ΔΙΕΘΝΗ

Μακελειό στο Τέξας: Μαρτυρίες των κατοίκων από την τραγωδία – Τι λένε οι κάτοικοι της πόλης για την οπλοκατοχή

Δεκαεννέα παιδιά και δύο ενήλικες έχασαν τη ζωή τους, ενώ 17 ακόμη άτομα τραυματίστηκαν, στο μακελειό που έλαβε χώρα σε δημοτικό σχολείο του Τέξας το πρωί της Τρίτης (24/5). Ο δράστης της επίθεσης, ο 18χρονος Σαλβαδόρ Ράμος, έπεσε νεκρός από πυρά της αστυνομίας. Την ώρα που η κοινότητα της πόλης Ουβάλδε θρηνεί τα θύματα της τραγωδίας, μαρτυρίες των περιοίκων του σχολείου Ρομπ έρχονται στο φως.

Αξιωματούχοι του Τέξας λένε ότι ο ένοπλος Σαλβαδόρ Ράμος βρισκόταν μέσα στο σχολείο στο Ουβάλντε για έως και μία ώρα, πριν σκοτωθεί. Ορισμένοι μάρτυρες κατηγορούν τώρα την αστυνομία ότι δεν έδρασε με ετοιμότητα, με αποτέλεσμα να παραταθεί το μακελειό και η αγωνία των ανθρώπων που βρίσκονταν στο σημείο.

Μιλώντας στο Associated Press, ο αυτόπτης μάρτυρας Χουάν Καράνζα, 24 ετών, δήλωσε ότι θυμάται «γυναίκες να φωνάζουν στην αστυνομία να μπει μέσα», κάτι που η αστυνομία δεν έκανε.

Ο Χαβιέ Καζάρες, του οποίου η κόρη σκοτώθηκε στην επίθεση, είπε στο πρακτορείο ειδήσεων ότι πρότεινε σε άλλους αυτόπτεις μάρτυρες και γονείς παιδιών να τρέξουν μέσα στο κτήριο επειδή η αστυνομία «δεν έκανε τίποτα».

Οι αρχές είπαν ότι ο ένοπλος κλειδώθηκε σε μια τάξη, στην οποία οι αστυνομικοί προσπάθησαν στη συνέχεια να αποκτήσουν πρόσβαση.

Ο Στίβεν ΜακΚρο, διευθυντής του Τμήματος Δημόσιας Ασφάλειας του Τέξας, είπε σε συνέντευξη Τύπου την Τετάρτη 25/5 ότι ο ένοπλος βρισκόταν στο σημείο από 40 λεπτά έως μία ώρα, προτού οι αρχές επιβολής του νόμου καταφέρουν να τον «περιορίσουν».

Εν τω μεταξύ, ο επικεφαλής της συνοριακής περιπολίας των ΗΠΑ, Ραούλ Ορτίθ, δήλωσε στο CNN ότι δεκάδες αξιωματικοί ανταποκρίθηκαν στο περιστατικό «χωρίς να διστάσουν».

«Μπήκαν σε εκείνη την τάξη και φρόντισαν για την κατάσταση όσο πιο γρήγορα μπορούσαν», είπε.

Παράλληλα, από χθες έχει προκύψει ότι ο δράστης έστελνε μηνύματα στα social media «προειδοποιώντας» για το περιστατικό, λίγα λεπτά πριν συμβεί.

Ο κυβερνήτης του Τέξας Γκρεγκ Άμποτ είπε ότι ο Ράμος είχε «ορκιστεί» να πυροβολήσει τη γιαγιά του σε γραπτά μηνύματα που εστάλησαν 30 λεπτά πριν την επίθεση.

Σε ανακοίνωσή της, η Meta, η μητρική εταιρεία του Facebook, είπε ότι τα «ιδιωτικά μηνύματα κειμένου» «ήρθαν στο φως μετά την τρομερή τραγωδία». Πρόσθεσε ότι «συνεργάζεται στενά» με τους ερευνητές.

Τα γεγονότα της Τρίτης στο Ουβάλδε, μια μικρή πόλη περίπου 129 χιλιόμετρα από το Σαν Αντόνιο, την έβδομη μεγαλύτερη πόλη της Αμερικής, έφεραν τη συζήτηση για τον έλεγχο των όπλων για άλλη μια φορά στο προσκήνιο. Πολλοί κάτοικοι της Ουβάλδε εξέφρασαν διαφορετικές απόψεις σχετικά με την οπλοκατοχή.

«Ως παιδί, θυμάμαι τους θείους μου να με διδάσκουν και να με εκπαιδεύουν στο πώς να κρατάω ένα όπλο», είπε στο BBC ο Κάρλος Βελάσκεζ, κάτοικος της περιοχής.

