ΔΙΕΘΝΗ

Πόλεμος στην Ουκρανία: Τελευταίο οχυρό της Μαριούπολης το εργοστάσιο Azovstal – Σκηνικό Γκρόζνι «βλέπουν» οι Βρετανοί

Πόλεμος στην Ουκρανία: Στην τελευταία του φάση βρίσκεται το «σφυροκόπημα» των ρωσικών ένοπλων δυνάμεων στη Μαριούπολη, με τα ουκρανικά στρατεύματα να προβάλουν ωσόσο σθεναρή αντίσταση στο εργοστάσιο Azovstal, που αποτελεί το τελευταίο οχυρό της πόλης.

 

Όπως είπε ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι στο διάγγελμά του προς τον ουκρανικό λαό το βράδυ της Κυριακής, η Μαριούπολη δεν έχει ακόμα πέσει στα χέρια των Ρώσων. Στο διάγγελμά του, ο Ζελένσκι ήταν ιδιαίτερα επικριτικός απέναντι στη στάση της Δύσης, λέγοντας πως «κάθε καθυστέρηση των παραδόσεων όπλων, κάθε πολιτική καθυστέρηση δίνει την άδεια στη Ρωσία να αφαιρέσει ζωές Ουκρανών. Έτσι το μεταφράζει η Ρωσία».

Όπως αναφέρει το βρετανικό Υπουργείο Άμυνας, οι Ρώσοι ανησυχούν για την επιμήκυνση του χρόνου κατάληψης της Μαριούπολης. Όπως γράφει στη σημερινή του αναφορά, η συγκροτημένη ουκρανική αντίσταση «τεστάρει» τις ρωσικές δυνάμεις καθώς απασχολεί ανθρώπους και υλικό, με αποτέλεσμα την επιβράδυνση της προόδου των ρωσικών στρατευμάτων.

Επιπλέον, το βρετανικό Υπουργείο Άμυνας προχωρά σε σύγκριση μεταξύ της τακτικής που ακολουθεί η Ρωσία στη Μαριούπολη με αυτήν που ακολούθησε το 1999 στην Τσετσενία και το 2016 στη Συρία. «Αυτό γίνεται παρά τον ισχυρισμό του ρωσικού Υπουργείου Άμυνας στις 24 Φεβρουαρίου του 2022, ότι η Ρωσία δεν θα χτυπούσε πόλεις και τον ουκρανικό πληθυσμό».

(2/4) Russian commanders will be concerned by the time it is taking to subdue Mariupol. Concerted Ukrainian resistance has severely tested Russian forces and diverted men and materiel, slowing Russia’s advance elsewhere.

Στο χθεσινοβραδινό του διάγγελμα, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι επανέλαβε την προειδοποίηση ότι ο ρωσικός στρατός ετοιμάζεται να εξαπολύσει πολύ σύντομα ευρείας κλίμακας έφοδο στο Ντονμπάς. «Όπως ακριβώς οι Ρώσοι καταστρέφουν τη Μαριούπολη, θέλουν να σβήσουν από τον χάρτη πόλεις και κοινότητες στις περιφέρειες Ντονιέτσκ και Λουχάνσκ», είπε.

Οι ουκρανικές αρχές κάνουν λόγο για μπαράζ επιθέσεων σε 13 οικισμούς στο Ντονέτσκ. Παράλληλα, το Χάρκοβο και η Λβιβ επλήγησαν από νέους σφοδρούς βομβαρδισμούς το πρωί της Μεγάλης Δευτέρας.

Εν τω μεταξύ, οι διαπραγματεύσεις Ουκρανίας-Ρωσίας φέρονται να έχουν φτάσει σε τέλμα, με αποτέλεσμα να απειλείται ακόμα και η συνέχιση τους.

Δείτε το χθεσινό σχετικό ρεπορτάζ της ΕΡΤ:

 

hlektragr

Recent Posts

Στοχευμένη αστυνομική επιχείρηση πραγματοποιήθηκε στην Κορινθία – Συνελήφθησαν 8 άτομα

Στο πλαίσιο της επιχείρησης συνελήφθησαν -8- άτομα Στο πλαίσιο της πρόληψης και της καταστολής εγκληματικών…

11 ώρες ago

Δώρο Πάσχα: Πως υπολογίζεται on line με ειδική εφαρμογή – Έως την Μεγάλη Τετάρτη η καταβολή του

Η Γ.Σ.Ε.Ε. και το Κέντρο Πληροφόρησης Εργαζομένων και Ανέργων της Συνομοσπονδίας (ΚΕ.Π.Ε.Α./ΓΣΕΕ) μέσα από μια…

11 ώρες ago

Παιδικές κατασκηνώσεις ΔΥΠΑ: Τη Μεγάλη Τετάρτη ξεκινούν οι αιτήσεις για τα 70.000 voucher

Ξεκινά αύριο (29.4.2024) Μεγάλη Τετάρτη και ώρα 11:00 η υποβολή ηλεκτρονικών αιτήσεων δικαιούχων και παρόχων…

11 ώρες ago

Καιρός Πάσχα: Δύο τα σενάρια – Τι να περιμένουμε Μεγάλο Σάββατο και Κυριακή του Πάσχα

Ο μετεωρολόγος, Γιώργος Τσατραφύλλιας, κάνει λόγο για δύο επικρατέστερα σενάρια για τον καιρό του Μεγάλου…

11 ώρες ago

Ενημέρωση για τις αγροτοδασικές πυρκαγιές του τελευταίου 24ωρου

Από Ω/18:00/27-04-2024 έως Ω/18:00/28-04-2024 εκδηλώθηκαν 29 αγροτοδασικές πυρκαγιές. Από αυτές, οι 26 αντιμετωπίστηκαν άμεσα, στο…

15 ώρες ago

Υπογραφή σύμβασης ανόρυξης γεώτρησης στην Π.Ε. Κορινθίας

Υπεγράφη η σύμβαση ανόρυξης γεώτρησης ΤΟΕΒ Πασίου, προϋπολογισμού 74.400,00 ευρώ, στα γραφεία της Π.Ε. Κοριθνίας,…

17 ώρες ago