ΔΙΕΘΝΗ

Πόλεμος στην Ουκρανία: Τριήμερη κατάπαυση του πυρός στη Μαριούπολη για την έξοδο των τελευταίων αμάχων

Πόλεμος στην Ουκρανία: Ακόμη 344 άνθρωποι διασώθηκαν από τη Μαριούπολη και άλλες πόλεις, ανακοίνωσε η κυβέρνηση του Κιέβου το βράδυ της Τετάρτης 4 Μαΐου.

 

Γυναίκες, παιδιά και ηλικιωμένοι μεταφέρθηκαν στη Ζαπορίζια, πόλη ελεγχόμενη από τον ουκρανικό στρατό, ανέφερε η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ιρίνα Βέρεστσουκ.

«Είναι ακόμα μια μικρή νίκη για εμάς», ανέφερε μέσω της πλατφόρμας Telegram η κυρία Βέρεστσουκ, ευχαριστώντας τον ΟΗΕ και τη Διεθνή Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού για τη συμβολή τους.

Οι άνθρωποι που διασώθηκαν έφυγαν χθες από τη Μαριούπολη, τη Μάνχους, την Μπερντιάνσκ, την Τοκμάκ και τη Βασίλιφκα. Δεν είναι σαφές πόσοι εξ αυτών είχαν βρει καταφύγιο στα υπόγεια της αχανούς χαλυβουργίας Αζοφστάλ, του τελευταίου τομέα υπό τον έλεγχο ουκρανικών δυνάμεων στη Μαριούπολη, λιμάνι στρατηγικής σημασίας.

Ο ρωσικός στρατός ανακοίνωσε χθες ότι έχει πρόθεση να παύσει πυρ σήμερα, αύριο Παρασκευή και μεθαύριο Σάββατο προκειμένου να φύγουν οι περίπου 200 άμαχοι που εκτιμάται πως απομένουν στο εργοστάσιο.

Ο Σεργκέι Κιριένκο, αναπληρωτής γενικός γραμματέας του Κρεμλίνου, επισκέφθηκε χθες το λιμάνι της Μαριούπολης, που έχει καταληφθεί σχεδόν εξ ολοκλήρου από τις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις, σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε ο ηγέτης των φιλορώσων αυτονομιστών Ντένις Πουσίλιν μέσω Telegram.

Ο κ. Κιριένκο, πρώην πρωθυπουργός της Ρωσικής Ομοσπονδίας, είναι αρμόδιος για εσωτερικές πολιτικές υποθέσεις στη ρωσική προεδρία. Επισκέφθηκε τη χαλυβουργία Ίλιτς και το λιμάνι της Μαριούπολης, κατά τον κ. Πουσίλιν.

Ο Κιριένκο και ο γενικός γραμματέας του κόμματος Ενωμένη Ρωσία του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, ο Αντρέι Τούρτσακ, επισκέφθηκαν εκτός από τη Μαριούπολη και την υπό ρωσικό έλεγχο πόλη του Ντονμπάς, Βολνοβάχα.

Σύμφωνα με τον Ντένις Πουσίλιν, η επίσκεψη των απεσταλμένων του Κρεμλίνου σημαίνει για τους πολίτες της αυτοανακηρυγμένης Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντανιέτσκ ότι «η Ρωσία επέστρεψε εδώ για πάντα».

ΝΥΤ: Οι ΗΠΑ έχουν βοηθήσει την Ουκρανία στην εξουδετέρωση Ρώσων υψηλόβαθμων στρατιωτικών

Οι υπηρεσίες πληροφοριών των ΗΠΑ έδωσαν στους Ουκρανούς πληροφορίες που τους επέτρεψαν να σκοτώσουν αρκετούς ρώσους στρατηγούς κοντά στα μέτωπα, υποστήριξε χθες Τετάρτη, επικαλούμενη αμερικανούς αξιωματούχους που δεν κατονόμασε, η εφημερίδα New York Times.

