ΔΙΕΘΝΗ

Να τολμήσει η Ευρώπη για το επόμενο βήμα

Στην προσεχή Σύνοδο Κορυφής των «27», που πραγματοποιείται στις 24 και τις 25 Μαρτίου, θα τεθούν προς συζήτηση οι εξελίξεις του πολέμου στην Ουκρανία, αλλά και η λήψη κοινών αποφάσεων για τους τρόπους ενίσχυσης των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης στο ζήτημα της ενέργειας.

ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΚΡΙΣΕΙΣ η Ευρώπη δείχνει να ωριμάζει και να αφήνει στην άκρη την κουλτούρα της γραφειοκρατίας με την οποία συνήθως λειτουργούσε. Παράλληλα οι τελευταίες εξελίξεις κατέδειξαν μεγάλο γεωπολιτικό έλλειμμα της Ευρώπης, που ενδεχομένως να είναι κατάλοιπο της εποχής Μέρκελ, η οποία προώθησε με άριστο τρόπο τα συμφέροντα της Γερμανίας, όμως δεν είχε διάθεση να προχωρήσει σε τομές που θα ενίσχυαν τόσο την αμυντική θωράκιση της Ευρώπης όσο και την ενεργειακή της αυτάρκεια.

ΕΙΝΑΙ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΟ ότι παρά το γεγονός πως η Τουρκία αμφισβητούσε τα κυριαρχικά δικαιώματα δύο χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, της Ελλάδας και της Κύπρου, η Γερμανία και άλλες χώρες, όπως η Ισπανία, προμήθευαν με στρατιωτικό υλικό την Αγκυρα.

Η ΕΥΡΩΠΗ θα πρέπει να τολμήσει να αναλάβει σοβαρές πρωτοβουλίες για ενιαία πολιτική στον τομέα της ενέργειας. Οπως στην περίπτωση της πανδημίας εξέδωσε ένα κοινό ευρωομόλογο και συγκρότησε το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, μπορεί να αναπτύξει ένα ενεργειακό ομόλογο που να προωθεί την αυτονομία της Ε.Ε. με συγκεκριμένη στρατηγική σε δίκτυα με Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και στήριξη των οικονομιών.

Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ Κυριάκος Μητσοτάκης έχει καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις στην Κομισιόν για να αντιμετωπιστούν μέσα από ένα κοινό ευρωπαϊκό πλαίσιο τα φαινόμενα άγριας κερδοσκοπίας που έχουν αναπτυχθεί στην ενεργειακή αγορά σε φυσικό αέριο και ηλεκτρικό ρεύμα. Η επιβολή πλαφόν στο φυσικό αέριο σε περιόδους που οι τιμές διαμορφώνονται από έκτακτα γεγονότα είναι βέβαιο ότι μπορεί να περιορίσει τις αυξήσεις τιμών και είναι θετικό ότι η ελληνική πρόταση υποστηρίζεται από τις χώρες του ευρωπαϊκού Νότου.

ΜΑΛΙΣΤΑ, οι πρωθυπουργοί Ελλάδας, Ιταλίας, Ισπανίας και Πορτογαλίας συμφώνησαν στην ανάγκη υιοθέτησης μέτρων για τη στήριξη καταναλωτών και επιχειρήσεων που πλήττονται από την ενεργειακή κρίση, αποδεχόμενοι ότι η αντιμετώπιση μιας τέτοιας πρόκλησης, που αφορά, κυρίως, στα πιο ευάλωτα στρώματα και τις επιχειρήσεις, απαιτεί μια ευρωπαϊκή παρέμβαση, με κοινές δράσεις που θα προφυλάξουν τις κοινωνίες μέχρι τον τερματισμό του πολέμου και την ομαλοποίηση της λειτουργίας των αγορών.

ΕΙΝΑΙ ΣΑΦΕΣ ότι συνολικά η Ευρώπη θα πρέπει να κάνει άλματα προκειμένου να κερδίσει το έδαφος που έχασε τα προηγούμενα χρόνια και να μπορέσει να μετατρέψει την οικονομική της ισχύ και σε γεωπολιτική δύναμη.

hlektragr

Recent Posts

Έξοδος Πάσχα: Αδειάζει η Αθήνα – Ουρές χιλιομέτρων στην Αθηνών – Κορίνθου

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Τροχαίας, από τις 06:00 τη Μεγάλη Τετάρτη μέχρι τις…

2 ώρες ago

Δημοπρασία εκμίσθωσης του Κτιρίου Υποδοχής του Χιονοδρομικού Κέντρου Ζήρειας

ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΔΙΑΚΗΡΥΞΗΣ ΔΗΜΟΠΡΑΣΙΑΣ ΕΚΜΙΣΘΩΣΗΣ  ΤΟΥ ΚΤΙΡΙΟΥ ΥΠΟΔΟΧΗΣ ΤΟΥ ΧΙΟΝΟΔΡΟΜΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΖΗΡΕΙΑΣ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΖΗΡΕΙΑ…

3 ώρες ago

Ξυλόκαστρο : Πρόγραμμα – Πρόσκληση Περιφοράς Επιταφίου Ιερού Ναού Αγίου Βλασίου & Εορτασμού Αναστάσεως 2024

03 Μαΐου Μ. ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ Ώρα 10:00        ΕΣΠΕΡΙΝΟΣ – ΑΠΟΚΑΘΗΛΩΣΗ Οι οδηγοί θα σχηματίσουν διάδρομο στο…

3 ώρες ago

Σε εργοτάξια στο Λουτράκι και στο Ρίο ο Ταχιάος: Προτεραιότητα το σιδηροδρομικό δίκτυο της χώρας

Αυτοψίες στα εργοτάξια των ενεργών συμβάσεων που αφορούν στο σιδηροδρομικό δίκτυο, στο Λουτράκι και το…

3 ώρες ago

Συνελήφθησαν τρία άτομα για παράβαση της νομοθεσίας περί φωτοβολίδων και πυροτεχνημάτων σε Αρκαδία και Κορινθία

Συνελήφθησαν τρία άτομα για παράβαση της νομοθεσίας περί φωτοβολίδων και πυροτεχνημάτων σε Αρκαδία και Κορινθία…

3 ώρες ago