ΔΙΕΘΝΗ

Πόλεμος Ουκρανία – Ρωσία: Νέα τηλεφωνική συνομιλία Πούτιν και Σολτς

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν μίλησε τηλεφωνικά την Τετάρτη με τον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς για να συζητήσει τις διπλωματικές προσπάθειες με στόχο τον τερματισμό των εχθροπραξιών στην Ουκρανία και τη δημιουργία ανθρωπιστικών διαδρόμων, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Interfax.

Επικαλούμενο το Κρεμλίνο, το Interfax ανέφερε ότι ο Πούτιν είπε στον Σολτς για τον τελευταίο γύρο συνομιλιών μεταξύ Κιέβου και Μόσχας και οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να συνεχίσουν τις επαφές για το θέμα.

 

Πόλεμος στην Ουκρανία: Άκαρπη η συνάντηση Λαβρόφ – Κουλέμπα – «Δεν κάναμε καμία πρόοδο»

Πόλεμος στην Ουκρανία:  Χωρίς να σημειωθεί πρόοδος ολοκληρώθηκε στην Αττάλεια της Τουρκίας η συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών Ρωσίας και Ουκρανίας, Σεργκέι Λαβρόφ και Ντμίτρο Κουλέμπα, αντίστοιχα.

Οι διαπραγματεύσεις των δύο υπουργών ανέδειξαν το χάσμα που υπάρχει μεταξύ των δύο πλευρών, αν και εξαρχής δεν υπήρχαν μεγάλες προσδοκίες για πρόοδο.

«Ήρθα εδώ για ανθρωπιστικό σκοπό», δήλωσε ο Κουλέμπα. Ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας είπε πως η Ουκρανία ζήτησε κατάπαυση πυρός 24 ωρών για να αντιμετωπιστεί η ανθρωπιστική κατάσταση, ωστόσο δεν κατέληξε σε συμφωνία με τον Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ.

Ο Σεργκέι Λαβρόφ τόνισε από την πλευρά του ότι η Μόσχα αναμένει μια σοβαρή συζήτηση που δεν θα περιορίζεται στα τυπικά και πως θα κάνει τα πάντα για την επιλυθεί ολοκληρωμένα η ουκρανική κρίση.

Δηλώσεις έκανε αμέσως μετά και ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ.

Η ρωσική πλευρά έχει πολύ συγκεκριμένες σκέψεις, τις διατύπωσε και περιμένουμε την απάντηση της ουκρανικής πλευράς, είπε ο Ρώσος υπουργός.

Ο Λαβρόφ αρνήθηκε να απαντήσει για την εξέλιξη της «ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης» στην Ουκρανία λέγοντας ότι αυτό είναι αρμοδιότητα του υπ. Άμυνας περιορίστηκε ωστόσο να πει ότι αυτή προχωρά σύμφωνα με το πλάνο.

«Δεν έχουμε πρόθεση να επιτεθούμε εναντίον άλλων χωρών. Να σταματήσει η τακτική των απειλών της Δύσης κατά της Ρωσίας», είπε ακόμα.

Η Ουκρανοί σχεδίαζαν να επιτεθούν στους ρωσόφωνους, ισχυρίστηκε ακόμη ο Ρώσος υπουργός και υπογράμμισε ότι αυτοί που γεμίζουν την Ουκρανία με όπλα πρέπει να καταλάβουν ότι φέρουν μεγάλη ευθύνη γι’ αυτές τις ενέργειες.

“Η Δύση συμπεριφέρεται «επικίνδυνα» όταν προμηθεύει όπλα στην Ουκρανία. Πρέπει να ξέρουμε πού θα καταλήξουν, αν θα καταλήξουν στα χέρια αμάχων” σημείωσε ο Ρώσος ΥΠΕΞ.

