ΔΙΕΘΝΗ

Κομβόι Ελλήνων από τη Μαριούπολη: Τέλος η αγωνία – Πέρασαν σε μολδαβικό έδαφος

Ο Έλληνας υπουργός εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, ενημέρωσε ότι το κομβόι της ελληνικής αποστολής με σκοπό την απομάκρυνση Ελλήνων πολιτών από τη Μαριούπολη, πέρασε με ασφάλεια τα σύνορα της Ουκρανίας με τη Μολδαβία.

«Η αυτοκινητοπομπή υπό τον συντονισμό του Πρέσβη Φραγκίσκου Κωστελλένου πέρασε τα σύνορα Ουκρανίας-Μολδαβίας όπου τους περίμενε κλιμάκιο της Πρεσβείας μας στο Βουκουρέστι. Η επιχείρηση #Νόστος3 ολοκληρώθηκε επιτυχώς. Συγχαρητήρια σε όσους συνέβαλαν στην αίσια έκβαση», έγραψε ο Έλληνας ΥΠΕΞ.

Προηγήθηκαν ώρες αγωνίας και για το κομβόι με τους 82 Ελληνες, ανάμεσά τους μητέρες με παιδιά, δημοσιογράφοι και μέλη του Προξενείου, που εν μέσω πυρών και βομβαρδισμών προσπαθούσαν χθες να φτάσουν στα σύνορα Ουκρανίας – Μολδαβίας.

Η δραματική επιχείρηση εκκένωσης των Ελλήνων από την περικυκλωμένη Μαριούπολη, «Νόστος 3», οργανώθηκε υπό ιδιαίτερα δυσμενείς συνθήκες, οι οποίες άλλαζαν συνεχώς, από το Γενικό Προξενείο Μαριούπολης, στο οποίο έχει παραμείνει ο γενικός πρόξενος, Μανώλης Ανδρουλάκης, ανέφεραν διπλωματικές πηγές.

Ξεκίνησε με αυτοκινητοπομπή (21 οχημάτων) με επικεφαλής τον πρέσβη, Φραγκίσκο Κωστελλένο, το πρωί της περασμένης Τετάρτης και μετά από μια διαδρομή-«θρίλερ», μια που δέχτηκαν πυρά, κατάφερε να φτάσει στη Ζαπορίζια, 300 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της Μαριούπολης, το βράδυ της ίδιας μέρας.

Χθες το πρωί, ξεκίνησε και πάλι με κατεύθυνση προς τα δυτικά, κάτω από ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες, με το φόβο τα αυτοκίνητα να μείνουν από καύσιμα, καθώς στην Ουκρανία επιτρέπεται ο ανεφοδιασμός μόνο με 20 λίτρα.

Η επιχείρηση αυτή έρχεται ως συνέχεια της επιχείρησης «Νόστος 2», την οποία διοργάνωσε το Γενικό Προξενείο Οδησσού υπό το συντονισμό του γενικού προξένου, Δημήτρη Δόχτση, πριν από λίγες ημέρες, αλλά και της επιχείρησης «Νόστος 1», για την απομάκρυνση Ελλήνων και Κυπρίων από το Κίεβο, που πραγματοποιήθηκε με τη συνεργασία των υπουργείων Εξωτερικών Ελλάδας και Κύπρου.

Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών από την έναρξη των πολεμικών συγκρούσεων έχει καταφέρει με συντονισμένες ενέργειες να απεγκλωβίσει δεκάδες Ελληνες πολίτες από περιοχές της Ουκρανίας, ενώ οι προξενικές Αρχές τόσο στη Μαριούπολη όσο και στην Οδησσό παραμένουν ενεργές, επισημαίνουν διπλωματικές πηγές.

Μάλιστα, τα προξενεία, καθώς και η Μονάδα Διαχείρισης Κρίσεων του υπουργείου Εξωτερικών βρίσκονται σε συνεχή επαφή με τους υπόλοιπους Ελληνες πολίτες που μένουν ακόμα στην Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένων των Ελλήνων ναυτικών

hlektragr

Recent Posts

Στοχευμένη αστυνομική επιχείρηση πραγματοποιήθηκε στην Κορινθία – Συνελήφθησαν 8 άτομα

Στο πλαίσιο της επιχείρησης συνελήφθησαν -8- άτομα Στο πλαίσιο της πρόληψης και της καταστολής εγκληματικών…

5 ώρες ago

Δώρο Πάσχα: Πως υπολογίζεται on line με ειδική εφαρμογή – Έως την Μεγάλη Τετάρτη η καταβολή του

Η Γ.Σ.Ε.Ε. και το Κέντρο Πληροφόρησης Εργαζομένων και Ανέργων της Συνομοσπονδίας (ΚΕ.Π.Ε.Α./ΓΣΕΕ) μέσα από μια…

6 ώρες ago

Παιδικές κατασκηνώσεις ΔΥΠΑ: Τη Μεγάλη Τετάρτη ξεκινούν οι αιτήσεις για τα 70.000 voucher

Ξεκινά αύριο (29.4.2024) Μεγάλη Τετάρτη και ώρα 11:00 η υποβολή ηλεκτρονικών αιτήσεων δικαιούχων και παρόχων…

6 ώρες ago

Καιρός Πάσχα: Δύο τα σενάρια – Τι να περιμένουμε Μεγάλο Σάββατο και Κυριακή του Πάσχα

Ο μετεωρολόγος, Γιώργος Τσατραφύλλιας, κάνει λόγο για δύο επικρατέστερα σενάρια για τον καιρό του Μεγάλου…

6 ώρες ago

Ενημέρωση για τις αγροτοδασικές πυρκαγιές του τελευταίου 24ωρου

Από Ω/18:00/27-04-2024 έως Ω/18:00/28-04-2024 εκδηλώθηκαν 29 αγροτοδασικές πυρκαγιές. Από αυτές, οι 26 αντιμετωπίστηκαν άμεσα, στο…

9 ώρες ago

Σε εργοτάξια στο Λουτράκι και στο Ρίο ο Ταχιάος: Προτεραιότητα το σιδηροδρομικό δίκτυο της χώρας

Αυτοψίες στα εργοτάξια των ενεργών συμβάσεων που αφορούν στο σιδηροδρομικό δίκτυο, στο Λουτράκι και το…

9 ώρες ago