ΔΙΕΘΝΗ

Σαρλ Μισέλ από Χιροσίμα: «Η παγκόσμια ασφάλεια κινδυνεύει» από την πυρηνική απειλή

Την ανησυχία του για την παγκόσμια ασφάλεια εξέφρασε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Σαρλ Μισέλ σε σημερινή (13/5) επίσκεψή του στη Χιροσίμα της Ιαπωνίας, επισημαίνοντας τους κινδύνους που προκύπτουν από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, αλλά και από τις κατ’ εξακολούθηση πυρηνικές δοκιμές της Βόρειας Κορέας.

 

Όπως τόνισε ο Σαρλ Μισέλ, η Χιροσίμα, ως το πρώτο μέρος που επλήγη ποτέ από ατομική βόμβα, υπενθυμίζει σε όλους μας «πόσο επείγον είναι» να ενισχυθούν οι διεθνείς κανόνες για τον πυρηνικό αφοπλισμό και για τον έλεγχο των εξοπλισμών.

 

 

«Ενώ μιλάμε, η παγκόσμια ασφάλεια απειλείται. Η Ρωσία, χώρα με πυρηνικό οπλοστάσιο (…) επιτίθεται στο κυρίαρχο κράτος της Ουκρανίας κάνοντας αισχρές και απαράδεκτες αναφορές στη χρήση πυρηνικών όπλων», ανέφερε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου κατά τη διάρκεια ομιλίας του στην πόλη.

 

 

 

Η Ρωσία απειλεί ανοιχτά Σουηδία και Φινλανδία: Αν μπουν στο ΝΑΤΟ, γίνονται εχθροί

Διαδοχικές είναι οι απειλές της Μόσχας κατά της Δύσης, με αφορμή την πιθανή ένταξη στο ΝΑΤΟ της Φινλανδίας και της Σουηδίας.

Ο Ρώσος αναπληρωτής πρέσβης στον ΟΗΕ δήλωσε την Πέμπτη (12/5) ότι η απόφαση της Φινλανδίας και της Σουηδίας να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ θα τις μετατρέψει αμέσως από ουδέτερες σε εχθρικές χώρες και πιθανούς στόχους για τη Ρωσία. Αφού νωρίτερα η Ρωσία, στις πρώτες αντιδράσεις της μετά τις ιστορικές ανακοινώσεις της Φινλανδίας περί ένταξης στο ΝΑΤΟ, μίλησε για απειλητικές κινήσεις στις οποίες θα αναγκαστεί να απαντήσει, βάζοντας στο «τραπέζι» ακόμα και τα πυρηνικά όπλα, τώρα οι απειλές κλιμακώνονται περαιτέρω.

Ο Ντμίτρι Πολάνσκι, πρώτος αναπληρωτής πρέσβης της Ρωσίας στα Ηνωμένα Έθνη, δήλωσε σε συνέντευξή του στο βρετανικό περιοδικό UnHerd ότι το Ελσίνκι και η Στοκχόλμη γνωρίζουν ότι «τη στιγμή που θα γίνουν μέλη του ΝΑΤΟ θα συνεπάγονται ορισμένες κινήσεις από τη ρωσική πλευρά».

«Εάν υπάρχουν αποσπάσματα του ΝΑΤΟ σε αυτά τα εδάφη, αυτά τα εδάφη θα γίνουν στόχος – ή πιθανός στόχος – για ένα χτύπημα», πρόσθεσε ο Πολάνσκι.

«Το ΝΑΤΟ είναι ένα πολύ εχθρικό μπλοκ για εμάς — είναι εχθρός και το ίδιο το ΝΑΤΟ παραδέχτηκε ότι η Ρωσία είναι ο εχθρός. Σημαίνει ότι η Φινλανδία και η Σουηδία ξαφνικά, αντί για ουδέτερες χώρες, γίνονται μέρος του εχθρού και αντιμετωπίζουν όλους τους κινδύνους».

Σε άλλο σημείο της συνέντευξης, ο Πολάνσκι υποβάθμισε τον αντίκτυπο της πιθανής διεύρυνσης του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη, λέγοντας ότι η Ρωσία «είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει τις απειλές του ΝΑΤΟ και έχει λάβει τις απαραίτητες προφυλάξεις για αυτό».

