ΔΙΕΘΝΗ

Σπουδαία ανακάλυψη στην Ανταρκτική: Βρέθηκε το ναυάγιο του Endurance μετά από 107 χρόνια, σε άριστη κατάσταση

Eπιστήμονες βρήκαν και κινηματογράφησαν ένα από τα μεγαλύτερα ναυάγια που έχουν ποτέ εντοπιστεί, 107 ολόκληρα χρόνια μετά τη βύθισή του. Το Endurance, το χαμένο σκάφος του  θρυλικού εξερευνητή της Ανταρκτικής Σερ Έρνεστ Σάκλετον, βρέθηκε το Σαββατοκύριακο στο βυθό της θάλασσας Γουέντελ στην Ανταρκτική.

Το πλοίο καταπλακώθηκε από τον θαλάσσιο πάγο και βυθίστηκε το 1915, αναγκάζοντας τον Σάκλετον και τους άνδρες του να κάνουν μια εκπληκτική απόδραση με τα πόδια και με μικρές βάρκες.

Βίντεο που γυρίστηκαν από τους επιστήμονες που εντόπισαν τα απομεινάρια του πλοίου δείχνουν ότι βρίσκεται ακόμα σε αξιοσημείωτα καλή κατάσταση, παρόλο που έχει μείνει βυθισμένο για πάνω από έναν αιώνα σε βάθος 3 χιλιομέτρων από την επιφάνεια της θάλασσας. Το όνομα του πλοίου, Endurance (που, κατά απίστευτη σύμπτωση, σημαίνει «αντοχή»), είναι ακόμη ευδιάκριτο στην πρύμνη του.

 

«Χωρίς καμία υπερβολή, αυτό είναι το καλύτερα διατηρημένο ναυαγισμένο πλοίο από ξύλο που έχω δει ποτέ – μακράν», είπε ο αρχαιολόγος Mensun Bound.

Το πλοίο φαίνεται σχεδόν το ίδιο, όπως όταν φωτογραφήθηκε για τελευταία φορά από τον κινηματογραφιστή του Σάκλετον, Frank Hurley, το 1915. Τα κατάρτια είναι πεσμένα, τα ξάρτια είναι μπερδεμένα, αλλά το κύτος είναι γενικά άθικτο. Ορισμένες ζημιές είναι εμφανείς στην πλώρη, πιθανώς εκεί όπου το πλοίο προσέκρουσε στον βυθό της θάλασσας. Οι άγκυρες είναι παρούσες. Οι δύτες μπόρεσαν να εντοπίσουν ακόμη και ζευγάρια μπότες και πιατικά.

 

Το μοιραίο ταξίδι

To «Endurance» είχε αποπλεύσει από το Μπουένος Άιρες το πρωί της 26ης Οκτωβρίου 1914 για το τελευταίο λιμάνι που θα έπιανε, το έρημο νησί της Νότιας Γεωργίας, έξω από τη νότια άκρη της Νότιας Αμερικής.

Στην πραγματικότητα, η αποστολή είχε ξεκινήσει νωρίτερα, από τη Βρετανία, και μάλιστα σε μια σημαδιακή ημέρα για την παγκόσμια ιστορία: Την ίδια ακριβώς ημέρα που ο Γεώργιος Ε΄ έδινε στον σερ Ερνεστ Σάκλετον τη βρετανική σημαία για να την πάρει μαζί του με την Αυτοκρατορική Διανταρκτική Αποστολή, η Βρετανία κήρυξε τον πόλεμο στη Γερμανία.

Ήταν το ξέσπασμα του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου, και ο Σάκλετον αναγκάστηκε να εγκαταλείψει τα μεγαλεπήβολά του σχέδια, θέτοντας τον εαυτό, το πλήρωμα και το καράβι του στη διάθεση του Βασιλικού Πολεμικού Ναυτικού.

Τελικά, οι αρχές τον αποδέσμευσαν. Ο ίδιος ο Τσώρτσιλ, Πρώτος Λόρδος του Ναυαρχείου τότε, δήλωσε ότι «η κυβέρνηση επιθυμούσε η αποστολή να προχωρήσει κανονικά», όπως και έγινε, για να εξελιχθεί «στη μεγαλύτερη όλων των ανθρώπινων περιπετειών στην Ανταρκτική».

Επρόκειτο για την τρίτη, αλλά και τελευταία φορά που ο Σάκλετον θα βρισκόταν στην παγωμένη ήπειρο, κάτι που είχε αυξήσει τη φιλοδοξία του. Αντί απλώς να την επισκεφθεί για μια ακόμη φορά, ο Σάκλετον είχε σκοπό να διασχίσει την Ανταρκτική απ’ άκρη σ’ άκρη.

Η φιλοδοξία του αυτή καταποντίστηκε – κυριολεκτικά – όταν το Endurance συγκρούστηκε με πάγους, που το καταξέσκισαν και βύθισαν στο νερό. Η περιπέτεια του σερ ΄Έρνεστ Σάκλετον δεν θα τελείωνε εκεί, αφού αναγκάστηκαν να περιπλανηθούν και να τα βγάλουν πέρα σε μια από τις πλέον αφιλόξενες και εχθρικές για τον άνθρωπο περιοχές του πλανήτη…

hlektragr

Recent Posts

Έξοδος Πάσχα: Αδειάζει η Αθήνα – Ουρές χιλιομέτρων στην Αθηνών – Κορίνθου

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Τροχαίας, από τις 06:00 τη Μεγάλη Τετάρτη μέχρι τις…

17 ώρες ago

Δημοπρασία εκμίσθωσης του Κτιρίου Υποδοχής του Χιονοδρομικού Κέντρου Ζήρειας

ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΔΙΑΚΗΡΥΞΗΣ ΔΗΜΟΠΡΑΣΙΑΣ ΕΚΜΙΣΘΩΣΗΣ  ΤΟΥ ΚΤΙΡΙΟΥ ΥΠΟΔΟΧΗΣ ΤΟΥ ΧΙΟΝΟΔΡΟΜΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΖΗΡΕΙΑΣ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΖΗΡΕΙΑ…

17 ώρες ago

Ξυλόκαστρο : Πρόγραμμα – Πρόσκληση Περιφοράς Επιταφίου Ιερού Ναού Αγίου Βλασίου & Εορτασμού Αναστάσεως 2024

03 Μαΐου Μ. ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ Ώρα 10:00        ΕΣΠΕΡΙΝΟΣ – ΑΠΟΚΑΘΗΛΩΣΗ Οι οδηγοί θα σχηματίσουν διάδρομο στο…

17 ώρες ago

Σε εργοτάξια στο Λουτράκι και στο Ρίο ο Ταχιάος: Προτεραιότητα το σιδηροδρομικό δίκτυο της χώρας

Αυτοψίες στα εργοτάξια των ενεργών συμβάσεων που αφορούν στο σιδηροδρομικό δίκτυο, στο Λουτράκι και το…

17 ώρες ago

Συνελήφθησαν τρία άτομα για παράβαση της νομοθεσίας περί φωτοβολίδων και πυροτεχνημάτων σε Αρκαδία και Κορινθία

Συνελήφθησαν τρία άτομα για παράβαση της νομοθεσίας περί φωτοβολίδων και πυροτεχνημάτων σε Αρκαδία και Κορινθία…

17 ώρες ago