ΔΙΕΘΝΗ

Βόρεια Κορέα: Στην ΑΟΖ της Ιαπωνίας φέρεται να προσγειώθηκε ο διηπειρωτικός πύραυλος – Η Νότια Κορέα απαντά με δοκιμές

H Βόρεια Κορέα πιθανώς εκτόξευσε τον πρώτο της διηπειρωτικό βαλλιστικό πύραυλο (ICBM) εδώ και περισσότερα από τέσσερα χρόνια, καθώς οι δυτικοί ηγέτες συγκεντρώνονται στις Βρυξέλλες για μια σύνοδο για την ασφάλεια.

Ο φερόμενος ICBM πέταξε σε υψόμετρο 6.000 χιλιομέτρων και προσγειώθηκε σε ύδατα ανοιχτά της δυτικής ακτής της Ιαπωνίας την Πέμπτη (24/3), σύμφωνα με το ιαπωνικό υπουργείο Άμυνας.

Το υψόμετρο υποδηλώνει ότι πρόκειται για έναν «νέο τύπο ICBM», δήλωσε στους δημοσιογράφους  ο υφυπουργός Άμυνας της Ιαπωνίας, Μακότο Ονίκι. Ο πύραυλος προσγειώθηκε εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Ιαπωνίας, 170 χιλιόμετρα (106 μίλια) δυτικά του ακρωτηρίου Τάπι στο βόρειο άκρο του κύριου νησιού Χονσού της Ιαπωνίας, είπε ο Ονίκι.

Η εκτόξευση της Πέμπτης είναι η 11η εκτόξευση που πραγματοποιεί για φέτος η Βόρεια Κορέα, συμπεριλαμβανομένης μιας στις 16 Μαρτίου που εικάζεται ότι απέτυχε. Είναι, παράλληλα, η δοκιμή της μεγαλύτερης εμβέλειας από τον Νοέμβριο του 2017, όταν η Β. Κορέα έστειλε έναν πύραυλο Hwasong-15 σε ύψος 4.475 χιλιομέτρων.

Την Πέμπτη, οι παγκόσμιοι ηγέτες θα συναντηθούν στις Βρυξέλλες για μια έκτακτη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ, καθώς επιδιώκουν να ευθυγραμμίσουν τις απαντήσεις τους στην εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Σύνοδοι του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και της G7 θα πραγματοποιηθούν επίσης την Πέμπτη.

Σύμφωνα με αναλυτές, το πρόσφατο «κύμα» πυραυλικών δοκιμών της Βόρειας Κορέας υποδηλώνει ότι ο ηγέτης της χώρας, Κιμ Γιονγκ Ουν, προσπαθεί να δείξει σε έναν κόσμο, όπου οι ισορροπίες αλλάζουν, ότι η Πιονγκγιάνγκ παραμένει ισχυρός παίκτης στον αγώνα για εξουσία και επιρροή.

Η εκτόξευση της Πέμπτης έρχεται, επίσης, μόλις δύο εβδομάδες αφότου η Νότια Κορέα εξέλεξε νέο συντηρητικό Πρόεδρο, τον Yoon Suk Yeol, ο οποίος αναμένεται να ακολουθήσει πιο σκληρή γραμμή κατά της Βόρειας Κορέας από τον σημερινό κάτοχο του αξιώματος, Moon Jae-in.

Ο στρατός της Νότιας Κορέας ξεκίνησε επίσης την Πέμπτη (24/3) δοκιμαστικές εκτοξεύσεις πυραύλων ξηράς, θαλάσσης και αέρος, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Yonhap. Οι δοκιμές πραγματοποιούνται ως απάντηση στην εκτόξευση διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου από τη Βόρεια Κορέα, που πραγματοποιήθηκε νωρίτερα την Πέμπτη.

hlektragr

Recent Posts

Έξοδος Πάσχα: Αδειάζει η Αθήνα – Ουρές χιλιομέτρων στην Αθηνών – Κορίνθου

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Τροχαίας, από τις 06:00 τη Μεγάλη Τετάρτη μέχρι τις…

8 ώρες ago

Δημοπρασία εκμίσθωσης του Κτιρίου Υποδοχής του Χιονοδρομικού Κέντρου Ζήρειας

ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΔΙΑΚΗΡΥΞΗΣ ΔΗΜΟΠΡΑΣΙΑΣ ΕΚΜΙΣΘΩΣΗΣ  ΤΟΥ ΚΤΙΡΙΟΥ ΥΠΟΔΟΧΗΣ ΤΟΥ ΧΙΟΝΟΔΡΟΜΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΖΗΡΕΙΑΣ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΖΗΡΕΙΑ…

8 ώρες ago

Ξυλόκαστρο : Πρόγραμμα – Πρόσκληση Περιφοράς Επιταφίου Ιερού Ναού Αγίου Βλασίου & Εορτασμού Αναστάσεως 2024

03 Μαΐου Μ. ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ Ώρα 10:00        ΕΣΠΕΡΙΝΟΣ – ΑΠΟΚΑΘΗΛΩΣΗ Οι οδηγοί θα σχηματίσουν διάδρομο στο…

8 ώρες ago

Σε εργοτάξια στο Λουτράκι και στο Ρίο ο Ταχιάος: Προτεραιότητα το σιδηροδρομικό δίκτυο της χώρας

Αυτοψίες στα εργοτάξια των ενεργών συμβάσεων που αφορούν στο σιδηροδρομικό δίκτυο, στο Λουτράκι και το…

8 ώρες ago

Συνελήφθησαν τρία άτομα για παράβαση της νομοθεσίας περί φωτοβολίδων και πυροτεχνημάτων σε Αρκαδία και Κορινθία

Συνελήφθησαν τρία άτομα για παράβαση της νομοθεσίας περί φωτοβολίδων και πυροτεχνημάτων σε Αρκαδία και Κορινθία…

8 ώρες ago