Κρεμλίνο: «Σίγουρη» απειλή για τη Ρωσία η ένταξη της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ

Η ένταξη της Φινλανδίας στο NATO θα συνιστούσε “σίγουρα” απειλή για τη Ρωσία, δήλωσε χθες (12/5)  ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.

“Η διεύρυνση του NATO και η προσέγγιση της Συμμαχίας στα σύνορά μας δεν καθιστά τον κόσμο και την ήπειρό μας πιο σταθερό και πιο ασφαλή”, δήλωσε ο Πεσκόφ σε ενημέρωση των δημοσιογράφων, απαντώντας, “σίγουρα”, σε ερώτηση για το αν η Ρωσία θα θεωρούσε απειλή ενδεχόμενη ένταξη της Φινλανδίας στην Ατλαντική Συμμαχία.

Ο πρόεδρος και η πρωθυπουργός της Φινλανδίας τάχθηκαν σήμερα υπέρ μιας ένταξης “χωρίς καθυστέρηση” στο NATO, διευκρινίζοντας ότι η απόφαση της χώρας θα ανακοινωθεί την Κυριακή στον οργανισμό.

Ο Πεσκόφ σημείωσε ότι η απάντηση της Ρωσίας θα εξαρτηθεί από τα “πρακτικά αποτελέσματα της διαδικασίας αυτής, από την προώθηση στρατιωτικών υποδομών προς τα σύνορά μας”.

“Όλα αυτά θα αποτελέσουν τα στοιχεία μιας ειδικής ανάλυσης και (θα χρησιμοποιηθούν) για την επεξεργασία των απαραίτητων μέτρων προκειμένου να εξισορροπηθεί η κατάσταση”, κατέληξε.

Παράλληλα το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι η ανακοίνωση σήμερα της Φινλανδίας ότι θέλει να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ συνιστά “ριζική αλλαγή” στην εξωτερική πολιτική της και ότι η Μόσχα θα απαντήσει.

“Η Ρωσία θα αναγκαστεί να προβεί σε αντίποινα, τόσο στρατιωτικο-τεχνικού όσο και άλλου χαρακτήρα, προκειμένου να σταματήσει τη δημιουργία απειλών για την εθνική της ασφάλεια”, αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.

“Το Ελσίνκι πρέπει να έχει επίγνωση της ευθύνης του και των συνεπειών μιας τέτοιας κίνησης”, υπογραμμίζει το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας.

Από την πλευρά του ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι εξήρε την ετοιμότητα της Φινλανδίας να υποβάλει αίτηση για ένταξη στην στρατιωτική συμμαχία του NATO σε τηλεφωνική συνομιλία που είχε σήμερα με τον φινλανδό πρόεδρο Σάουλι Νιινίστο, όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Ουκρανίας.

“Επίσης συζητήσαμε την ευρωπαϊκή ένταξη της Ουκρανίας και την αμυντική αλληλεπίδραση”, προσθέτει ο Ουκρανός πρόεδρος σε μήνυμά του στο Twitter.

Ρωσία: Έξαλλος ο Μεντβέντεφ με την ανακοίνωση της Φινλανδίας για το ΝΑΤΟ – Νέες απειλές για πυρηνικά

Ο πρώην πρόεδρος της Ρωσίας και στενός συνεργάτης του Βλαντιμίρ Πούτιν, Ντμίτρι Μεντβέντεφ, αντέδρασε μέσω ανάρτησής του στο Telegram στην απόφαση της Φινλανδίας να αιτηθεί την ένταξή της στο ΝΑΤΟ.

Ανταποκρινόμενος στην είδηση, ο Μεντβέντεφ, γνωστός για την έντονη ρητορική που «εξαπολύει» το τελευταίο διάστημα, δήλωσε ότι ο κίνδυνος ενός πυρηνικού πολέμου φαντάζει ολοένα και πιο πιθανός.

