ΔΙΕΘΝΗ

Πόλεμος στην Ουκρανία: Η Δύση λέει ότι ο Πούτιν «παραπλανήθηκε» από συμβούλους

Ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν παραπλανάται από συμβούλους που «φοβούνται να του πουν την αλήθεια» για τις επιδόσεις του ρωσικού στρατού στην Ουκρανία , δήλωσαν δυτικοί αξιωματούχοι, υποστηρίζοντας ότι ορισμένοι στρατιώτες αρνούνταν να εκτελέσουν εντολές και μάλιστα σαμποτάρουν τον εξοπλισμό τους.

 

Μιλώντας σε δημοσιογράφους την Τετάρτη (30/3), η Διευθύντρια Επικοινωνίας του Λευκού Οίκου Κέιτ Μπέντινγκφιλντ είπε ότι οι ΗΠΑ πιστεύουν ότι «ο Πούτιν παραπληροφορείται για το πόσο άσχημα αποδίδει ο ρωσικός στρατός και πώς η ρωσική οικονομία “ακρωτηριάζεται” από τις κυρώσεις , επειδή οι ανώτεροι σύμβουλοί του φοβούνται πολύ να του πουν την αλήθεια».

Τα ευρήματα των μυστικών υπηρεσιών δείχνουν επίσης ότι ο Πούτιν γνωρίζει ότι δέχεται αναξιόπιστες πληροφορίες και αυτό έχει οδηγήσει σε «μεγάλη ένταση» μεταξύ του Ρώσου ηγέτη και της στρατιωτικής του ηγεσίας, είπε.

Η Ουάσιγκτον παρουσιάζει αυτές τις πληροφορίες τώρα για να δείξει ότι η σύγκρουση στην Ουκρανία «είναι ένα στρατηγικό λάθος για τη Ρωσία», πρόσθεσε.

Ένας ανώτερος Ευρωπαίος διπλωμάτης είπε στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters ότι η αξιολόγηση των ΗΠΑ ήταν σύμφωνη με τις εκτιμήσεις τις Ευρώπης.

«Ο Πούτιν πίστευε ότι τα πράγματα πήγαιναν καλύτερα από ό,τι πάνε στην πραγματικότητα. Αυτό είναι το πρόβλημα όταν περιβάλλεις τον εαυτό σου με άτομα που δεν μπορούν να σου πουν όχι,  ή κάθεσαι μαζί τους μόνο όταν ένα τεράστιο τραπέζι σας χωρίζει», είπε ο διπλωμάτης.

Δύο άλλοι Ευρωπαίοι διπλωμάτες είπαν στο Reuters ότι οι Ρώσοι στρατεύσιμοι είχαν ενημερωθεί από την αρχή για το ότι θα συμμετείχαν σε στρατιωτικές ασκήσεις, αλλά τους ζητήθηκε να υπογράψουν ένα έγγραφο πριν από την εισβολή, το οποίο επεξέτεινε τα καθήκοντά τους.

«Παραπλανήθηκαν, εκπαιδεύτηκαν άσχημα και μετά έφτασαν στην Ουκρανία για να βρουν ηλικιωμένες Ουκρανές, που έμοιαζαν με τις γιαγιάδες τους, να τους φωνάζουν να πάνε σπίτι τους», πρόσθεσε ένας από τους διπλωμάτες.

Ο Τζέρεμι Φλέμινγκ, ο επικεφαλής του Αρχηγείου Επικοινωνιών της κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου, είπε ότι οι βρετανικές μυστικές υπηρεσίες διαπιίστωσαν πως οι Ρώσοι στρατιώτες έχουν χαμηλό ηθικό και δεν είναι καλά εξοπλισμένοι.

hlektragr

Recent Posts

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στον Αυτοκινητόδρομο Κόρινθος – Τρίπολη – Καλαμάτα κατά τη διεξαγωγή του 6ου Αγώνα Δρόμου Ειρήνης «Γρηγόρης Λαμπράκης»

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στον Αυτοκινητόδρομο Κόρινθος – Τρίπολη – Καλαμάτα και κλάδος Λεύκτρο – Σπάρτη, κατά…

1 λεπτό ago

Συνελήφθησαν δύο άτομα για ληστεία στην Αρκαδία

Συνελήφθησαν, σήμερα (18.5.2024) το μεσημέρι στην Αρκαδία δύο (2) αλλοδαποί, ηλικίας 45 και 46 ετών,…

5 λεπτά ago

Στην 11η Ανθοκομική Έκθεση Καλαμάτας ο Περιφερειάρχης Δημήτρης Πτωχός

Παρουσία του Περιφερειάρχη, Δημήτρη Πτωχού, άνοιξε τις πύλες της η 11η Ανθοκομική Έκθεση στην Καλαμάτα,…

7 λεπτά ago

Σαν σήμερα 19 Μαΐου

1822: Αμφίρροπη ναυμαχία διεξάγεται στα ανοιχτά της Χίου, ανάμεσα σε μοίρα του τουρκικού στόλου και…

8 λεπτά ago

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα

Σήμερα Κυριακή 19 Μαΐου 2024 είναι των Μυροφόρων, του Αγίου Πατρικίου Ιερομάρτυρος, των Αγίων Θεογνώστου…

11 λεπτά ago

Καιρός: Αφρικανική σκόνη, λασποβροχές και άνοδος της θερμοκρασίας

  Καιρός: Η πρόγνωση για Σάββατο και Κυριακή Σάββατο 18/5 Αρχικά γενικά αίθριος καιρός, βαθμιαία…

22 ώρες ago