ΔΙΕΘΝΗ

Ο Πούτιν μπορεί να χρησιμοποιήσει πυρηνικά, εάν νιώσει ότι χάνει τον πόλεμο, λένε οι υπηρεσίες πληροφοριών των ΗΠΑ

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν θα μπορούσε να θεωρήσει την προοπτική μιας ήττας στην Ουκρανία ως υπαρξιακή απειλή για το καθεστώς του, κάτι που θα τον έκανε να καταφύγει στα πυρηνικά, προειδοποίησε ανώτατη αξιωματούχος των υπηρεσιών πληροφοριών των ΗΠΑ.

 

Η προειδοποίηση αυτή ακούστηκε την Τρίτη (10/5) σε ενημέρωση της Γερουσίας των ΗΠΑ από τους επικεφαλής των υπηρεσιών πληροφοριών, σχετικά με τις τρέχουσες παγκόσμιες απειλές. Όσον αφορά την Ουκρανία, οι επικεφαλής των υπηρεσιών πληροφοριών μίλησαν για έναν πιθανώς μακρύ και εξαντλητικό πόλεμο, ο οποίος θα μπορούσε να οδηγήσει σε ολοένα και πιο ασταθείς ενέργειες κλιμάκωσης από τον Πούτιν, συμπεριλαμβανομένης της πλήρους στρατιωτικής κινητοποίησης, της επιβολής στρατιωτικού νόμου, ακόμη και της χρήσης πυρηνικής κεφαλής, εάν ο Πούτιν νιώσει πραγματικά ότι χάνει τον πόλεμο.

Η διευθύντρια της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών των ΗΠΑ, Αβρίλ Χάινς,  είπε στην επιτροπή των ενόπλων υπηρεσιών της Γερουσίας ότι ο Πούτιν θα συνεχίσει να επιδεικνύει το πυρηνικό οπλοστάσιο της Ρωσίας, σε μια προσπάθεια να αποτρέψει τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους από το να παράσχουν περαιτέρω υποστήριξη προς την Ουκρανία.

Όσον αφορά την μετατόπιση των ρωσικών στρατευμάτων προς τα ανατολικά και τα νότια, η Χάινς εκτιμά ότι αποτελεί μια προσωρινή τακτική, παρά έναν μόνιμο περιορισμό των στρατιωτικών στόχων του Πούτιν στην Ουκρανία.

Ο Ρώσος ηγέτης δεν θα χρησιμοποιήσει πυρηνικό όπλο μέχρι να δει μια «υπαρξιακή απειλή» για τη Ρωσία ή το καθεστώς του, υποστήριξε η Χέινς, προσθέτοντας, όμως,  ότι ο Πούτιν «θα μπορούσε να θεωρήσει την προοπτική της ήττας στην Ουκρανία ως μια τέτοια απειλή».

«Πιστεύουμε ότι ο Πούτιν θα μπορούσε να καταφύγει στα πυρηνικά, στην περίπτωση που αντιληφθεί ότι χάνει τον πόλεμο στην Ουκρανία και ότι το ΝΑΤΟ στην πραγματικότητα είτε παρεμβαίνει, είτε πρόκειται να παρέμβει σε αυτό το πλαίσιο, κάτι που θα ενίσχυε την αντίληψη Πούτιν ότι πρόκειται να χάσει τον πόλεμο στην Ουκρανία», είπε η Χέινς στην ακρόαση της επιτροπής.

Πρόσθεσε ότι ο κόσμος πιθανότατα θα λάβει κάποιου είδους προειδοποίηση για τη χρήση των πυρηνικών από τη Ρωσία.

«Υπάρχουν πολλά πράγματα που θα έκανε ο Πούτιν στο πλαίσιο της κλιμάκωσης, προτού φτάσει στα πυρηνικά όπλα και πιθανότατα θα προειδοποιούσε, με κάποιον τρόπο, για μια επικείμενη χρήση πυρηνικών», είπε η Χέινς.

