ΔΙΕΘΝΗ

Νέο Μεξικό: Εκκενώνονται κοινότητες λόγω της μεγαλύτερης δασικής πυρκαγιάς στην πολιτεία

Η πρώτη εστία ξέσπασε στις 6 Απριλίου και στη συνέχεια ενώθηκε με ένα άλλο μέτωπο

Μια δασική πυρκαγιά που καίει εδώ και 40 ημέρες στο Νέο Μεξικό θεωρείται από σήμερα ως η μεγαλύτερη που έχει καταγραφεί ποτέ στην ιστορία της Πολιτείας.

Εξαιτίας της εξάπλωσής της εκκενώθηκαν ένα μικρό χιονοδρομικό κέντρο καθώς και χωριά στα βουνά που πλήττονται από την ξηρασία, στα ανατολικά της Σάντα Φε.

Λόγω των ανέμων που δεν λένε να κοπάσουν, η πυρκαγιά έχει κάψει έκταση εκατοντάδων τετραγωνικών χιλιομέτρων, ενώ κατέστρεψε εκατοντάδες κατοικίες και άλλα κτίρια στην οροσειρά Σάνγκρε ντι Κρίστο.

Οι κάτοικοι του χιονοδρομικού θερέτρου Σιπάπου και των κοινοτήτων σε απόσταση 21 χιλιομέτρων νοτίως του Τάος έλαβαν την εντολή, αργά το βράδυ της Κυριακής, να απομακρυνθούν αφού οι φλόγες πλησιάζουν στον δρυμό Πέκος Γουάιλντερνες.

Η πυρκαγιά, στην οποία οι αρχές έχουν δώσει την ονομασία Hermits Peak & Calf Canyon («Κορυφή του Ερημίτη και Φαράγγι του Μοσχαριού») έχει κάψει 1.210.000 στρέμματα, ξεπερνώντας το προηγούμενο ρεκόρ του 2012. Έχει τεθεί υπό έλεγχο κατά το 27%, σύμφωνα με τη Δασική Υπηρεσία της Σάντα Φε.

Η πρώτη εστία ξέσπασε στις 6 Απριλίου, όταν η Δασική Υπηρεσία δεν κατάφερε να περιορίσει μια προδιαγεγραμμένη καύση που είχε ως στόχο την πρόληψη μεγαλύτερων δασικών πυρκαγιών. Στη συνέχεια ενώθηκε με ένα άλλο μέτωπο, τα αίτια του οποίου είναι υπό διερεύνηση.

Η πυρκαγιά κατέστρεψε δάση που χρησιμοποιούσαν επί χρόνια οι κάτοικοι των ισπανοϊνδιάνικων κοινοτήτων για να παίρνουν οικοδομικά υλικά και καύσιμη ύλη.

Την Κυριακή οι καπνοί έπνιγαν την πλατεία της Σάντα Φε, μιας τουριστικής πόλης 84.000 κατοίκων. Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι η κλιματική αλλαγή μείωσε την ποσότητα του χιονιού στα βουνά και ξήρανε τα δάση ενώ λόγω της ξηρασίας των τελευταίων 25 ετών τα δέντρα πεθαίνουν από ασθένειες και ζιζάνια.

hlektragr

Recent Posts

Η Ελλάδα φιλοξενεί το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα Σούμο στο Λουτράκι

Στο Λουτράκι θα φιλοξενηθεί το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα σούμο από τις 24 έως τις 26 Μαΐου.…

30 λεπτά ago

Αναστάσιος Γκιολής: «Ολοκληρώθηκε ο πρώτος κόμβος στην είσοδο Λουτρακίου»

Αυτοψία στο έργο «Βελτίωση-Συντήρηση Επαρχιακής Οδού Νο1 Λουτρακίου-Περαχώρας (Ισόπεδοι Κόμβοι-Συμβολές Οδών), πραγματοποίησε ο Αντιπεριφερειάρχης ΠΕ…

39 λεπτά ago

Εορτασμός 203ης επετείου προσκυνήματος του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη στην Παναγιά στο Χρυσοβίτσι 

Ο Δήμος Τρίπολης, η Τοπική Κοινότητα Χρυσοβιτσίου και ο Σύλλογος Χρυσοβιτσιωτών, έχουν την τιμή να…

1 ώρα ago

Πλήρης διακοπή κυκλοφορίας στην παραλιακή οδό Αλεποχωρίου – Ψάθας

Καθίζηση του οδοστρώματος και κατολισθήσεις βράχων, οδήγησαν την Τροχαία Αττικής στην απόφαση για πλήρη διακοπή…

1 ώρα ago

Προσλήψεις 20 ατόμων στο Δήμο Κορινθίων

Ο Δήμος Κορινθίων ανακοινώνει την πρόσληψη εργατοτεχνικού προσωπικού είκοσι (20) ατόμων για απασχόληση έως πέντε…

1 ώρα ago

Ίσθμια : Περιβαλλοντική δράση ”Λούνα παρκ Ανακύκλωσης”

Στις 22 Μαΐου 2024 στο πλαίσιο του προγράμματος «Γαλάζια Σημαία» θα πραγματοποιηθεί η περιβαλλοντική δράση…

2 ώρες ago