ΔΙΕΘΝΗ

Times: Τρεις απόπειρες κατά της ζωής του Ζελένσκι από Wagner και Τσετσένους – Πώς τις αντιμετώπισε

Όχι μία, ούτε δύο, αλλά τρεις απόπειρες δολοφονίας κατά του Βολοντίμιρ Ζελένσκι πραγματοποιήθηκαν από μισθοφόρους της ομάδας Wagner και ειδικές δυνάμεις των Τσετσένων κατά την περασμένη εβδομάδα, όπως αναφέρουν οι Times του Λονδίνου.

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει η εφημερίδα, οι μισθοφόροι της Wagner υπέστησαν απώλειες κατά τις προσπάθειές τους να δολοφονήσουν τον Ουκρανό πρόεδρο. Σύμφωνα με πηγή κοντά στην ομάδα ασφαλείας του Ζελένσκι, υπήρχε έγκαιρη ενημέρωση για την επίθεση κατά της ζωής του Ζελένσκι.

«Μπορώ να πω ότι λάβαμε πληροφορίες από την FSB [την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας της Ρωσίας], οι οποίοι δεν θέλουν να συμμετάσχουν σε αυτόν τον αιματηρό πόλεμο», δήλωσε στους τοπικούς τηλεοπτικούς σταθμούς ο υπουργός Εθνικής Ασφάλειας και Άμυνας της Ουκρανίας, σύμφωνα με την εφημερίδα.

Η τελευταία απόπειρα δολοφονίας του Ζελένσκι έγινε το Σάββατο και απέτυχε, με αποτέλεσμα να «εξολοθρευτούν» οι Τσετσένοι που έκαναν την απόπειρα, σύμφωνα με όσα αναφέρουν Ουκρανοί αξιωματούχοι.

«Όσον αφορά τον αντίκτυπο στη ρωσική κυριαρχία, αυτή θα ήταν ίσως η μεγαλύτερη αποστολή τους μέχρι στιγμής. Θα είχε σημαντικό αντίκτυπο στον πόλεμο», δήλωσε διπλωματική πηγή στους Times.

Υπάρχουν ακόμη περισσότερα από 400 μέλη του Ομίλου Wagner στο Κίεβο, αφού τα μέλη του διείσδυσαν στην Ουκρανία με μια «λίστα δολοφονιών» 24 αξιωματούχων της χώρας, των οποίων οι θάνατοι θα προκαλούσαν χάος στην ουκρανική κυβέρνηση, ανέφεραν πηγές στους Times.

Ποια είναι η ομάδα Wagner που έστειλε ο Πούτιν να σκοτώσουν τον Ζελένσκι

Oι μισθοφόροι της ρωσικής Wagner ενεργούν στην Ουκρανία, και μάλιστα στο Κίεβο.

Η ομάδα Wagner, που αποτελείται από Ρώσους μισθοφόρους στην υπηρεσία του Βλαντιμίρ Πούτιν (μέσω του Σιλοβίκι Πριγκόζιν, του οποίου είναι όλη του η οικογένεια υπό καθεστώς κυρώσεων των ΗΠΑ, Μ. Βρετανίας και Ε.Ε.), βρίσκεται σε ουκρανικό έδαφος για να εκτελέσει τον πρόεδρο Ζελένσκι και επιφανή στελέχη της ουκρανικής κυβέρνησης.

Ποια είναι η ομάδα Wagner

Σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα «Times», πάνω από 400 Ρώσοι μισθοφόροι βρίσκονται ήδη στο Κίεβο για να σκοτώσουν τον Ζελένσκι, τον υπουργό Αμυνας και τον σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας και έτσι να αναλάβει φιλορωσική κυβέρνηση.

Η ομάδα Wagner έχει ως επικεφαλής τον Ντμίτρι Ούτκιν, θαυμαστή του Γ’ Ράιχ και γνωστό φιλοναζιστή με σχέσεις επί χρόνια με ακροδεξιές οργανώσεις στη Δυτική Ευρώπη, ενώ η οργάνωση έχει δράσει σε Συρία, Λιβύη, Μάλι, Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, Νικαράγουα και Βενεζουέλα (προστατεύοντας τον Μαδούρο).

Ο Ούτκιν και η ομάδα του βρέθηκαν στην Κριμαία το 2014, αλλά και στο Ντονμπάς. Θεωρείται υπεύθυνος για τις εκτελέσεις πολλών Ουκρανών αξιωματικών στο Λουγκάνσκ.

 

 

Ποια είναι η ομάδα Wagner – Η σχέση της με την ΕΕ

Σύμφωνα πάντα με τους «Times», οι Ρώσοι μισθοφόροι της ομάδας Wagner βρίσκονται στην πρωτεύουσα της Ουκρανίας εδώ και δέκα ημέρες και είναι πολύ δύσκολο να εντοπιστούν. Βρετανικές και αμερικανικές πηγές ανέφεραν στους «Times» ότι η μισθοφορική οργάνωση ενημερώθηκε για τα σχέδια του Πούτιν σχετικά με την Ουκρανία στα μέσα Δεκεμβρίου, πολύ πριν ενημερωθεί ο ρωσικός στρατός για τα επιχειρησιακά σχέδια κατά της Ουκρανίας.

Σύμφωνα με τον ύπατο εκπρόσωπο της Διπλωματίας και Αμυνας της Ε.Ε., Ζοζέπ Μπορέλ, η ομάδα Wagner είναι «μια παραστρατιωτική οργάνωση», από τη δράση της οποίας η Ρωσία έχει κερδίσει στο να αποσταθεροποιεί κράτη, στα οποία στοχεύει να εγκαθιδρύσει δικό της καθεστώς, το οποίο θα εξυπηρετεί τα συμφέροντά της.

Η Ε.Ε. έχει θέσει το σύνολο της μισθοφορικής δύναμης υπό σκληρό καθεστώς κυρώσεων.

hlektragr

Recent Posts

Σαν σήμερα 20 Μαΐου

1609: Εκδίδονται στο Λονδίνο τα σονέτα του Ουίλιαμ Σέξπιρ. 1825: Ο Παπαφλέσσας και οι λίγοι ηρωικοί πολεμιστές που…

22 λεπτά ago

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα

Σήμερα Δευτέρα 20 Μαΐου 2024 είναι του Αγίου Θαλλελαίου μάρτυρος ιατρού, της Αγίας Λυδίας της…

42 λεπτά ago

Λαμία: Κάηκαν οι εγκαταστάσεις της εταιρείας που εμπλέκεται στην υπόθεση τροφικής δηλητηρίασης μαθητών

Ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και δυνάμεις της 7ης ΕΜΑΚ μετέβησαν στον Βιομηχανική Περιοχή Λαμίας,…

8 ώρες ago

Μπαράζ ανόδου στη Γ’ Εθνική – Μεγάλη νίκη του ΑΟ Λουτράκι με αντίπαλο τον Παναυπλιακό

Η ομάδα του Παντελή Κολιάκου νίκησε τον Παναυπλιακό με 1-0 και συνεχίζει να ονειρεύεται την…

8 ώρες ago

Super League: Πρωταθλητής Ελλάδας ο ΠΑΟΚ

Ο ΠΑΟΚ πήρε το ντέρμπι της Θεσσαλονίκης, επικρατώντας με 2-1 του Άρη στο «Κλεάνθης Βικελίδης»…

8 ώρες ago

Έρχεται το γαστρονομικό φεστιβάλ Taste of Loutraki

  To Taste of Loutraki -The Corinthian Food Festival, ένα φεστιβάλ που φέρνει σε επαφή…

20 ώρες ago