ΔΙΕΘΝΗ

Μαριούπολη: Οι τελευταίοι άμαχοι του Azovstal φθάνουν με ασφάλεια στη Ζαπορίζια

Οι τελευταίοι άμαχοι που βρίσκονταν στο πολιορκημένο εργοστάσιο χάλυβα Azovstal στην Μαριούπολη κατάφεραν να απομακρυνθούν από την περιοχή με ασφάλεια, το βράδυ της Κυριακής 8/5, μεταδίδει το Reuters.

 

Η αυτοκινητοπομπή έφτασε στη νοτιοανατολική πόλη της Ζαπορίζια μετά τη Δύση του ηλίου, μεταφέροντας περίπου 170 εκτοπισμένους. Το ταξίδι των 200 χιλιομέτρων κράτησε δύο ημέρες, καθώς τα λεωφορεία που μετέφεραν τους άμαχους αναγκάζονταν να σταματήσουν για ώρες σε ρωσικά σημεία ελέγχου και οι πεινασμένοι, κουρασμένοι κάτοικοι της Μαριούπολης υπόκειντο σε ανακρίσεις.

 

«Δεν πίστευα ότι θα καταφέρναμε να βγούμε ζωντανοί από αυτό, επομένως δεν έχω σχέδια για το μέλλον μου», είπε στον Guardian μια κάτοικος της Μαριούπολης ονόματι Νατάλια,  η οποία εργαζόταν  στο εργοστάσιο Azovstal καθ’ όλη την ενήλικη ζωή της, έως ότου χρειάστηκε να αναζητήσει καταφύγιο στις αποθήκες του.

Φεύγοντας από το Azovstal, η γυναίκα είχε πάρει μαζί της με μια συλλογή ζωγραφιών που είχαν δημιουργήσει παιδιά που έμεναν στο καταφύγιο. Η Νατάλια είχε οργανώσει διαγωνισμούς ζωγραφικής για να τα κρατήσει απασχολημένα και θέλησε να διασώσει τις εικόνες. «Δεν θα τις άφηνα πίσω, ακόμα κι αν με πυροβολούσαν», λέει.

Η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Ουκρανίας Ιρίνα Βερεστσούκ δήλωσε το Σάββατο 7/5 ότι «όλες οι γυναίκες, τα παιδιά και οι ηλικιωμένοι» είχαν βγει με ασφάλεια από το συγκρότημα του Azovstal, καταφέρνοντας να κατέβουν από τα λεωφορεία 36 ώρες αργότερα. «Είναι ανακούφιση το να μπορούμε να πατήσουμε ξανά με ασφάλεια σε ουκρανική γη», δήλωσε η Τατιάνα, η οποία διέφυγε από το Azovstal μαζί με την κόρη και την εγγονή της.

«Θέλω απλώς να ζήσω, να ξαναρχίσω τη ζωή μου… ό,τι έχω και δεν έχω  είναι εδώ μέσα», είπε ο Γιέγκορ Τσεχονάντσκι, δείχνοντας ένα σωρό τσάντες στα πόδια του.

Αυτός, η γυναίκα του και οι δύο γιοι του είχαν καταφύγει στο Azovstal από τις αρχές Μαρτίου. «Φυσικά είμαι πολύ χαρούμενος που βρίσκομαι στην Ουκρανία».

Η Μαριούπολη έχει υπομείνει τις πιο καταστροφικές μάχες του πολέμου της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας. Το εργοστάσιο είναι το τελευταίο τμήμα της πόλης που βρίσκεται ακόμα στα χέρια των Ουκρανών μαχητών. Δεκάδες άμαχοι παγιδεύτηκαν για εβδομάδες δίπλα στο εργοστάσιο με ελάχιστο φαγητό, νερό ή φάρμακα στη διάθεσή τους.

Νωρίτερα την Κυριακή, οι εναπομείναντες Ουκρανοί μαχητές στο εργοστάσιο ορκίστηκαν να συνεχίσουν να αντιστέκονται, όσο είναι ζωντανοί.

«Δεν έχουμε πολύ χρόνο», είπε ο λοχαγός Σβιάτοσλαβ Παλαμάρ σε διαδικτυακή συνέντευξη Τύπου, παρακαλώντας τη διεθνή κοινότητα να βοηθήσει στην απομάκρυνση των τραυματισμένων στρατιωτών.

hlektragr

Recent Posts

Δήμος Ξυλοκάστρου : Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Βάδην 10χλμ το Σάββατο 11 Μαΐου 2024.

Με υπερηφάνεια ανακοινώνουμε ότι ο Δήμος μας φιλοξενεί το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Βάδην 10χλμ το Σάββατο…

14 ώρες ago

Λουτράκι: Απόπειρα βιασμού 17χρονης από 30χρονο – Την άρπαξε από τα μαλλιά

Μάχη για να ξεφύγει από τα χέρια του επίδοξου βιαστή της έδωσε μία 17χρονη στο…

14 ώρες ago

Κόρινθος: Τον πιάσανε να κλέβει μπαταρίες

Συνελήφθη την Τρίτη 7 Μαΐου το μεσημέρι, στην Κόρινθο, από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφάλειας Κορίνθου,…

14 ώρες ago

Επιμελητήριο Κορινθίας – Πρόσκληση σε εκδήλωση

Το Επιμελητήριο Κορινθίας σας προσκαλεί στην εκδήλωση με τίτλο: “Δεν είναι αγάπη ο πόνος και…

14 ώρες ago

Παρουσίαση χορών παραδοσιακών χορών της Λαμπρής διοργανώνει ο Πολιτιστικός Σύλλογος Λουτρακίου

Κυριακή 12 Μαΐου 2024 (Κυριακή του Θωμά) Ι.Ν Παναγίας Γιάτρισσας, Λουτράκι

14 ώρες ago

Συνδιοργανώτρια του Διεθνούς νεανικού Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος Κορίνθου η Περιφέρεια Πελοποννήσου

Συνδιοργανώτρια του Διεθνούς νεανικού Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος Κορίνθου με τίτλο «Το Αρχαίο Δράμα στην Εκπαίδευση…

14 ώρες ago