ΔΙΕΘΝΗ

Γερμανία: Οι G7 απορρίπτουν το αίτημα της Ρωσίας για πληρωμή των εισαγόμενων καυσίμων σε ρούβλια

Η Ομάδα των Επτά μεγάλων οικονομιών (G7) συμφώνησε να απορρίψει το αίτημα της Μόσχας που θέλει τις «μη φιλικές» για τη Ρωσία χώρες να πληρώνουν για τις εισαγωγές ενέργειας από τη Ρωσία σε ρούβλια, δήλωσε τη Δευτέρα ο υπουργός Ενέργειας της Γερμανίας.

Ο Ρόμπερτ Χάμπεκ είπε στους δημοσιογράφους ότι «όλοι οι υπουργοί της G7 συμφώνησαν πλήρως ότι αυτό (θα ήταν) μονόπλευρη και ξεκάθαρη παραβίαση των υφιστάμενων συμβάσεων».

Ο Χάμπεκ είπε ότι «η πληρωμή σε ρούβλια δεν είναι αποδεκτή και θα παροτρύνουμε τις εταιρείες που επηρεάζονται να μην ακολουθήσουν το αίτημα του (Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ) Πούτιν».

Ο Πούτιν ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ότι η Ρωσία θα απαιτεί από εδώ και στο εξής «μη φιλικές» χώρες να πληρώνουν για φυσικό αέριο μόνο σε ρωσικό νόμισμα.

Οι οικονομολόγοι είπαν ότι η κίνηση φαινόταν σχεδιασμένη ως μια προσπάθεια στήριξης του ρουβλίου, το οποίο έχει καταρρεύσει έναντι άλλων νομισμάτων από τότε που ο Πούτιν εισέβαλε στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου και οι δυτικές χώρες απάντησαν με εκτεταμένες κυρώσεις κατά της Μόσχας. Ωστόσο, ορισμένοι αναλυτές εξέφρασαν αμφιβολίες ότι θα λειτουργήσει.

Ερωτηθείς από δημοσιογράφους νωρίτερα τη Δευτέρα εάν η Ρωσία θα μπορούσε να μειώσει τις προμήθειες φυσικού αερίου στους Ευρωπαίους πελάτες, εάν οι τελευταίοι απέρριπταν την απαίτηση να πληρώνουν σε ρούβλια, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ είπε σε τηλεδιάσκεψη ότι «προφανώς δεν πρόκειται να προμηθεύουμε αέριο δωρεάν».

«Στην περίπτωσή μας, είναι σχεδόν αδύνατο και ανέφικτο να συμμετάσχουμε σε μια φιλανθρωπία για την Ευρώπη», είπε ο Πεσκόφ.

Οι χώρες της G-7 είναι η Γαλλία, η Γερμανία, η Ιταλία, η Ιαπωνία, οι Ηνωμένες Πολιτείες, το Ηνωμένο Βασίλειο και ο Καναδάς.

hlektragr

Recent Posts

Ισθμός Κορίνθου: Ξεκίνησαν και πάλι οι διελεύσεις των πλοίων

  Επανέναρξη των διελεύσεων των πλοίων απ’ τον Ισθμό της Κορίνθου. Όπως, γνωστοποιήθηκε και όπως είχε…

7 ώρες ago

Πάσχα: Ζημιές και τραυματισμοί από τις κροτίδες και τα βεγγαλικά της Ανάστασης

Στάχτες, καταστροφές και εκτεταμένες ζημιές άφησαν πίσω τους για άλλη μια χρονιά τα επικίνδυνα -σε…

8 ώρες ago

Σαν σήμερα 7 Μαΐου

1824: Η περίφημη 9η Συμφωνία του Μπετόβεν κάνει πρεμιέρα στη Βιέννη. 1946: Ιδρύεται από τους…

9 ώρες ago

Πειραιάς: Μηχανική βλάβη σε πλοίο με εκατοντάδες επιβάτες – Απαγορεύτηκε ο απόπλους από Πειραιά για Ηράκλειο

Ταλαιπωρία για εκατοντάδες επιβάτες στο λιμάνι του Πειραιά, μετά την απόφαση των αρχών για απαγόρευση απόπλου του επιβατηγού…

9 ώρες ago

Εορτολόγιο Τρίτη του Πάσχα 7 Μαΐου 2024

Ποιοι Άγιοι Γιορτάζουν Σήμερα: Οι Άγιοι Ραφαήλ, Νικόλαος, Ειρήνη και οι συν αυτοίς οι Νεοφανείς…

10 ώρες ago

Κατάνυξη στην περιφορά του Επιταφίου μέσα στη θάλασσα στο Λουτράκι (video)

Η περιφορά του Επιτάφιου της Παναγίας της Γιάτρισσας στο Λουτράκι τη Μεγάλη Παρασκευή, έγινε με…

10 ώρες ago