ΔΙΕΘΝΗ

Kρεμλίνο: Έστειλε στο Κίεβο νέο προσχέδιο της ειρηνευτικής συμφωνίας, «με ξεκάθαρους όρους»

Ενώ σε λίγη ώρα λήγει το νέο ρωσικό τελεσίγραφο των Ρώσων στους τελευταίους Ουκρανούς στρατιωτικούς που παραμένουν στο εργοστάσιο Azovstal, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντίμιτρι Πεσκόφ αποκάλυψε πως έχει σταλεί στην ουκρανική κυβέρνηση έναν νέο προσχέδιο με ξεκάθαρους διαπραγματευτικούς όρους για τον τερματισμό του πολέμου.

 

«Η πλευρά μας παρέδωσε προσχέδιο στους Ουκρανούς, το οποίο περιλαμβάνει ξεκάθαρους όρους», είπε ο Πεσκόφ σε δημοσιογράφους, τονίζοντας πως η μπάλα είναι πια στην ουκρανική πλευρά. «Περιμένουμε την απάντησή τους».

Ο εκπρόσωπος της ρωσικής πλευράς  τόνισε επίσης πως η ουκρανική πλευρά δεν επιδιώκει να «δυναμώσει» τη διαπραγματευτική διαδικασία.

 

Κρεμλίνο: Η Ουκρανία αλλάζει συνεχώς στάση απέναντι σε θέματα που έχουν ήδη συμφωνηθεί

Την Δευτέρα 18/4, ο Πεσκόφ κατηγόρησε την Ουκρανία ότι αλλάζει συνεχώς τη στάση της σε ό,τι αφορά θέματα που έχουν ήδη συμφωνηθεί στις ειρηνευτικές συνομιλίες.

«Οι επαφές συνεχίζονται σε επίπεδο εμπειρογνωμόνων στο πλαίσιο της διαπραγματευτικής διαδικασίας», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ σε δημοσιογράφους σε τηλεδιάσκεψη.

«Δυστυχώς η ουκρανική πλευρά δεν είναι συνεπής ως προς τα σημεία που έχουν συμφωνηθεί», είπε.

«Αλλάζει συχνά τη θέση της και η τάση της διαπραγματευτικής διαδικασίας αφήνει πολλά περιθώρια».

Η Ρωσία έστειλε τα στρατεύματά της στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου σε αυτό που αποκάλεσε «μια ειδική στρατιωτική επιχείρηση». Οι ουκρανικές δυνάμεις έχουν αναπτύξει σκληρή αντίσταση και η Δύση έχει επιβάλει σαρωτικές κυρώσεις στη Ρωσία.

Στις 7/4, ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, δήλωνε πως η Ουκρανία είχε παρουσιάσει στη ρωσική πλευρά ένα νέο σχέδιο συμφωνίας, το οποίο η Ρωσία βλέπει ως απόκλιση από τις συμφωνίες που επετεύχθησαν στην Κωνσταντινούπολη.

Σύμφωνα με τον υπουργό, «στο έγγραφο της Κωνσταντινούπολης, οι Ουκρανοί διατύπωναν ξεκάθαρα ότι οι μελλοντικές εγγυήσεις ασφαλείας για την Ουκρανία δεν ισχύουν για την Κριμαία και τη Σεβαστούπολη». “Στο χθεσινό προσχέδιο λείπει αυτή η σαφής δήλωση. Αντίθετα, προτείνονται ασαφείς διατυπώσεις για κάποιου είδους “αποτελεσματικό έλεγχο”», είχε πει στις 7/4 ο Λαβρόφ.

Επιπλέον, σύμφωνα με τον ίδιο, οι νέες προτάσεις της Ουκρανίας πρότειναν τη δυνατότητα διεξαγωγής στρατιωτικών ασκήσεων στο έδαφός της με τη συμμετοχή ξένων δυνάμεων , με τη σύμφωνη γνώμη της πλειοψηφίας των χωρών που εγγυώνται την ασφάλειά της, και η Ρωσία δεν αναφερόταν σε αυτό το πλαίσιο.

Τη δική της απάντηση είχε δώσει η ουκρανική πλευρά στους ισχυρισμούς του Λαβρόφ ότι το Κίεβο έχει αλλάξει τους όρους στο προσχέδιο της ειρηνευτικής συμφωνίας, το οποίο πλέον αποκλίνει από τα συμφωνηθέντα της Κωνσταντινούπολης:

Συγκεκριμένα, σε γραπτή δήλωσή του προς το πρακτορείο Reuters, ο Ουκρανός διαπραγματευτής Μιχαήλο Ποντόλιακ είχε σχολιάσει ότι τα λεγόμενα Λαβρόφ αποτελούν «καθαρή προπαγάνδα» με στόχο τον περισπασμό της κοινής γνώμης από τα όσα συνέβησαν στην πόλη της Μπούτσα, υπογραμμίζοντας ότι ο ίδιος ο Λαβρόφ δεν συμμετέχει ευθέως στις διαπραγματεύσεις.

«Εάν η Μόσχα θέλει να δείξει προθυμία για διάλογο, θα πρέπει να ρίξει τους εχθρικούς τόνους στον δημόσιο λόγο της», κατέληγε ο Ποντόλιακ.

hlektragr

Recent Posts

Στοχευμένη αστυνομική επιχείρηση πραγματοποιήθηκε από τη Διεύθυνση Αστυνομίας Κορινθίας

Στο πλαίσιο της επιχείρησης συνελήφθησαν -10- άτομα Στο πλαίσιο της πρόληψης και της καταστολής εγκληματικών…

38 λεπτά ago

Παπαφλέσσεια 2024 | Δημήτρης Πτωχός: «Η στήριξη της Περιφέρειας στη διοργάνωση, αποτελεί μια δήλωση της δέσμευσής μας στον κλασικό αθλητισμό και τις αξίες που εκφράζει»

H Διεθνής Συνάντηση Στίβου «Παπαφλέσσεια 2024» διεξήχθη με μεγάλη επιτυχία, την Κυριακή 12 Μαΐου, στο Δημοτικό…

58 λεπτά ago

Σαν σήμερα 14 Μαΐου

1865: Βουλευτικές εκλογές διεξάγονται στην Ελλάδα. Διαρκούν έως τις 17 Μαΐου, με νικήτρια την παράταξη…

2 ώρες ago

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα

Σήμερα Τρίτη 14 Μαϊου είναι των Αγίων Αριστοτέλους και Λεάνδρου των μαρτύρων, Αγίου Θεράποντος επισκόπου…

2 ώρες ago

Λουτράκι : Έκθεση ζωγραφικής της εικαστικού Θεοδοσίας Χατόγλου από τις 11 έως τις 19 Μαΐου

Έκθεση ζωγραφικής της εικαστικού Θεοδοσίας Χατόγλου, θα λειτουργήσει στο Λουτράκι. ” Μήτρα χρωμάτων και αγάπης…

19 ώρες ago

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις από σήμερα στην εθνική οδό Αθηνών – Κορίνθου

Προσωρινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις θα ισχύσουν τις επόμενες μέρες για τη διέλευση ειδικών οχημάτων μεταφοράς ανεμογεννήτριας…

20 ώρες ago