ΔΙΕΘΝΗ

Αποστολή στις ΗΠΑ: Στο Blair House το πρωθυπουργικό ζεύγος

Στα λόμπι των ξενοδοχείων στο κέντρο της Ουάσιγκτον, από το Willard InterContinental μέχρι το Capital Hilton και το αριστοκρατικό St. Regis που προτιμούν οι ισχυροί Eλληνοαμερικανοί παράγοντες, τα τελευταία 24ωρα ακούγονται συνεχώς ελληνικά.

 

Το ταξίδι του πρωθυπουργού, αλλά και οι παράλληλες εκδηλώσεις με επίκεντρο τη δεξίωση που έχει προγραμματιστεί μετά τη συνάντησή του με τον Τζο Μπάιντεν μαγνήτισαν το ελληνικό στοιχείο από κάθε γωνιά της Αμερικής. Σε μικρή απόσταση απέναντι από τον Λευκό Οίκο, βρίσκεται και το Blair House, η κατοικία όπου φιλοξενούνται οι επίσημοι προσκεκλημένοι της αμερικανικής κυβέρνησης και στην οποία έχει φτάσει από χθες ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, με τη σύζυγό του, Μαρέβα. Το Blair House χτίστηκε το 1824 για τον δρα Τζόζεφ Λόβελ, στρατηγό και χειρουργό του στρατού των Ηνωμένων Πολιτειών, ενώ ήταν ένα από τα πρώτα σπίτια στην πλατεία κοντά στον Λευκό Οίκο.

Ηδη από το Σάββατο οι πρώτοι συνεργάτες του κ. Μητσοτάκη είχαν ταξιδέψει στην αμερικανική πρωτεύουσα με την καθημερινή απευθείας πτήση της United Airlines, μαζί με δημοσιογράφους και φωτογράφους που καλύπτουν το ταξίδι του πρωθυπουργού. Στην πτήση του Σαββάτου βρίσκονταν, μεταξύ άλλων, η αναπληρώτρια εκπρόσωπος της κυβέρνησης, Αριστοτελία Πελώνη, ο βουλευτής και γραμματέας Διεθνών Σχέσεων και Ευρωπαϊκής Ενωσης της Ν.Δ., Τάσος Χατζηβασιλείου, και στελέχη του Μεγάρου Μαξίμου. Με την πτήση της Κυριακής ταξίδεψαν οι υπουργοί Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, και Αμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, ο υφυπουργός Εξωτερικών, Κώστας Φραγκογιάννης, και μέλη του επικοινωνιακού επιτελείου του πρωθυπουργού. Επίσης, στην πτήση επέβαιναν οι δυο κόρες του ζεύγους Μητσοτάκη, Δάφνη και Σοφία. Το πρωθυπουργικό αεροσκάφος προσγειώθηκε το απόγευμα της Κυριακής στην Ουάσιγκτον σηματοδοτώντας την έναρξη του ταξιδιού του Κυριάκου Μητσοτάκη στις ΗΠΑ σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη συγκυρία. Τον πρωθυπουργό σε αυτή την επίσκεψη συνοδεύουν επίσης η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου.

Στην αμερικανική πρωτεύουσα βρίσκεται εδώ και λίγα 24ωρα και ο νέος πρέσβης των Ηνωμένων Πολιτειών στην Αθήνα, Τζορτζ Τσούνης, ο οποίος λίγες ημέρες μετά την εγκατάστασή του στην Ελλάδα επέστρεψε στις ΗΠΑ για να δώσει το «παρών» στον Λευκό Οίκο. Είναι η πρώτη φορά που πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα θα παραστεί στη δεξίωση για την Ελληνική Επανάσταση, καθώς είναι και ο ίδιος ενεργό μέλος της ελληνοαμερικανικής κοινότητας και, επίσης, μέλος του τάγματος των «αρχόντων» του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Μέχρι το 2019 η δεξίωση γινόταν κάθε χρόνο σε ημερομηνία κοντά στην 25η Μαρτίου. Το 2020 και το 2021, ωστόσο, η εκδήλωση προς τιμήν της Ελλάδας ματαιώθηκε λόγω της πανδημίας του κορονοϊού και φέτος αποφασίστηκε να εορταστεί, έστω και με καθυστέρηση, η συμπλήρωση 200 ετών από την έναρξη της Επανάστασης με αφορμή και την επίσκεψη του πρωθυπουργού. Οι προσκεκλημένοι, ωστόσο, είναι λιγότεροι απ’ ό,τι στο παρελθόν, περίπου 250 από 350, για την αποφυγή συνωστισμού. Ανάμεσά τους είναι οι επικεφαλής των ελληνοαμερικανικών οργανώσεων που διοργανώνουν και δείπνο προς τιμήν του πρωθυπουργού αύριο το βράδυ, ισχυροί επιχειρηματίες που ταξίδεψαν από τη Νέα Υόρκη, το Σικάγο και την Καλιφόρνια, μέλη του ελληνοαμερικανικού λόμπι και ελάχιστοι καλεσμένοι από την Αθήνα.

 ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ

Συνέντευξη στο MSNBC και συζήτηση στο Georgetown με τον Ντέιβιντ Ιγκνάσιους

Η σημερινή ημέρα του Κυριάκου Μητσοτάκη ξεκινάει με συνέντευξη στο δημοφιλές τηλεοπτικό πρόγραμμα «Μorning Joe» του MSNBC και μια συζήτηση στο Πανεπιστήμιο Georgetown με τον Ντέιβιντ Ιγκνάσιους, συγγραφέα μυθιστορημάτων και αρθρογράφο της εφημερίδας «Washington Post». Μεταξύ των βιβλίων που έχει γράψει, είναι και το «Βody of lies», στο οποίο βασίστηκε η πασίγνωστη ταινία του Ρίντλεϊ Σκοτ «Η πλεκτάνη», με τον Ράσελ Κρόου και τον Λεονάρντο ντι Κάπριο. Τα μέτρα για την είσοδο στο Πανεπιστήμιο είναι αυστηρά κι έχει ζητηθεί απ’ όλους να στείλουν εδώ και μέρες πιστοποιητικά πλήρους εμβολιασμού, αλλά και να συμπληρώσουν ειδική φόρμα για ύποπτα συμπτώματα πριν τη συζήτηση. Το μεσημέρι, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα περάσει το κατώφλι του Λευκού Οίκου στην πρώτη επίσκεψή του μετά την εκλογή του Τζο Μπάιντεν στην προεδρία των Ηνωμένων Πολιτειών. Στη συνέχεια, ο πρωθυπουργός θα ενημερώσει για τη συνάντηση τους Ελληνες δημοσιογράφους, ενώ αύριο Τρίτη θα απευθύνει ομιλία στο Κογκρέσο. Αύριο, επίσης, θα έχει συνάντηση με την αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, καθώς και με την Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων, Νάνσι Πελόζι.

hlektragr

Recent Posts

Έξοδος Πάσχα: Αδειάζει η Αθήνα – Ουρές χιλιομέτρων στην Αθηνών – Κορίνθου

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Τροχαίας, από τις 06:00 τη Μεγάλη Τετάρτη μέχρι τις…

6 ώρες ago

Δημοπρασία εκμίσθωσης του Κτιρίου Υποδοχής του Χιονοδρομικού Κέντρου Ζήρειας

ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΔΙΑΚΗΡΥΞΗΣ ΔΗΜΟΠΡΑΣΙΑΣ ΕΚΜΙΣΘΩΣΗΣ  ΤΟΥ ΚΤΙΡΙΟΥ ΥΠΟΔΟΧΗΣ ΤΟΥ ΧΙΟΝΟΔΡΟΜΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΖΗΡΕΙΑΣ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΖΗΡΕΙΑ…

6 ώρες ago

Ξυλόκαστρο : Πρόγραμμα – Πρόσκληση Περιφοράς Επιταφίου Ιερού Ναού Αγίου Βλασίου & Εορτασμού Αναστάσεως 2024

03 Μαΐου Μ. ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ Ώρα 10:00        ΕΣΠΕΡΙΝΟΣ – ΑΠΟΚΑΘΗΛΩΣΗ Οι οδηγοί θα σχηματίσουν διάδρομο στο…

6 ώρες ago

Σε εργοτάξια στο Λουτράκι και στο Ρίο ο Ταχιάος: Προτεραιότητα το σιδηροδρομικό δίκτυο της χώρας

Αυτοψίες στα εργοτάξια των ενεργών συμβάσεων που αφορούν στο σιδηροδρομικό δίκτυο, στο Λουτράκι και το…

6 ώρες ago

Συνελήφθησαν τρία άτομα για παράβαση της νομοθεσίας περί φωτοβολίδων και πυροτεχνημάτων σε Αρκαδία και Κορινθία

Συνελήφθησαν τρία άτομα για παράβαση της νομοθεσίας περί φωτοβολίδων και πυροτεχνημάτων σε Αρκαδία και Κορινθία…

6 ώρες ago