ΔΙΕΘΝΗ

Ουκρανία: Τρικυμία στις διεθνείς αγορές, κατάρρευση για bitcoin και άδεια ράφια

Σε νέο αρνητικό σπιράλ μπήκαν οι διεθνείς αγορές και χθες, καθώς οι νομισματικές πιέσεις, η απειλή κλιμάκωσης του πολέμου στην Ουκρανία και η πιθανότητα παγκόσμιας ύφεσης δημιουργούν κλίμα αβεβαιότητας.

 

Το δολάριο ανέβηκε σε ρεκόρ 20 ετών σε σχέση με το ευρώ, το κινεζικό γουάν υποχώρησε σε χαμηλό 19 μηνών, ακόμα και το bitcoin έπεσε κάτω από τα 26.000 δολάρια. Το ελληνικό Χρηματιστήριο είδε τον κεντρικό δείκτη να χάνει το 1,88% της αξίας του και να πέφτει κάτω από τις 859 μονάδες. Από την πτωτική πορεία δεν διασώθηκαν ούτε τα συνηθισμένα «ασφαλή καταφύγια», με το χρυσό να υποχωρεί χθες κατά 0,87% στα 1.836,28 δολάρια η ουγγιά.

Ο S&P 500 χθες το απόγευμα έχανε 0,42% πέφτοντας στις 3.918,7 μονάδες, ο Dow 30 έχανε 0,7% στις 31.610,54 μονάδες, ενώ ο Nasdaq, που υποχωρούσε σχεδόν 8% τον Μάιο και πάνω από 25% από την αρχή του έτους, βρισκόταν στο -0,13%, στις 11.349,91 μονάδες. Στο Χονγκ Κονγκ ο δείκτης Hang Seng υποχώρησε 1,5% με απώλειες έτους κοντά στο 30%.

Ο δείκτης μετοχών της MSCI για την Ασία – Ειρηνικό, εκτός της Ιαπωνίας, κατέγραψε πτώση 2,3%, φτάνοντας σε χαμηλό επίπεδο 22 μηνών, ενώ ο ιαπωνικός Nikkei υποχώρησε 1,8%.

Στην ελληνική αγορά ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με πτώση 1,88% στις 846,46 μονάδες, ενώ κινήθηκε μεταξύ 859,41 μονάδων (-0,38%) και 844,53 μονάδων (-2,10%). Ο τζίρος ανήλθε στα 103 εκατ. και ο όγκος στα 45,57 χιλ. τεμάχια.

Σε ελεύθερη πτώση βρίσκονται και οι τιμές των κρυπτονομισμάτων, έως και τα 25.400 δολάρια υποχώρησε χθες το bitcoin καταγράφοντας χαμηλό 16 μηνών, καθώς σχεδόν όλη η αγορά κρυπτονομισμάτων διευρύνει τις απώλειές της εν μέσω ανησυχίας για την πιθανή κατάρρευση ενός πρότζεκτ stablecoin. Πάντως, η ναυαρχίδα της αγοράς, το bitcoin, κατάφερε το απόγευμα να κερδίσει έδαφος ξεπερνώντας τα 29.020,2 δολάρια στο +2,20%.

Την κρισιμότητα της κατάστασης ως προς την επάρκεια των αποθεμάτων τροφής μαρτυρά η δεύτερη κατά σειρά στη διάρκεια των δύο τελευταίων μηνών, προειδοποίηση του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες αναφορικά με το ενδεχόμενο επισιτιστικού «κραχ», εξαιτίας πρωτίστως της έλλειψης σιτηρών από την Ουκρανία.