“Θέλουμε οι διαπραγματεύσεις μας να ανοίξουν τον δρόμο για μια συμφωνία, είμαστε έτοιμοι να διαπραγματευτούμε μια λύση με την Ουκρανία” πρόσθεσε. “Όλοι θα βγουν πιο δυνατοί από αυτή την κρίση. Η Ρωσία θέλει να δει την Ουκρανία ελεύθερη και ασφαλή” ανέφερε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών σημειώνοντας ότι η Ρωσία «δεν θέλει η Ουκρανία να είναι στρατιωτικό κράτος»

Ο Σεργκέι Λαβρόφ λέει ότι η Δύση προκάλεσε αυτή τη σύγκρουση αναγκάζοντας την Ουκρανία να επιλέξει μεταξύ Ρωσίας και Δύσης, προσθέτοντας ότι η Ρωσία δίνει τώρα στην Ουκρανία τα μέσα να επιλέξει ελεύθερα.

Για την επίθεση στο μαιευτήριο στη Μαριούπολη είπε πως δεν είναι η πρώτη φορά που βλέπουν να διατυπώνονται τέτοιες κατηγορίες.«Το συγκεκριμένο κτήριο είχε καταληφθεί από τους Ουκρανούς της φασιστικής ομάδας Αζόφ, που χρησιμοποιούσαν τις μητέρες και τα μωρά ως ανθρώπινη ασπίδα», είπε και έκανε λόγο για fake news σχετικά με την «φερόμενη» επίθεση των Ρώσων.

«Η Ουκρανία εξελίχτηκε σε δυτική φερέφωνο», τόνισε, ενώ σημείωσε πως «το ΝΑΤΟ ήθελε να εγκαταστήσει πυραύλους στη χώρα, γεγονός που συνιστά απειλή για τη Μόσχα».

Μίλησε για ακόμη μια φορά για «Ναζί» στη χώρα και είπε ότι θέλουν μια ανεξάρτητη κατάσταση την Ουκρανία και είναι πρόθυμοι να συζητήσουν για τις αρχές ασφαλείας.

hlektragr

Recent Posts

Οι Μεγάλες Ώρες της Μεγάλης Παρασκευής στο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων

Οι Μεγάλες Ώρες της Μεγάλης Παρασκευής ανεγνώσθησαν σήμερα στον Μοναστηριακό και Πατριαρχικό Ναό των Αγίων…

2 ώρες ago

Υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας η Τελετή του Αγίου Φωτός – Πώς θα μεταφερθεί στην Ελλάδα

Υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας και εν μέσω του πολέμου στην Λωρίδα της Γάζας θα σταλεί…

3 ώρες ago

3 τόνοι κρέατα και 8 τόνοι τρόφιμα μοιράστηκαν από την «Θεοπροσφορά» ενόψει της εορτής του Πάσχα

«Η ΘΕΟΠΡΟΣΦΟΡΑ», από την 1η Απριλίου 2024 έως και την Μεγάλη Τετάρτη 1η Μαΐου 2024,…

3 ώρες ago

Το Ιερό Μυστήριο του Ευχελαίου στην Ιερά Μητρόπολη Κορίνθου

Το Ιερό Μυστήριο του Ευχελαίου τελέστηκε κι εφέτος το μεσημέρι της Μεγάλης Τετάρτης, 1 Μαΐου…

3 ώρες ago

Μεγάλη Παρασκευή: Ημέρα κατάνυξης και θρήνου – Κορυφώνεται σήμερα το Θείο Δράμα

Η Μεγάλη Παρασκευή είναι ίσως η πιο φορτισμένη συγκινησιακά ημέρα της Μεγάλης Εβδομάδας καθώς κορυφώνεται…

3 ώρες ago

Κίνηση στους δρόμους: Κυκλοφοριακό «έμφραγμα» στην Αττική Οδό μετά από τροχαίο, μποτιλιάρισμα στην Εθνική Αθηνών – Κορίνθου

Μποτιλιάρισμα παρατηρείται εδώ και λίγη ώρα στους δρόμους της Αττικής, καθώς κορυφώνεται η έξοδος των…

3 ώρες ago