ΔΙΕΘΝΗ

Πόλεμος στην Ουκρανία: Live οι εξελίξεις από τα μέτωπα του πολέμου

Πόλεμος στην Ουκρανία: Συνεχίζεται η ολομέτωπη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, με τη Μόσχα να εντείνει την επίθεσή της στο Κίεβο.

 

Ρωσικά άρματα μάχης έφτασαν σήμερα Πέμπτη στις βορειοανατολικές παρυφές της ουκρανικής πρωτεύουσας Κίεβο, την οποία απειλούν να περικυκλώσουν αφού πλησίασαν ήδη στα βόρεια και δυτικά προάστιά της.

Μια ομάδα του Γαλλικού Πρακτορείου είδε στήλες καπνού να υψώνονται από το χωριό Σκιμπίν, μερικές εκατοντάδες μέτρα από το τελευταίο φράγμα των ουκρανικών δυνάμεων πριν από τη βορειοανατολική είσοδο του Κιέβου.

Ουκρανοί στρατιώτες δήλωσαν στο Γαλλικό Πρακτορείο πως πολέμησαν σκληρά στη διάρκεια της νύχτας προκειμένου να κρατήσουν τον έλεγχο του τελευταίου τμήματος του αυτοκινητόδρομου πριν από την πρωτεύουσα, βασικής βορειοανατολικής εισόδου της.

Για ακόμη μία φορά ο  Βολοντιμίρ Ζελένσκι, σε συνέντευξή του στο βρετανικό δίκτυο Sky News, ζήτησε να επιβληθεί ζώνη απαγόρευσης πτήσεων στην Ουκρανία.

«Να γίνουν χειρότερα τα πράγματα για ποιον; Για τις οικογένειές μας; Όχι. Για εκείνους; Ποιος ξέρει; Κανείς δεν ξέρει. Όμως γνωρίζουμε ότι ακριβώς τώρα τα πράγματα είναι πολύ άσχημα. Και στο μέλλον θα είναι αργά. Πιστέψτε με εάν η κατάσταση παραταθεί, θα δείτε. Θα κλείσουν τον ουρανό, αλλά θα χάσουμε εκατομμύρια ανθρώπους. Ο Γ’ Παγκόσμιος Πόλεμος θα ξεκινήσει και μόνο τότε θα κάνετε ζώνη απαγόρευσης πτήσεων. Αλλά θα είναι αργά.

Εάν είστε ενωμένοι κατά των Ναζί και αυτής της τρομοκρατίας, τότε πρέπει να επιλέξετε. Μην περιμένετε να σας το ζητήσω αμέτρητες φορές» τόνισε και συνέχισε, λέγοντας πως «οι ρωσικές δυνάμεις μπορούν να μας καταλάβουν, αλλά σίγουρα δεν μπορούν να κερδίσουν… ο Ρώσος πρόεδρος πάει κατευθείαν στην κόλαση».

Η Μόσχα θα επιτρέψει σε Ουκρανούς ειδικούς να προσεγγίσουν τις γραμμές μεταφοράς ενέργειας γύρω από το Τσερνομπίλ

Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας ανακοίνωσε απόψε ότι συμφώνησε να επιτρέψει σε μια ομάδα Ουκρανών συντηρητών να προσεγγίσει τις γραμμές μεταφοράς ενέργειας γύρω από τον πυρηνικό σταθμό του Τσερνόμπιλ, μετέδωσε το πρακτορείο Interfax, χωρίς να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις.

Νωρίτερα, η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) ανέφερε ότι οι επικοινωνίες με το Τσερνόμπιλ αλλά και με τον σταθμό παραγωγής πυρηνικής ενέργειας της Ζαπορίζια ήταν προβληματικές και ότι η κατάσταση ήταν ανησυχητική.

Η υπηρεσία αυτή του ΟΗΕ σκοπεύει να παρουσιάσει εντός των επόμενων ωρών τις προτάσεις της στην Ουκρανία και τη Ρωσία για την ασφάλεια των πυρηνικών εγκαταστάσεων. Μια συνάντηση είναι πιθανόν να οργανωθεί «πολύ σύντομα», είπε ο επικεφαλής της, Ραφαέλ Γκρόσι.

«Είναι ενθαρρυντικό ένα σημαντικό πράγμα: η Ουκρανία και η Ρωσική Ομοσπονδία θέλουν να εργαστούν μαζί μας και συμφώνησαν να συνεργαστούν» με την ΙΑΕΑ, είπε ο Γκρόσι σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, μετά το ταξίδι του στην Τουρκία όπου συναντήθηκε, ξεχωριστά, με τους υπουργούς Εξωτερικών των δύο χωρών, Ντμίτρι Κουλέμπα και Σεργκέι Λαβρόφ. «Πρέπει να κινηθούμε γρήγορα», πρόσθεσε.

hlektragr

Recent Posts

Η ΤΕΛΕΤΗ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΦΩΤΟΣ ΕΙΣ ΤΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΝ

Τό Μέγα Σάββατον, 21ην Ἀπριλίου /4ην Μαΐου 2024, ἔλαβε χώραν ἡ Τελετή τοῦ Ἁγίου Φωτός…

1 ημέρα ago

Ευχές και δώρα στο Δεκάζειο Γηροκομείο Τρίπολης από την Περιφέρεια Πελοποννήσου

Το Δεκάζειο Γηροκομείο Τρίπολης επισκέφθηκε ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Αρκαδίας, Κωνσταντίνος Μανδρώνης, την Μεγάλη Πέμπτη 2…

1 ημέρα ago

Η Τελετή του Επιταφίου εις το Πατριαρχείον Ιεροσολύμων (video)

Τό ἑσπέρας τῆς Μεγάλης Παρασκευῆς, 20ῆς Απριλίου/3ης Μαΐου 2024, ἔλαβε χώραν εἰς τόν Πανίερον Ναόν…

1 ημέρα ago

Πάσχα 2024: Η μεγαλύτερη έξοδος μετά τον κορωνοϊό – Πάνω από 425.000 οχήματα έφυγαν από την Αττική

Μια από τις μεγαλύτερες εξόδους των τελευταίων ετών, θεωρείται η φετινή, με εκατοντάδες χιλιάδες Αθηναίους…

1 ημέρα ago

Άγιο Φως: Στις 19:30 στο «Ελ. Βενιζέλος» από τα Ιεροσόλυμα – Πώς θα φτάσει σε όλη την Ελλάδα

Το απόγευμα του Μεγάλου Σαββάτου φτάνει στην Ελλάδα από τα Ιεροσόλυμα το Άγιο Φως, μεταφέροντας…

2 ημέρες ago