Ιδιαίτερα ανήσυχοι ως προς τις εγγυήσεις της επισιτιστικής ασφάλειας εμφανίστηκαν στις αρχές της εβδομάδας πολλοί ευρωπαίοι ηγέτες στη διάρκεια της Περιφερειακής Διάσκεψης Ευρώπης του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών, αφού την ανιούσα έλαβαν τον περασμένο μήνα οι δείκτες Τιμών Σιτηρών, Ζάχαρης και Κρέατος. Μολονότι ο Οργανισμός εκτιμά πως η παγκόσμια παραγωγή σιταριού θα αυξηθεί το 2022 στους 782 εκατομμύρια τόνους, η ανάλυσή του δεν φαίνεται να καθησυχάζει -αλλά μάλλον το αντίθετο- τις δυτικές ηγεσίες και τις αγορές, καθώς τυχόν εφεδρείες, όπως το γαλλικό σιτάρι, αντιμετωπίζουν έντονα προβλήματα κλιματικής αλλαγής.

Αντίθετα, στις ΗΠΑ εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες διαμαρτύρονται έντονα για τις ελλείψεις σε βρεφικό γάλα, αφού τα ράφια στις υπεραγορές τροφίμων έχουν ήδη αδειάσει.

Εκτός όλων των άλλων, «να σταματήσει ο αποκλεισμός των ουκρανικών λιμανιών από τους Ρώσους» ζήτησε χθες ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, Αντονι Μπλίνκεν, εξηγώντας πως οι τιμές των τροφίμων έχουν εκτοξευθεί σε ολόκληρο τον πλανήτη, φέρνοντας κοντά το ενδεχόμενο λιμού σε αρκετές περιοχές του Κόσμου.

Από πλευράς της, η Γερμανίδα Υπουργός Εξωτερικών, Αναλένα Μπέρμποφγκ γνωστοποίησε ότι στο λιμάνι της Οδησσού είναι μπλοκαρισμένη μια τεράστια ποσότητα σιτηρών, που υπολογίζονται σε 25 εκατομμύρια τόνοι, «το οποίο σημαίνει φαγητό για εκατομμύρια ανθρώπους στον κόσμο που το χρειάζονται επειγόντως, πάνω απ’ όλα στις χώρες της Αφρικής και στη Μέση Ανατολή», όπως σημείωσε.

hlektragr

Recent Posts

ΟΠΕΚΑ: Την Μεγάλη Τρίτη πληρώνονται 18 επιδόματα

Την Μεγάλη Τρίτη 30 Απριλίου θα πληρωθούν 19 επιδόματα του Οργανισμού Προνοιακών Επιδομάτων και Κοινωνικής…

22 λεπτά ago

Φόρος εισοδήματος: Άμεσες πληρωμές για τις επιστροφές φόρων

Συνολικά αλλάζει το «τοπίο» γύρω από τον φόρο εισοδήματος, με την εφαρμογή του νέου Κώδικα Φορολογικής…

40 λεπτά ago

Mediterranean Yacht Show στο Ναύπλιο | Δημήτρης Πτωχός: «Προτεραιότητά μας η ενίσχυση του τουρισμού»

Το πανέμορφο Ναύπλιο φιλοξενεί για 9η φορά τη μεγαλύτερη έκθεση επαγγελματικών επανδρωμένων σκαφών αναψυχής στον κόσμο,…

1 ώρα ago

Σαν σήμερα 29 Απριλίου

1429: Κατά τον εκατονταετή πόλεμο, η 17χρονη Ιωάννα της Λορένης ή Ζαν ντ’ Αρκ, απελευθερώνει…

2 ώρες ago

Το Εορτολόγιο της Μεγάλης Δευτέρας 29 Απριλίου 2024. Ποιοι Άγιοι Γιορτάζουν Σήμερα:

Ποιοι Άγιοι Γιορτάζουν Σήμερα: Ο Άγιος Ιωσήφ ο Πάγκαλος. Οι Άγιοι Ιάσονας και Σωσίπατρος οι…

2 ώρες ago

Πρόγνωση καιρού για την Μεγάλη Δευτέρα

Γενικά αίθριος καιρός, με τοπικές νεφώσεις στη Θράκη, τη βόρεια Κρήτη και τις μεσημβρινές και…

2 ώρες ago