ΔΙΕΘΝΗ

Πυρηνικές απειλές για Φινλανδία, Σουηδία

Η επικείμενη ένταξη της Φινλανδίας και Σουηδίας στο ΝΑΤΟ (εκτιμάται μέσα στο επόμενο τρίμηνο), και μάλιστα (συγκριτικά με άλλες περιπτώσεις) πολύ πιο γρήγορα, αναμένεται να έχει αλυσιδωτές αντιδράσεις και επιπτώσεις για την ευρωπαϊκή, Σκανδιναβική, Βαλτική και Αρκτική ασφάλεια.

Η απόφαση του Ελσίνκι και της Στοκχόλμης να ενταχθούν κάτω από την ευρωατλαντική «ομπρέλα» του Αρθρου 5 του Καταστατικού Χάρτη του Βόρειου Ατλαντικού του 1949 θα δημιουργήσει νέα δεδομένα, σε μια περίοδο πολεμικής σύρραξης στην Ουκρανία, ενώ οι ρωσικές Ενοπλες Δυνάμεις παρουσιάζουν πολλά και σοβαρά προβλήματα, διαψεύδοντας όλους εκείνους σε Ελλάδα ως και στο εξωτερικό που επί χρόνια προέβαλαν τη Μόσχα ότι τάχα έχει τεράστιες εξοπλιστικές και άλλες δυνατότητες. 

Και στις δύο Σκανδιναβικές χώρες η πλειοψηφία του πληθυσμού εγκρίνει την απαγκίστρωση από το απαρχαιωμένο καθεστώς της ένοπλης ουδετερότητας και υποστηρίζει (τα πλείστα πολιτικά κόμματα και βουλευτές) την ένταξη στο ΝΑΤΟ, με το οποίο από το 1994 συνεργάζονται σε εκατοντάδες στρατιωτικά και μη προγράμματα, ενώ συμμετείχαν και συμμετέχουν στρατιωτικά στις αποστολές στο Κόσοβο, στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, στο Αφγανιστάν, ακόμα και στην εκπαίδευση του ιρακινού στρατού. Επίσης, συμμετείχαν στις αποστολές κατά των Σομαλών πειρατών την προηγούμενη δεκαετία, ενώ έχουν συνδράμει σε στρατιωτικές-ανθρωπιστικές επιχειρήσεις στην Αφρική (π.χ., η Σουηδία με αεροσκάφη κατά του Καντάφι το 2011, καθώς και με μικρές ομάδες καταδρομών στο Μάλι στην Υποσαχάρια Αφρική).

Εδώ και αρκετό καιρό γίνονται συνεχείς επαφές αρμόδιων επιτροπών του ΝΑΤΟ με εκπροσώπους των υπουργείων Εξωτερικών και Αμυνας των δύο κρατών, καθώς και με εκπροσώπους των μυστικών υπηρεσιών, των αρχηγείων ναυτικών και αεροπορικών δυνάμεων της Συμμαχίας, ως και με πολιτικές-διπλωματικές επιμέρους αντιπροσωπείες. Την πλήρη υποστήριξη στα εν λόγω αιτήματα (όταν κατατεθούν επίσημα) έχουν εκφράσει οι Αρχές του ΝΑΤΟ, με επικεφαλής τον γ.γ., Νορβηγό Γενς Στόλτενμπεργκ, αλλά και οι Αμερικανοί, οι Βρετανοί, οι Πολωνοί και οι Γερμανοί. Προ ημερών οι δύο χώρες συμμετείχαν στη μεγάλη νατοϊκή άσκηση Cold Response στα νορβηγο-ρωσικά σύνορα, ενώ αυτές τις ημέρες στη Φινλανδία πραγματοποιείται κοινή άσκηση με τη συμμετοχή στρατιωτικών δυνάμεων από τη Μ. Βρετανία, την Εσθονία, τις ΗΠΑ και τη Σουηδία.

Η ένταξη των δύο κρατών στο ΝΑΤΟ γεωγραφικά και όχι μόνο θα προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στη Ρωσία, η οποία θα έχει δυσχέρειες εξόδου σε ανοικτές θάλασσες, αφού η Βαλτική Θάλασσα, ο Φινλανδικός Κόλπος, ο Βοθνικός Κόλπος και οι γύρω χερσαίες περιοχές θα τελούν υπό νατοϊκό έλεγχο. Επιπρόσθετα, τα νησιωτικά συμπλέγματα Ααλαντ, Γκότλαντ, Χίμα και Σαρέμα θα συνδράμουν στην παρακολούθηση των ρωσικών ναυτικών δραστηριοτήτων, καθώς και της στρατηγικής σημασίας περιοχής από Αγία Πετρούπολη μέχρι Αρχαγκέλσκ. Επιπλέον, η Ρωσία θα έχει σύντομα άλλα 1.340 χλμ. μεθοριακής γραμμής με χώρα του ΝΑΤΟ, που θα είναι η Φινλανδία.

