτικό) είναι πολύ καλά εκπαιδευμένοι στην προστασία των 39 νησίδων στον Κόλπο, γνώστες των ασύμμετρων πολεμικών επιχειρήσεων και της ναρκοθέτησης των θαλασσών, ενώ πολλές φορές παρενοχλούν πλοία δυτικών κρατών. Ευρύτερα, η Επαναστατική Φρουρά είναι υπεύθυνη για αποσταθεροποιητικές επιχειρήσεις σε Λίβανο, Ιράκ, Συρία, Υεμένη, ενώ ανά τον πλανήτη σε πολλές πρεσβείες και διπλωματικές αποστολές έχουν τους δικούς τους «ανθρώπους-στελέχη» που δεν ανήκουν στο διπλωματικό Σώμα της Τεχεράνης, ούτε σχετίζονται με τους ακραιφνώς στρατιωτικούς του καθαρά ιρανικού στρατού (που είναι υποδεέστερος της Επαναστατικής Φρουράς). Αυτή διαθέτει ειδικά τμήματα χερσαίων δυνάμεων, αεροδιαστημικών, μη επανδρωμένων αεροσκαφών, κυβερνοασφάλειας, μεθοριακής ασφάλειας, τελωνείων, ενώ επί χρόνια έχει τον έλεγχο του πυρηνικού προγράμματος (και από τις αρχές του 2022, ακόμα πιο αναβαθμισμένο ρόλο σε ζητήματα πυρηνικά και πυραυλικά).

Συνολικά αριθμεί 185.000 άνδρες, ενώ η ναυτική της δύναμη διαθέτει 130 ταχέα σκάφη εφοδιασμένα με πυραυλικά συστήματα εγχώριας κατασκευής, κινεζικής τεχνολογίας, καθώς και 5-6 αποβατικά πλοία.

Νεπάλ: Εντοπίστηκαν τα συντρίμμια του αεροσκάφους που χάθηκε χθες με 22 επιβαίνοντες

Η πιο επίλεκτη μονάδα της Φρουράς είναι η ταξιαρχία «Al-Quds» (Ιεροσόλυμα), επικεφαλής της οποίας είναι ο ταξίαρχος Κανί που διαδέχθηκε τον ιστορικό και κορυφαίο στρατηγό της δύναμης, υποστράτηγο Σολεϊμανί, ο οποίος δολοφονήθηκε πριν από δυόμισι χρόνια από αμερικανικό drone στο αεροδρόμιο της Βαγδάτης μαζί με υψηλόβαθμα στελέχη των σιιτικών πολιτοφυλακών του Ιράκ.

Βάσεις

Οι κύριες βάσεις της στον Κόλπο είναι στη Μασάχα, στην Μποραζάν, στο Μπουσέρ, στην Ασαλούχε, στην Μπαντάρ Λενγκέχ (οι δυο τελευταίες αφορούν στην περίπτωσή μας), ενώ το αρχηγείο της βρίσκεται στο Μπαντάρ Αμπάς, στη νότια επαρχία Χορμοζγκάν. Η Οργάνωση είναι στον κατάλογο των διεθνών τρομοκρατικών οργανώσεων των Αμερικανών, Βρετανών, Σαουδαράβων, ως και του Εμιράτου του Μπαχρέιν. Τα πλοκάμια της έχουν φθάσει τα τελευταία 25 χρόνια σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή, στη Δυτική Αφρική, αλλά και σε περιοχές της Λατινικής Αμερικής.

Το Ιράν επί πολλά χρόνια διατηρεί πρεσβεία, προξενείο και γραφείο ακολούθου Αμυνας στην Αθήνα, όπως και εμείς στην Τεχεράνη.

hlektragr

Recent Posts

Η ΤΕΛΕΤΗ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΦΩΤΟΣ ΕΙΣ ΤΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΝ

Τό Μέγα Σάββατον, 21ην Ἀπριλίου /4ην Μαΐου 2024, ἔλαβε χώραν ἡ Τελετή τοῦ Ἁγίου Φωτός…

1 ημέρα ago

Ευχές και δώρα στο Δεκάζειο Γηροκομείο Τρίπολης από την Περιφέρεια Πελοποννήσου

Το Δεκάζειο Γηροκομείο Τρίπολης επισκέφθηκε ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Αρκαδίας, Κωνσταντίνος Μανδρώνης, την Μεγάλη Πέμπτη 2…

2 ημέρες ago

Η Τελετή του Επιταφίου εις το Πατριαρχείον Ιεροσολύμων (video)

Τό ἑσπέρας τῆς Μεγάλης Παρασκευῆς, 20ῆς Απριλίου/3ης Μαΐου 2024, ἔλαβε χώραν εἰς τόν Πανίερον Ναόν…

2 ημέρες ago

Πάσχα 2024: Η μεγαλύτερη έξοδος μετά τον κορωνοϊό – Πάνω από 425.000 οχήματα έφυγαν από την Αττική

Μια από τις μεγαλύτερες εξόδους των τελευταίων ετών, θεωρείται η φετινή, με εκατοντάδες χιλιάδες Αθηναίους…

2 ημέρες ago

Άγιο Φως: Στις 19:30 στο «Ελ. Βενιζέλος» από τα Ιεροσόλυμα – Πώς θα φτάσει σε όλη την Ελλάδα

Το απόγευμα του Μεγάλου Σαββάτου φτάνει στην Ελλάδα από τα Ιεροσόλυμα το Άγιο Φως, μεταφέροντας…

2 ημέρες ago