ΔΙΕΘΝΗ

Πόλεμος στην Ουκρανία: Ξεκίνησε η «μητέρα των μαχών» στο Ντονμπάς

Με μαζική ρωσική επίθεση σε όλο το μήκος μιας γραμμής 500 χιλιομέτρων από το Χάρκοβο ως το νότιο τμήμα του Ντονέτσκ ξεκίνησε από χθες τα ξημερώματα η «Μάχη του Ντονμπάς», για την κατάληψη των ανατολικών ουκρανικών εδαφών, που η Μόσχα θέλει οπωσδήποτε να προσαρτήσει και να ενώσει με την Κριμαία.

Σύμφωνα με ουκρανικές και δυτικές στρατιωτικές πηγές, στην εκστρατεία λαμβάνουν μέρος 76.000 Ρώσοι στρατιώτες, επικουρούμενοι από τεράστια ισχύ Αεροπορίας και Πυροβολικού. Σε μεταμεσονύκτιο διάγγελμά του ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι διαβεβαίωσε ότι όσο στρατό κι αν στείλουν οι Ρώσοι ο ουκρανικός στρατός θα συνεχίσει να αμύνεται. 

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, κατήγγειλε τη ρωσική επίθεση και ζήτησε 4ήμερη εκεχειρία εν όψει του ορθοδόξου Πάσχα, ενώ σε μια αμφιλεγόμενη κίνηση, τα Ηνωμένα Εθνη ανακοίνωσαν σχέδια για εγκατάσταση στην Τουρκία μιας ειδικής «επιτροπής για ανθρωπιστικά ζητήματα» της Ουκρανίας.

Από τις πρώτες ώρες της δεύτερης και κρισιμότερης φάσης του πολέμου -στην οποία ο Ρώσος ΥΠΕΞ, Σεργκέι Λαβρόφ, διαβεβαίωσε ότι η χώρα του δεν θα κάνει χρήση πυρηνικών όπλων ούτε σχεδιάζει να ανατρέψει την ουκρανική κυβέρνηση- οι Ρώσοι πέτυχαν μια στρατιωτική επιτυχία. Κατέλαβαν την πόλη Κρεμίνα 18.000 κατοίκων στην επαρχία του Λουγκάνσκ, που τους φέρνει ένα βήμα πιο κοντά στο Σλοβιάνσκ. Πρόκειται για αστικό κέντρο που το 2014 είχε καταληφθεί για λίγους μήνες από φιλορωσικές δυνάμεις και θεωρείται πόλη-κλειδί για την πορεία της εισβολής.

Βρετανοί εμπειρογνώμονες εκτίμησαν ότι ο πόλεμος στο Ντονμπάς μπορεί να κρατήσει μήνες, ενώ η διεθνής κοινότητα αναβάθμισε το επίπεδο συναγερμού. Οχι μόνο λόγω του νέου κύματος προσφύγων, που άρχισαν ήδη να εγκαταλείπουν τις πόλεις της Ανατολικής Ουκρανίας, αλλά και για τη θερμή κλιμάκωση της αντιπαράθεσης Ρωσίας-ΝΑΤΟ. Σύμφωνα με το πρακτορείο Τass, ο πρώην πρόεδρος της Ρωσίας και νυν αντιπρόεδρος του ρωσικού Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας, Ντμίτρι Μεντβέντεφ, τόνισε ότι η χώρα του πρέπει να προετοιμαστεί για πιθανή επιθετική ενέργεια, επειδή η ενίσχυση του ΝΑΤΟ στα σύνορά της δεν αποτελεί σχήμα λόγου. Λάδι στη φωτιά έριξε και η δήλωση του Ρώσοι υπουργού Αμυνας ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες σκοπεύουν να πολεμήσουν «μέχρι τον τελευταίο Ουκρανό» και κάνουν τα πάντα για να καθυστερήσουν την ειδική επιχείρηση του ρωσικού στρατού. Ο ίδιος υπογράμμισε ότι οι Ενοπλες Δυνάμεις της Ρωσίας εφαρμόζουν με συνέπεια το σχέδιο για την «απελευθέρωση του Ντονμπάς».