«Υπάρχει μια λεπτή διαχωριστική γραμμή στο δικαίωμα στην αυτοπροστασία και στον κίνδυνο να συμβούν πράγματα όπως αυτό που μόλις συνέβη», είπε ο Βελάσκεζ. «Δεν είναι ξεκάθαρα τα πράγματα, είναι μια δύσκολη κατάσταση και μια δύσκολη συζήτηση που πρέπει να κάνουμε».

Άλλοι πολίτες σοκαρίστηκαν που ο Ράμος μπόρεσε να πραγματοποιήσει επίθεση με ένα ημιαυτόματο τουφέκι τύπου AR-15.

«Αυτό το παιδί ήταν μόλις 18. Για να πιεις αλκοόλ, πρέπει να είσαι 21. Πώς γίνεται αυτό;» αναρωτήθηκε η Σάντρα Πάρρα, που μένει στον δρόμο του σχολείου. «Ελπίζω να υπάρξουν αλλαγές», είπε, αναφερόμενη στους νόμους περί όπλων στο Τέξας. «Δεν έχω όπλο η ίδια, αλλά αν είχα, θα ήταν για προστασία», πρόσθεσε.

Είναι νόμιμη η αγορά όπλου στα 18 στο Τέξας και, σύμφωνα με τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης, ο δράστης το αγόρασε αμέσως μετά τα γενέθλιά του.

Περιγραφόμενος ως «μοναχικός» και προερχόμενος από ένα «ταραγμένο» σπιτικό, ο δράστης σκότωσε τη γιαγιά του προτού φύγει από τη σκηνή του εγκλήματος σε ένα στραπατσαρισμένο βανάκι, στο οποίο έκρυβε όπλα και άφθονα πυρομαχικά. Ο 18χρονος κατεγράφη να οδηγεί ακανόνιστα στους δρόμους της πόλης και προσέκρουσε με το βαν του σε ένα χαντάκι κοντά στο δημοτικό σχολείο Ρομπ.

Ένας αστυνομικός τον εντόπισε και παρενέβη, αλλά απέτυχε να τον εμποδίσει από το να εισέλθει στο σχολείο. Στην συνέχεια, ο Σαλβαδόρ Ράμος πυροβόλησε και σκότωσε 19 παιδιά και 2 δασκάλες, προτού οι αστυνομικοί εισβάλλουν στην τάξη και ένας αξιωματικός της συνοριακής περιπολίας τον σκοτώσει, σύμφωνα με τον κυβερνήτη Άμποτ.Ο κ. Άμποτ είπε ότι δεν υπήρχε ιστορικό που να υποδηλώνει ότι ο ένοπλος θα μπορούσε να αποτελέσει κίνδυνο, εκτός από τα μηνύματα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που στάλθηκαν πριν από τις δολοφονίες.

hlektragr

Recent Posts

Έξοδος Πάσχα: Αδειάζει η Αθήνα – Ουρές χιλιομέτρων στην Αθηνών – Κορίνθου

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Τροχαίας, από τις 06:00 τη Μεγάλη Τετάρτη μέχρι τις…

33 λεπτά ago

Δημοπρασία εκμίσθωσης του Κτιρίου Υποδοχής του Χιονοδρομικού Κέντρου Ζήρειας

ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΔΙΑΚΗΡΥΞΗΣ ΔΗΜΟΠΡΑΣΙΑΣ ΕΚΜΙΣΘΩΣΗΣ  ΤΟΥ ΚΤΙΡΙΟΥ ΥΠΟΔΟΧΗΣ ΤΟΥ ΧΙΟΝΟΔΡΟΜΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΖΗΡΕΙΑΣ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΖΗΡΕΙΑ…

54 λεπτά ago

Ξυλόκαστρο : Πρόγραμμα – Πρόσκληση Περιφοράς Επιταφίου Ιερού Ναού Αγίου Βλασίου & Εορτασμού Αναστάσεως 2024

03 Μαΐου Μ. ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ Ώρα 10:00        ΕΣΠΕΡΙΝΟΣ – ΑΠΟΚΑΘΗΛΩΣΗ Οι οδηγοί θα σχηματίσουν διάδρομο στο…

58 λεπτά ago

Σε εργοτάξια στο Λουτράκι και στο Ρίο ο Ταχιάος: Προτεραιότητα το σιδηροδρομικό δίκτυο της χώρας

Αυτοψίες στα εργοτάξια των ενεργών συμβάσεων που αφορούν στο σιδηροδρομικό δίκτυο, στο Λουτράκι και το…

1 ώρα ago

Συνελήφθησαν τρία άτομα για παράβαση της νομοθεσίας περί φωτοβολίδων και πυροτεχνημάτων σε Αρκαδία και Κορινθία

Συνελήφθησαν τρία άτομα για παράβαση της νομοθεσίας περί φωτοβολίδων και πυροτεχνημάτων σε Αρκαδία και Κορινθία…

1 ώρα ago