Μοναδική γεωγραφική παρουσία υπό ρωσικό έλεγχο θα είναι η μικρή εκτασιακά περιοχή του Καλίνινγκραντ (μεταξύ Πολωνίας και Λιθουανίας), ενώ από την άλλη πλευρά πολύ σημαντικός θα είναι ρόλος του νησιού Γκότλαντ, στην πρωτεύουσα του οποίου, το Βίσμπι, έχουν αναπτυχθεί εδώ και πέντε μήνες σουηδικές στρατιωτικές δυνάμεις (έναντι Καλίνινγκραντ).

Η Μόσχα, όπως όλα δείχνουν, αναμένεται να αντιδράσει απέναντι στις επικείμενες κινήσεις του ΝΑΤΟ αναπτύσσοντας στο Καλίνινγκραντ και στον Νέμαν πυρηνικούς και υπερηχητικούς πυραύλους, καθώς και επάκτιες συστοιχίες πυραυλικών συστημάτων (δηλώσεις Μεντβέντεφ).

Το Καλίνινγκραντ, το πρώην λιμάνι του Koenigsberg, πρωτεύουσας της Ανατολικής Πρωσίας, απέχει λιγότερο από 1.400 χλμ. από το Λονδίνο και το Παρίσι, και 500 χλμ. από το Βερολίνο. Η Ρωσία δήλωσε το 2018 ότι είχε αναπτύξει πυραύλους Iskander στο Καλίνινγκραντ, το οποίο κατελήφθη από τον Κόκκινο Στρατό τον Απρίλιο του 1945 και παραχωρήθηκε στη Σοβιετική Ενωση στη Διάσκεψη του Πότσνταμ. Το Iskander, γνωστό ως SS-26 Stone από το ΝΑΤΟ, είναι ένα σύστημα τακτικών βαλλιστικών πυραύλων μικρού βεληνεκούς που μπορεί να φέρει πυρηνικές κεφαλές. Η επίσημη εμβέλειά του είναι 500 χλμ., αλλά ορισμένες δυτικές στρατιωτικές πηγές «υποψιάζονται» ότι μπορεί να είναι πολύ μεγαλύτερη.

Ενώ ο Πούτιν είναι ο πρόεδρος της Ρωσίας, οι θέσεις του Μεντβέντεφ για εξάλειψη του μη πυρηνικού καθεστώτος της Βαλτικής προφανώς εκφράζουν και αντικατοπτρίζουν τη σκέψη του Κρεμλίνου, αφού είναι ανώτατο στέλεχος και αναπληρωτής γ.γ. του ρωσικού Συμβουλίου Ασφαλείας το οποίο είναι ένα από τα κύρια Σώματα του καθεστώτος Πούτιν για τη λήψη αποφάσεων σχετικά με στρατηγικά ζητήματα. Ο Λιθουανός υπουργός Αμυνας και γνωστός αρθρογράφος σε Βαλτική-Σκανδιναβική, Aρβιντας Aνουσάουσκας, δήλωσε ότι η Ρωσία έχει αναπτύξει πυρηνικά όπλα στο Καλίνινγκραντ ακόμη και πριν από τον πόλεμο στην Ουκρανία, τονίζοντας ότι «οι Ρώσοι τα χρησιμοποιούν ως διαρκή απειλή».

hlektragr

Recent Posts

16 συλλήψεις στην Πελοπόννησο σε ένα 24ωρο

Σε όλες τις Περιφερειακές Ενότητες της Περιφέρειας, οι κατά τόπους αστυνομικές δυνάμεις προχώρησαν σε συλλήψεις…

2 λεπτά ago

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις από σήμερα στην εθνική οδό Αθηνών – Κορίνθου

Προσωρινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις θα ισχύσουν τις επόμενες μέρες για τη διέλευση ειδικών οχημάτων μεταφοράς ανεμογεννήτριας…

35 λεπτά ago

Η Δημοτική Φιλαρμονική Ξυλοκάστρου Στην 198η Επέτειο Της Μάχης Του Ντολμά Στο Αιτωλικό

Παρά τον βροχερό καιρό, με λαμπρότητα συμμετείχε η Δημοτική Φιλαρμονική Ξυλοκάστρου του Δήμου Ξυλοκάστρου –…

40 λεπτά ago

Δήμος Κορινθίων : Ολοκληρώθηκε με επιτυχία η πρώτη ημέρα του 2ου Διεθνούς Νεανικού Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος Κορίνθου

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία η πρώτη ημέρα του 2ου Διεθνούς Νεανικού Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος Κορίνθου «Κόρινθος,…

44 λεπτά ago

Δήμος Κορινθίων: Ξεκινούν δράσεις ψηφιακού μετασχηματισμού

Ο 𝝙ή𝝻𝝾ς 𝝟𝝾𝞀𝝸𝝼𝝷ί𝞈𝝼 πέτυχε την ένταξη και χρηματοδότησή του 𝞂𝝴 𝝿𝝾𝞂𝝾𝞂𝞃ό 𝟭𝟬𝟬% με το ποσό…

57 λεπτά ago

Σαν σήμερα 13 Μαΐου

1821: Η νίκη των επαναστατικών δυνάμεων στο Βαλτέτσι ανοίγει τον δρόμο για την κατάληψη της…

1 ώρα ago