Προ της κλιμάκωσης ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, είχε χθες έκτακτη τηλεδιάσκεψη με ηγέτες δυτικών χωρών και οργανισμών (Καναδάς, Ιαπωνία, Βρετανία, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Ρουμανία, ΝΑΤΟ και Ευρωπαϊκή Επιτροπή) με στόχο το συντονισμό τους για την επιβολή νέων κυρώσεων στη Ρωσία και την παροχή περισσότερης βοήθειας στο Κίεβο. Ηδη ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ προανήγγειλε ότι θα επισκεφθεί την ουκρανική πρωτεύουσα, και οι Βρετανοί ότι θα ενισχύσουν την Ουκρανία με νέες παρτίδες βαρέων όπλων. Παράλληλα, κερδίζει έδαφος στους κόλπους της Ε.Ε. η πιθανότητα επιβολής ενεργειακών κυρώσεων, όπως αποκάλυψε ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών, Μπρουνό Λεμέρ. Προς το παρόν, ο Λευκός Οίκος διευκρίνισε ότι δεν σχεδιάζεται επίσκεψη του προέδρου Μπάιντεν στο Κίεβο. Από την πλευρά του ο Εμανουέλ Μακρόν τόνισε ότι ο διάλογος με τη Ρωσία έχει παγώσει από τη στιγμή που ξεκίνησαν οι αποκαλύψεις για μαζικές δολοφονίες αμάχων στην Μπούκα και άλλα σημεία της Ουκρανίας. «Περνάμε σε μια επικίνδυνη φάση του πολέμου επειδή αντιμετωπίζουμε έναν θυμωμένο Πούτιν», σημείωσε εξάλλου ο Μπόρις Τζόνσον.

hlektragr

Recent Posts

Δρομολόγια των Κινητών Αστυνομικών Μονάδων για την εβδομάδα (από 20.5.2024 έως 26.5.2024)

Δρομολόγια των Κινητών Αστυνομικών Μονάδων για την εβδομάδα (από 20.5.2024 έως 26.5.2024) Ανακοινώνεται ότι για…

16 ώρες ago

Επιμελητήριο Κορινθίας: Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η Ημερίδα για την Ενεργειακή Αποδοτικότητα στη Βιομηχανία

Με τη συμμετοχή πλήθους κόσμου από τον επιχειρηματικό κόσμο αλλά και με τη συμμετοχή εκπροσώπων…

17 ώρες ago

MyCoast: Σχεδόν 14.000 πολίτες κατέβασαν την εφαρμογή – Μέχρι στιγμής οι καταγγελίες φτάνουν τις 500

Περίπου 14.000 πολίτες κατέβασαν μέχρι σήμερα τη νέα ψηφιακή εφαρμογή MyCoast, σε διάστημα λίγων ημερών…

18 ώρες ago

2,9 εκατομμύρια οχήματα δεν έχουν περάσει ΚΤΕΟ

Σε περίπου 2,9 εκατομμύρια υπολογίζονται τα οχήματα που κυκλοφορούν στους ελληνικούς δρόμους χωρίς να έχουν…

19 ώρες ago

Νέες ταυτότητες: Πότε λήγουν οι παλιές – Πόσο κοστίζουν οι καινούριες

Υποχρεωμένοι να βγάλουμε νέες ταυτότητες είμαστε όλοι οι Έλληνες, με την διαδικασία να έχει ήδη…

19 ώρες ago

Συνελήφθησαν τέσσερα άτομα για ναρκωτικά στη Μεσσηνία

Συνελήφθησαν τέσσερα άτομα για ναρκωτικά στη Μεσσηνία Κατασχέθηκαν, μεταξύ άλλων, πάνω από -250- γραμμάρια κάνναβης…

19 ώρες ago