Η «προειδοποίηση» θα μπορούσε να είναι μια πυρηνική άσκηση μεγάλης κλίμακας, που θα περιελάμβανε την ανάπτυξη κινητών διηπειρωτικών πυραύλων, βαρέων βομβαρδιστικών και στρατηγικών υποβρυχίων.

Η Χέινς τόνισε ότι, για την ώρα, ο Πούτιν φαίνεται να πιστεύει ακόμη ότι έχει το πάνω χέρι στην σύγκρουση με την Ουκρανία.  «Πιθανότατα ποντάρει σε μια αποδυνάμωση της ΕΕ και των ΗΠΑ, καθώς οι ελλείψεις στα τρόφιμα, ο πληθωρισμός και οι τιμές των καυσίμων αυξάνονται», σχολίασε.

Δεδομένης της πεποίθησης του Πούτιν ότι θα μπορούσε τελικά να επικρατήσει, αλλά και του γεγονότος ότι η Ουκρανία δεν δείχνει σημάδια υποχώρησης, η Χέινς είπε ότι οι υπηρεσίες πληροφοριών των ΗΠΑ «δεν βλέπουν μια βιώσιμη διαπραγματευτική πορεία προς τα εμπρός, τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα».

Εν τω μεταξύ, καθώς ο πόλεμος συνεχίζεται, η σύγκρουση είναι πιθανό να λάβει «μια πιο απρόβλεπτη και δυνητικά κλιμακούμενη τροχιά».

«Η τρέχουσα κατάσταση αυξάνει την πιθανότητα ο Πρόεδρος Πούτιν να στραφεί σε πιο δραστικά μέσα, συμπεριλαμβανομένης της επιβολής στρατιωτικού νόμου, του αναπροσανατολισμού της βιομηχανικής παραγωγής ή των κλιμακούμενων στρατιωτικών ενεργειών, ώστε να πετύχει τους στόχους του», είπε η Χέινς.

Το πιο πιθανό κίνητρο του Πούτιν για μια κλιμάκωση κατά τις επόμενες ημέρες θα ήταν, σύμφωνα με την Χέινς, η επιθυμία του να «εκφοβίσει» τη Δύση, ώστε να πάψει να ενισχύει την Ουκρανία με εξοπλισμούς, αλλά και η επιθυμία του να «εκδικηθεί» τη Δύση για τις οικονομικές κυρώσεις στη Ρωσία.

hlektragr

Recent Posts

Η ΤΕΛΕΤΗ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΦΩΤΟΣ ΕΙΣ ΤΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΝ

Τό Μέγα Σάββατον, 21ην Ἀπριλίου /4ην Μαΐου 2024, ἔλαβε χώραν ἡ Τελετή τοῦ Ἁγίου Φωτός…

19 ώρες ago

Ευχές και δώρα στο Δεκάζειο Γηροκομείο Τρίπολης από την Περιφέρεια Πελοποννήσου

Το Δεκάζειο Γηροκομείο Τρίπολης επισκέφθηκε ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Αρκαδίας, Κωνσταντίνος Μανδρώνης, την Μεγάλη Πέμπτη 2…

1 ημέρα ago

Η Τελετή του Επιταφίου εις το Πατριαρχείον Ιεροσολύμων (video)

Τό ἑσπέρας τῆς Μεγάλης Παρασκευῆς, 20ῆς Απριλίου/3ης Μαΐου 2024, ἔλαβε χώραν εἰς τόν Πανίερον Ναόν…

1 ημέρα ago

Πάσχα 2024: Η μεγαλύτερη έξοδος μετά τον κορωνοϊό – Πάνω από 425.000 οχήματα έφυγαν από την Αττική

Μια από τις μεγαλύτερες εξόδους των τελευταίων ετών, θεωρείται η φετινή, με εκατοντάδες χιλιάδες Αθηναίους…

1 ημέρα ago

Άγιο Φως: Στις 19:30 στο «Ελ. Βενιζέλος» από τα Ιεροσόλυμα – Πώς θα φτάσει σε όλη την Ελλάδα

Το απόγευμα του Μεγάλου Σαββάτου φτάνει στην Ελλάδα από τα Ιεροσόλυμα το Άγιο Φως, μεταφέροντας…

1 ημέρα ago