ΔΙΕΘΝΗ

Πόλεμος στην Ουκρανία: 13 άμαχοι νεκροί στο Λουχάνσκ – Εντείνονται οι μάχες στα ανατολικά

Οι ρωσικοί βομβαρδισμοί στο Λουχάνσκ, στα ανατολικά της Ουκρανίας, είχαν αποτέλεσμα τον θάνατο 13 αμάχων μέσα στο τελευταίο 24ωρο, δήλωσε ο επικεφαλής της Περιφερειακής Στρατιωτικής Διοίκησης του Λουχάνσκ, Σερχίι Χαϊντάι, σύμφωνα με το Reuters.

 

Δώδεκα άμαχοι σκοτώθηκαν στην πόλη Σεβεροντόνετσκ, όπου μια ρωσική επίθεση ήταν ανεπιτυχής, λέει.

Το Σεβεροντόνετσκ είναι στρατηγικά σημαντικό για τους Ρώσους, επειδή ο έλεγχός του θα επέτρεπε στη Ρωσία να οδηγηθεί δυτικά και να συνδεθεί με τις ρωσικές δυνάμεις που ωθούνται νοτιοανατολικά του Ιζιούμ.

Οι ρωσικές δυνάμεις συνεχίζουν την επίθεσή τους γύρω από τις μεγάλης στρατηγικής σημασίας ανατολικές πόλεις Λισιτσάνσκ και Σεβεροντόνετσκ , δήλωσαν οι ουκρανικές δυνάμεις στην τελευταία τους στρατιωτική ενημέρωση.

Την ίδια ώρα, οι Ουκρανοί ισχυρίζονται ότι απέκρουσαν 14 ρωσικές επιθέσεις και κατέστρεψαν οκτώ άρματα μάχης μεταξύ άλλων οχημάτων. Οι ισχυρισμοί αυτοί δεν έχουν επαληθευθεί με ανεξάρτητο τρόπο.

Οι μάχες λέγεται ότι είναι έντονες στην ευρύτερη περιοχή του Ντονμπάς και η Ρωσία κατηγορείται ξανά για βομβαρδισμό πολιτικών υποδομών, κάτι που είχε προηγουμένως αρνηθεί.

Ο Ουκρανός πρόεδρος Ζελένσκι επανέλαβε τον ισχυρισμό του ότι η Ρωσία διαπράττει γενοκτονία στην Ουκρανία – κάτι για το οποίο «οι κατακτητές θα οδηγηθούν σίγουρα στη δικαιοσύνη», όπως είπε. Σε βιντεοσκοπημένη ομιλία του που δημοσιοποιήθηκε χθες (19/5) βράδυ, ο Ζελένσκι είπε ότι οι επιθέσεις σε μη στρατιωτικές υποδομές ήταν μια «σκόπιμη και εγκληματική προσπάθεια να σκοτωθούν όσο το δυνατόν περισσότεροι Ουκρανοί».

Ο πρόεδρος ανέφερε ότι η ζωή έχει γίνει «κόλαση» στην ανατολική περιοχή του Ντονμπάς, το οποίο έχει «καταστραφεί πλήρως».

Στην Μαριούπολη, οι προσπάθειες για την πλήρη εκκένωση της χαλυβουργίας Azovstal από Ουκρανούς μαχητές συνεχίζονται.

Όπως ανέφερε ο κορυφαίος σύμβουλος του Ζελένσκι, Μιχαήλο Ποντολιάκ, αυτή τη στιγμή διεξάγονται «πολύ δύσκολες, πολύ εύθραυστες» συνομιλίες για τις εκκενώσεις και η ουκρανική πλευρά θα αποφύγει τα περαιτέρω σχόλια γύρω από το θέμα, έως ότου ολοκληρωθεί η επιχείρηση.

Βρετανικές υπηρεσίες πληροφοριών αναφέρουν ότι έως και 1.700 μαχητές που βρίσκονταν στο Azovstal έχουν πλέον παραδοθεί και μεταφερθεί σε περιοχές που ελέγχονται από τη Ρωσία.

hlektragr

Recent Posts

Φόρος εισοδήματος: Άμεσες πληρωμές για τις επιστροφές φόρων

Συνολικά αλλάζει το «τοπίο» γύρω από τον φόρο εισοδήματος, με την εφαρμογή του νέου Κώδικα Φορολογικής…

45 λεπτά ago

Αυστηρά πρόστιμα για ακαθάριστα οικόπεδα – Σε κατάσταση συναγερμού η κυβέρνηση ενόψει της αντιπυρικής περιόδου

Σήμα κινδύνου με αφορμή το μητρώο δήλωσης καθαρισμού ακαλύπτων χώρων εξέπεμψε η ΠΟΜΙΔΑ, καθώς εκκρεμεί και η έναρξη…

2 ώρες ago

Στους Αγίους Θεόδωρους ανοίγει το πρώτο πρατήριο υδρογόνου της χώρας

  Στα τέλη του έτους αναμένεται ότι θα λειτουργήσει στην Ελλάδα ο πρώτος σταθμός ανεφοδιασμού…

3 ώρες ago

Σε εργοτάξια στο Λουτράκι και στο Ρίο ο Ταχιάος: Προτεραιότητα το σιδηροδρομικό δίκτυο της χώρας

Αυτοψίες στα εργοτάξια των ενεργών συμβάσεων που αφορούν στο σιδηροδρομικό δίκτυο, στο Λουτράκι και το…

3 ώρες ago

Συμμετοχή του Προέδρου του Επιμελητηρίου Κορινθίας κ. Λουζιώτη στην Διευρυμένη Δ.Ε. της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων στη Χίο

Ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Κορινθίας Παναγιώτης Λουζιώτης συμμετείχε στην Διευρυμένη Συνεδρίαση της Διοικητικής Επιτροπής της Κεντρικής Ένωσης…

4 ώρες ago

Σαν σήμερα 30 Απριλίου

311: Ο αυτοκράτορας Γαλέριος Βαλέριος Μαξιμιανός εκδίδει διάταγμα, με το οποίο η χριστιανική θρησκεία αναγνωρίζεται…

4 ώρες ago