Συγκεκριμένα, ο πρώην πρόεδρος έγραψε στο Telegram ότι:

«Στο πλαίσιο του “πολέμου δι’ αντιπροσώπων” (proxy war) που έχουν εξαπολύσει οι Δυτικές χώρες με τη Ρωσία, θέλω να διατυπώσω για άλλη μια φορά με μεγάλη σαφήνεια πράγματα που είναι ήδη τόσο προφανή σε όλους τους λογικούς ανθρώπους.

1. Η προμήθεια της Ουκρανίας από τις χώρες του ΝΑΤΟ με όπλα, η εκπαίδευση των στρατευμάτων της να χρησιμοποιούν Δυτικό εξοπλισμό, η αποστολή μισθοφόρων και η διεξαγωγή ασκήσεων από τις χώρες της Συμμαχίας κοντά στα σύνορά μας αυξάνουν την πιθανότητα μιας άμεσης και ανοιχτής σύγκρουσης μεταξύ του ΝΑΤΟ και της Ρωσίας αντί για τον «πόλεμο δι’ αντιπροσώπων» τους.

2. Μια τέτοια σύγκρουση ενέχει πάντα τον κίνδυνο να μετατραπεί σε έναν ολοκληρωμένο πυρηνικό πόλεμο.

3. Αυτό θα είναι ένα καταστροφικό σενάριο για όλους.

Ο Μεντβέντεφ, ο οποίος αυτή τη στιγμή υπηρετεί ως Αντιπρόεδρος του ρωσικού Συμβουλίου Ασφαλείας, έκλεισε την ανάρτησή του καλώντας τη Δύση «να μη λέει ψέματα στον εαυτό της και στους άλλους» και «να μην πνίγεται από το σάλιο της στους παροξυσμούς της ρωσοφοβίας», όπως έγραψε χαρακτηριστικά.

Η Ρωσία πρόκειται για την μεγαλύτερη πυρηνική δύναμη στον κόσμο, καθώς κατέχει τον μεγαλύτερο αριθμό πυρηνικών κεφαλών – 6.257. Η χώρα ακολουθείται από τις ΗΠΑ οι οποίες, μαζί με τις συμμάχους τους στο ΝΑΤΟ, Γαλλία και Βρετανία, κατέχουν 6.065 πυρηνικές κεφαλές.

 

hlektragr

Recent Posts

Η ΤΕΛΕΤΗ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΦΩΤΟΣ ΕΙΣ ΤΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΝ

Τό Μέγα Σάββατον, 21ην Ἀπριλίου /4ην Μαΐου 2024, ἔλαβε χώραν ἡ Τελετή τοῦ Ἁγίου Φωτός…

4 ώρες ago

Ευχές και δώρα στο Δεκάζειο Γηροκομείο Τρίπολης από την Περιφέρεια Πελοποννήσου

Το Δεκάζειο Γηροκομείο Τρίπολης επισκέφθηκε ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Αρκαδίας, Κωνσταντίνος Μανδρώνης, την Μεγάλη Πέμπτη 2…

13 ώρες ago

Η Τελετή του Επιταφίου εις το Πατριαρχείον Ιεροσολύμων (video)

Τό ἑσπέρας τῆς Μεγάλης Παρασκευῆς, 20ῆς Απριλίου/3ης Μαΐου 2024, ἔλαβε χώραν εἰς τόν Πανίερον Ναόν…

14 ώρες ago

Πάσχα 2024: Η μεγαλύτερη έξοδος μετά τον κορωνοϊό – Πάνω από 425.000 οχήματα έφυγαν από την Αττική

Μια από τις μεγαλύτερες εξόδους των τελευταίων ετών, θεωρείται η φετινή, με εκατοντάδες χιλιάδες Αθηναίους…

14 ώρες ago

Άγιο Φως: Στις 19:30 στο «Ελ. Βενιζέλος» από τα Ιεροσόλυμα – Πώς θα φτάσει σε όλη την Ελλάδα

Το απόγευμα του Μεγάλου Σαββάτου φτάνει στην Ελλάδα από τα Ιεροσόλυμα το Άγιο Φως, μεταφέροντας…

16 ώρες ago