ΔΙΕΘΝΗ

Εκτός Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού η Ρωσία – Τα μέλη ψήφισαν την άμεση απομάκρυνσή της

Η έκτακτη γενική συνέλευση του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού (ΠΟΤ) αποφάσισε την άμεση απομάκρυνση της Ρωσίας από τον Οργανισμό.

 

Η Ρωσία είχε προηγουμένως δηλώσει ότι θα αποχωρούσε οικειοθελώς από τον ΠΟΤ, ωστόσο, βάσει του καταστατικού του οργανισμού προβλέπεται ότι η αποχώρηση ενός μέλους πραγματοποιείται μετά την παρέλευση ενός έτους και κατόπιν έγγραφης ειδοποίησης.

Η έκτακτη συνέλευση πραγματοποιήθηκε, προκειμένου η Ρωσία να απομακρυνθεί άμεσα από τον Οργανισμό. Πράγματι, η πλειοψηφία των μελών της υπερψήφισε το ψήφισμα για την άμεση αναστολή της ιδιότητας μέλους που κατείχε η Ρωσία στον ΠΟΤ.

Συγκεκριμένα, τα 19 κράτη-μέλη της ΕΕ που είναι πλήρη μέλη του ΠΟΤ, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, ψήφισαν ομόφωνα υπέρ της αναστολής της ιδιότητας μέλους της Ρωσίας από τον Οργανισμό, μαζί με άλλα 21 κράτη-μέλη, έναντι 11 αρνητικών ψήφων, ενώ κατεγράφησαν και αρκετές αποχές. Κατά συνέπεια ελήφθη, με πλειοψηφία άνω των 2/3 που απαιτεί το Καταστατικό του ΠΟΤ, μια ιστορική απόφαση με άμεση ισχύ.

Στις εργασίες συμμετείχε χθες (27/4) η γενική γραμματέας Τουριστικής Πολιτικής και Ανάπτυξης Ολυμπία Αναστασοπούλου, όπως τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τουρισμού ιδρύθηκε το 1975 και αποτελεί από το 2004 εξειδικευμένο όργανο του ΟΗΕ. Περιλαμβάνει 155 χώρες και πάνω από 350 Συνδεδεμένα Μέλη από τον ιδιωτικό τομέα (π.χ τουριστικά γραφεία, εκπαιδευτικά ιδρύματα και τουριστικές ενώσεις).

Ο Οργανισμός χρησιμεύει ως ένα παγκόσμιο φόρουμ για θέματα τουριστικής πολιτικής και ως πηγή πρακτικής έρευνας και γνώσης του τουρισμού.

Μετά το πλήγμα που δέχθηκε ο παγκόσμιος τουρισμός εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού, ο ΠΟΤ σχημάτισε την Παγκόσμια Επιτροπή για την Κρίση στον Τουρισμό ώστε να καθοδηγήσει το τουριστικό τομέα μπροστά στην νέα αυτή πρόκληση.

Μεταξύ των στόχων του ΠΟΤ είναι η βελτίωση της τουριστικής ανταγωνιστικότητας των μελών του, η προώθηση του αειφόρου τουρισμού και η οικοδόμηση συνεργασιών με τον ιδιωτικό τομέα,  με περιφερειακούς και τοπικούς τουριστικούς οργανισμούς, με ακαδημαϊκά και ερευνητικά ιδρύματα, με την κοινωνία των πολιτών και με τα Ηνωμένα Έθνη για την δημιουργία ενός πιο «αειφόρου, υπεύθυνου και ανταγωνιστικού τουρισμού».

 

hlektragr

Recent Posts

Καιρός: Αφρικανική σκόνη, λασποβροχές και άνοδος της θερμοκρασίας

  Καιρός: Η πρόγνωση για Σάββατο και Κυριακή Σάββατο 18/5 Αρχικά γενικά αίθριος καιρός, βαθμιαία…

9 ώρες ago

Οδηγίες Προφύλαξης για την Αφρικανική Σκόνη από τη Γενική Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας

Η Γενική Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας σας εφιστά τη προσοχή για τις επόμενες…

9 ώρες ago

Πλήρης διακοπή κυκλοφορίας στην παραλιακή οδό Αλεποχωρίου – Ψάθας

Καθίζηση του οδοστρώματος και κατολισθήσεις βράχων, οδήγησαν την Τροχαία Αττικής στην απόφαση για πλήρη διακοπή…

9 ώρες ago

Χρήστος Λαμπρόπουλος: «Η αειφορία δεν είναι μόνο επιλογή, αλλά απαραίτητη για την επιβίωση και την ευημερία»

Η εκδήλωση με τίτλο «Σταχυολόγηση της αειφορίας στην Περιφέρεια Πελοποννήσου» πραγματοποιήθηκε παρουσία του Αναπληρωτή Περιφερειάρχη,…

9 ώρες ago

MyCoast: Σχεδόν 14.000 πολίτες κατέβασαν την εφαρμογή – Μέχρι στιγμής οι καταγγελίες φτάνουν τις 500

Περίπου 14.000 πολίτες κατέβασαν μέχρι σήμερα τη νέα ψηφιακή εφαρμογή MyCoast, σε διάστημα λίγων ημερών…

10 ώρες ago

Η Ελλάδα φιλοξενεί το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα Σούμο στο Λουτράκι

Στο Λουτράκι θα φιλοξενηθεί το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα σούμο από τις 24 έως τις 26 Μαΐου.…

10 ώρες ago