ΔΙΕΘΝΗ

Πόλεμος στην Ουκρανία: Ποιες δυτικές εταιρείες δεν μπορούν να φύγουν από τη Ρωσία

Η εισβολή στην Ουκρανία οδήγησε πολλές δυτικές εταιρείες να φύγουν από τη Ρωσία, αλλά ορισμένες εξακολουθούν να έχουν ανοιχτά καταστήματα στη χώρα, τα οποία λένε πως δεν μπορούν να κλείσουν.

Οι Marks and Spencer, Burger King και οι ξενοδοχειακές ομάδες Marriott και Accor φαίνεται να περιορίζονται από πολύπλοκες συμφωνίες franchise που τις εμποδίζουν να αποσυρθούν.

Υπό το καθεστώς του franchise, οι εταιρείες  αυτές έχουν αναθέσει τις επιχειρήσεις τους στη Ρωσία σε τρίτους και δεν μπορούν να ελέγχουν πλήρως τα καταστήματα και τις δραστηριότητες που φέρουν το όνομά τους.

Όλες μαζί, οι εταιρείες αυτές διαθέτουν χιλιάδες σημεία πώλησης στη Ρωσία, που παραμένουν ακόμη ανοικτά.

Η Marks & Spencer έχει 48 καταστήματα, ενώ η Burger King έχει 800 εστιατόρια που είναι ακόμα ανοιχτά. Η  Marriott και η Accor έχουν ανοιχτά 28 και 57 ξενοδοχεία αντίστοιχα.

Πολλές δυτικές εταιρείες είχαν συνάψει συμφωνίες franchise στη Ρωσία, εδώ και δεκαετίες. Για παράδειγμα, τα καταστήματα Marks and Spencer διαχειρίζεται μια τουρκική εταιρεία με την ονομασία FiBA, η οποία κατέχει τα δικαιώματα πώλησης των προϊόντων του λιανοπωλητή σε όλη την Ανατολική Ευρώπη, από το 1999. Η M&S δήλωσε πως έχει αναστείλει τις αποστολές των νέων προϊόντων της στη FiBA, ως απάντηση στον πόλεμο.

Εν τω μεταξύ, η ιδιοκτήτρια εταιρεία του Burger King, Restaurant Brands International, είπε ότι τα εστιατόριά της διοικούνται από δικαιοδόχους. Αυτές οι «μακροχρόνιες νομικές συμφωνίες δεν μπορούν εύκολα να αλλάξουν στο άμεσο μέλλον», ανέφερε.

Παράλληλα οι ξενοδοχειακές ομάδες Marriott, IHG και η γαλλική αλυσίδα Accor, η οποία έχει μεταξύ των εμπορικών σημάτων της τα Ibis και Novotel, δραστηριοποιούνται στη Ρωσία με παρόμοιες συμφωνίες. Η Accor, η οποία διαθέτει 57 επώνυμα ξενοδοχεία στη Ρωσία και 3.500 υπαλλήλους, ανέστειλε στο μεταξύ όλα τα μελλοντικά ανοίγματα ξενοδοχείων και σταμάτησε τις υπηρεσίες σε ξενοδοχεία που επηρεάζονται από τις κυρώσεις.

Η Marriott είπε στο BBC ότι τα ξενοδοχεία της στη Ρωσία ανήκουν σε τρίτα μέρη, σχολιάζοντας από την άλλη ότι «θα συνεχίσει να αξιολογεί την ικανότητα αυτών των ξενοδοχείων να παραμένουν ανοιχτά».

Η Marriott και η IHG Hotels & Resorts, η καθεμιά από τις οποίες έχει 28 ξενοδοχεία που λειτουργούν στη Ρωσία με την επωνυμία της, έχουν εντωμεταξύ σταματήσει τις επενδύσεις τους στη Ρωσία και έχουν κλείσει τα εταιρικά τους γραφεία – τα οποία κατέχουν οι ίδιες, και έτσι έχουν τον έλεγχό τους – στην Μόσχα.

hlektragr

Recent Posts

Πρωταθλητές στην Ανακύκλωση και φέτος οι μαθητές του Δήμου Λουτρακίου – Περαχώρας – Αγ. Θεοδώρων

Βραβεύθηκαν το Σάββατο 18 Μαΐου στο Παραλιακό Πάρκο Λουτρακίου. Γιορτή ανακύκλωσης για τη βράβευση των…

10 ώρες ago

Με απόλυτη επιτυχία ολοκληρώθηκε το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Πάλης U15, που διεξήχθη στο Λουτράκι

Με απόλυτη επιτυχία ολοκληρώθηκε το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Πάλης U15, που διεξήχθη στο Λουτράκι από τις…

10 ώρες ago

Αναστάσιος Γκιολής: «Σημαντικές αποφάσεις για το Ιστορικό-Λαογραφικό Μουσείο Κορίνθου»

Την απόφαση της πρόσφατης συνεδρίασης της Περιφερειακής Επιτροπής, σχετικά με την «Προμήθεια προθηκών-Λοιπού εκθεσιακού εξοπλισμού…

10 ώρες ago

3ο Διεθνές Φεστιβάλ Ρομποτικής | Δημήτρης Πτωχός: «Ενθαρρύνουμε πρωτοβουλίες που προάγουν την εκπαίδευση, την τεχνολογία και την ανάπτυξη»

Με συνδιοργανώτρια την Περιφέρεια Πελοποννήσου, πραγματοποιήθηκε το 3ο Διεθνές Φεστιβάλ Ρομποτικής και Ευφυών Συστημάτων, το…

10 ώρες ago

Δωρεάν Δερματολογικός Έλεγχος έναντι του Καρκίνου του Δέρματος από τους Ιατρικούς Συλλόγους, υπό την Αιγίδα της Περιφέρειας Πελοποννήσου

Η Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας Πελοποννήσου, με αφορμή τη καθιέρωση του Μάϊου ως μήνας…

10 ώρες ago

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η ενημερωτική εκδήλωση της Διεύθυνσης Αστυνομίας Λακωνίας, με θέμα «Νεανική Παραβατικότητα, η σύγχρονη πρόκληση της κοινωνίας»

Η διεύθυνση Αστυνομίας Λακωνίας διοργάνωσε την 17.5.2024 στη Σπάρτη, ενημερωτική εκδήλωση με θέμα «Νεανική Παραβατικότητα,…

10 ώρες ago