Η Ουάσινγκτον διαβίβασε στο Κίεβο λεπτομερείς πληροφορίες για τις μετακινήσεις στρατευμάτων, τοποθεσίες και άλλες λεπτομέρειες για τα κινητά κέντρα διοίκησης του ρωσικού στρατού· οι ουκρανικές δυνάμεις, αξιοποιώντας τα στοιχεία αυτά και συνδυάζοντάς τα με δικά της, ιδίως υποκλοπές ρωσικών τηλεπικοινωνιών, εξαπέλυσε έτσι πλήγματα με πυροβολικό και άλλες επιθέσεις που είχαν αποτέλεσμα να σκοτωθούν ρώσοι ανώτεροι αξιωματικοί, κατά το δημοσίευμα.

Ούτε το Πεντάγωνο, ούτε ο Λευκός Οίκος απάντησαν όταν το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς και το Γαλλικό Πρακτορείο δοκίμασαν να επικοινωνήσουν μαζί τους για να τους ζητήσουν σχόλια για το δημοσίευμα των Τάιμς.

Η ουκρανική κυβέρνηση διατείνεται πως οι δυνάμεις της έχουν σκοτώσει κάπου 12 ρώσους στρατηγούς.

Στις αρχές Μαρτίου, ο δήμος της Νοβοροσίσκ, στη νότια Ρωσία, επιβεβαίωσε πως ο στρατηγός Αντρέι Σουχοβέτσκι, υποδιοικητής της 41ης στρατιάς, έπεσε «ηρωικά» στην Ουκρανία.

Οι πηγές των NYT δεν θέλησαν να διευκρινίσουν πόσοι είναι οι ρώσοι στρατηγοί που σκοτώθηκαν εξαιτίας στοιχείων που διαβίβασε η Ουάσινγκτον στο Κίεβο.

Οι πληροφορίες αυτές είναι αδύνατο να επαληθευτούν με ανεξάρτητο τρόπο.

hlektragr

Recent Posts

Οι Μεγάλες Ώρες της Μεγάλης Παρασκευής στο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων

Οι Μεγάλες Ώρες της Μεγάλης Παρασκευής ανεγνώσθησαν σήμερα στον Μοναστηριακό και Πατριαρχικό Ναό των Αγίων…

7 ώρες ago

Υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας η Τελετή του Αγίου Φωτός – Πώς θα μεταφερθεί στην Ελλάδα

Υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας και εν μέσω του πολέμου στην Λωρίδα της Γάζας θα σταλεί…

8 ώρες ago

3 τόνοι κρέατα και 8 τόνοι τρόφιμα μοιράστηκαν από την «Θεοπροσφορά» ενόψει της εορτής του Πάσχα

«Η ΘΕΟΠΡΟΣΦΟΡΑ», από την 1η Απριλίου 2024 έως και την Μεγάλη Τετάρτη 1η Μαΐου 2024,…

8 ώρες ago

Το Ιερό Μυστήριο του Ευχελαίου στην Ιερά Μητρόπολη Κορίνθου

Το Ιερό Μυστήριο του Ευχελαίου τελέστηκε κι εφέτος το μεσημέρι της Μεγάλης Τετάρτης, 1 Μαΐου…

8 ώρες ago

Μεγάλη Παρασκευή: Ημέρα κατάνυξης και θρήνου – Κορυφώνεται σήμερα το Θείο Δράμα

Η Μεγάλη Παρασκευή είναι ίσως η πιο φορτισμένη συγκινησιακά ημέρα της Μεγάλης Εβδομάδας καθώς κορυφώνεται…

9 ώρες ago

Κίνηση στους δρόμους: Κυκλοφοριακό «έμφραγμα» στην Αττική Οδό μετά από τροχαίο, μποτιλιάρισμα στην Εθνική Αθηνών – Κορίνθου

Μποτιλιάρισμα παρατηρείται εδώ και λίγη ώρα στους δρόμους της Αττικής, καθώς κορυφώνεται η έξοδος των…

9 ώρες ago