ΔΙΕΘΝΗ

Πόλεμος στην Ουκρανία: Γιατί η Ρωσία επιστρατεύει δελφίνια στην Μαύρη Θάλασσα

Δορυφορικές εικόνες δείχνουν ότι η Ρωσία έχει εξαπολύσει μια «στρατιά» από εκπαιδευμένα δελφίνια στον βυθό της Μαύρης Θάλασσας. Πιθανολογείται ότι τα δελφίνια αυτά θα μπορούσαν να προστατεύσουν τον ρωσικό στόλο από μια υποβρύχια επίθεση.

 

Το Ναυτικό Ινστιτούτο των ΗΠΑ (USNI) εξέτασε τις δορυφορικές εικόνες της ναυτικής βάσης στο λιμάνι της Σεβαστούπολης και συμπέρανε ότι δύο ομάδες δελφινιών μεταφέρθηκαν στη βάση τον Φεβρουάριο, κατά την έναρξη της εισβολής της Μόσχας στην Ουκρανία.

Δεν πρόκειται για την πρώτη φορά που η Ρωσία επιστρατεύει δελφίνια για να υπερασπιστούν τον στόλο της: Στο παρελθόν, ο ρωσικός στόλος είχε χρησιμοποιήσει δελφίνια για να ανακτήσει αντικείμενα και να αποτρέψει τους εχθρικούς δύτες.

Η ναυτική βάση της Σεβαστούπολης είναι ζωτικής σημασίας για τον ρωσικό στρατό, καθώς βρίσκεται στο νότιο άκρο της Κριμαίας που κατέλαβε η Μόσχα το 2014.

Σύμφωνα με την ανάλυση του USNI, πολλά από τα ρωσικά πλοία που είναι αγκυροβολημένα εκεί, ενώ βρίσκονται εκτός εμβέλειας από πυραύλους, είναι δυνητικά ευάλωτα σε υποθαλάσσιες επιθέσεις.

Αντίστοιχα με τη Ρωσία, δελφίνια είχε εκπαιδεύσει στο παρελθόν και η Ουκρανία, σε ένα ενυδρείο κοντά στη Σεβαστούπολη, στα πλαίσια ενός σοβιετικού προγράμματος που εγκαταλείφθηκε τη δεκαετία του ’90.

Κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, τόσο η ΕΣΣΔ όσο και οι ΗΠΑ είχαν αναπτύξει τη χρήση δελφινιών για στρατιωτικούς σκοπούς. Τα δελφίνια χρησιμοποιούνταν κυρίως για τον ηχοεντοπισμό υποθαλάσσιων αντικειμένων, όπως οι νάρκες.

Υπολογίζεται ότι οι ΗΠΑ έχουν ξοδέψει πάνω από 28 εκατομμύρια δολάρια για τα «στρατεύματα» δελφινιών και θαλάσσιων λεόντων τους, τα οποία εκπαιδεύονται ακόμα και για να συμμετέχουν σε συγκρούσεις.

Το πρόγραμμα της Σεβαστούπολης «αναστήθηκε» το 2012 από το ουκρανικό ναυτικό, αλλά τα θηλαστικά έπεσαν στα χέρια της Ρωσίας μετά την εισβολή στην Κριμαία το 2014. Η Ουκρανία απαίτησε ανεπιτυχώς την επιστροφή των ζώων, ενώ η Ρωσία φέρεται να θέλει να επεκτείνει το πρόγραμμα.

«Οι ειδικοί μας ανέπτυξαν νέες συσκευές που μετατρέπουν την υποβρύχια ανίχνευση στόχων με τη βοήθεια δελφινιών σε σήμα προς την οθόνη του χειριστή. Το ουκρανικό ναυτικό δεν είχε κεφάλαια για τέτοια τεχνολογία και ορισμένα έργα έπρεπε να αποφευχθούν», είπε μια πηγή στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA Novosti.

Δορυφορικές εικόνες από το 2018 αποκάλυψαν ότι η Ρωσία είχε χρησιμοποιήσει δελφίνια στη ναυτική της βάση στο Tartus της Συρίας κατά τη διάρκεια του συριακού πολέμου.

Ταυτόχρονα, τα δελφίνια φαίνεται ότι δεν είναι τα μόνα θαλάσσια που έχουν εκπαιδεύσει οι Ρώσοι στρατιώτες.

Το 2019, μια φάλαινα «μπελούγκα» που εντοπίστηκε στα ανοιχτά της Νορβηγίας πιστεύεται ότι εκπαιδεύτηκε από το ρωσικό ναυτικό. Η φάλαινα, που εντοπίστηκε από ψαράδες, φορούσε περίεργες ζώνες, οι οποίες μπορεί να έφεραν κάμερες και παρενοχλούσε  τις βάρκες των ψαράδων, τραβώντας ιμάντες και σχοινιά από το πλάι των σκαφών.

hlektragr

Recent Posts

Έξοδος Πάσχα: Αδειάζει η Αθήνα – Ουρές χιλιομέτρων στην Αθηνών – Κορίνθου

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Τροχαίας, από τις 06:00 τη Μεγάλη Τετάρτη μέχρι τις…

11 ώρες ago

Δημοπρασία εκμίσθωσης του Κτιρίου Υποδοχής του Χιονοδρομικού Κέντρου Ζήρειας

ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΔΙΑΚΗΡΥΞΗΣ ΔΗΜΟΠΡΑΣΙΑΣ ΕΚΜΙΣΘΩΣΗΣ  ΤΟΥ ΚΤΙΡΙΟΥ ΥΠΟΔΟΧΗΣ ΤΟΥ ΧΙΟΝΟΔΡΟΜΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΖΗΡΕΙΑΣ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΖΗΡΕΙΑ…

11 ώρες ago

Ξυλόκαστρο : Πρόγραμμα – Πρόσκληση Περιφοράς Επιταφίου Ιερού Ναού Αγίου Βλασίου & Εορτασμού Αναστάσεως 2024

03 Μαΐου Μ. ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ Ώρα 10:00        ΕΣΠΕΡΙΝΟΣ – ΑΠΟΚΑΘΗΛΩΣΗ Οι οδηγοί θα σχηματίσουν διάδρομο στο…

11 ώρες ago

Σε εργοτάξια στο Λουτράκι και στο Ρίο ο Ταχιάος: Προτεραιότητα το σιδηροδρομικό δίκτυο της χώρας

Αυτοψίες στα εργοτάξια των ενεργών συμβάσεων που αφορούν στο σιδηροδρομικό δίκτυο, στο Λουτράκι και το…

11 ώρες ago

Συνελήφθησαν τρία άτομα για παράβαση της νομοθεσίας περί φωτοβολίδων και πυροτεχνημάτων σε Αρκαδία και Κορινθία

Συνελήφθησαν τρία άτομα για παράβαση της νομοθεσίας περί φωτοβολίδων και πυροτεχνημάτων σε Αρκαδία και Κορινθία…

11 ώρες ago