ΔΙΕΘΝΗ

Τηλεφωνική επικοινωνία Ρώσου και Κινέζου ΥΠΕΞ – Η Κίνα εκφράζει «βαθύτατη λύπη», υπόσχεται να βοηθήσει στη διπλωματία

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Ντμίτρο Κουλέμπα ζήτησε από τον Κινέζο ομόλογό του, σε τηλεφωνική επικοινωνία την Τρίτη (1/3), να χρησιμοποιήσει τους δεσμούς του Πεκίνου με τη Μόσχα για να σταματήσει τον πόλεμο στην Ουκρανία, ανέφερε το ουκρανικό υπουργείο Εξωτερικών σε δήλωση.

Σύμφωνα με τη δήλωση, ο υπουργός Εξωτερικών της Κίνας Γουάνγκ Γι είπε στον Κουλέμπα ότι το Πεκίνο είναι έτοιμο να καταβάλει κάθε προσπάθεια για να βοηθήσει στον τερματισμό του πολέμου μέσω της διπλωματίας.

Η Κίνα, η οποία έχει έρθει πιο κοντά με τη Μόσχα τα τελευταία χρόνια, ενώ είχε επίσης εγκάρδιους διπλωματικούς δεσμούς και ισχυρούς εμπορικούς δεσμούς με την Ουκρανία, αρνήθηκε να καταδικάσει την επίθεση της Ρωσίας στη χώρα ή να χαρακτηρίσει τις ενέργειές της στην Ουκρανία «εισβολή».

Η κλήση μεταξύ των δύο είναι η πρώτη που έχει αναφερθεί, μετά την επίθεση της Ρωσίας στη γείτονά της την περασμένη Πέμπτη. Η κλήση έγινε με πρωτοβουλία του Κουλέμπα, σύμφωνα με το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας.

Ο Γουάνγκ επανέλαβε την έκκληση της Κίνας για λύση της κρίσης μέσω διαπραγματεύσεων, λέγοντας ότι υποστηρίζει όλες τις διεθνείς προσπάθειες που θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην επίτευξη πολιτικής επίλυσης, ανέφερε σε ανακοίνωσή του το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών.

Μάλιστα, σύμφωνα με το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο της Κίνας, CCTV, ο Γουάνγκ δήλωσε στον Κουλέμπα ότι «λυπάται βαθύτατα» που έχει ξεσπάσει σύγκρουση μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας και ότι «δίνει μεγάλη προσοχή σε όσα υπέστησαν οι άμαχοι».

Τον Ιανουάριο, ο Κινέζος πρόεδρος Σι Ζινπίνγκ συμπλήρωσε 30 χρόνια δεσμών με την Ουκρανία, χαιρετίζοντας την «εμβάθυνση της πολιτικής αμοιβαίας εμπιστοσύνης» μεταξύ τους. Η Ουκρανία είναι ένας κόμβος της Πρωτοβουλίας Belt and Road, μιας εκτεταμένης υποδομής και διπλωματικού εγχειρήματος που φέρνει την Κίνα πιο κοντά με την Ευρώπη.

Η Ρωσία αποκαλεί τις ενέργειές της στην Ουκρανία «ειδική επιχείρηση», που λέει ότι δεν έχει σχεδιαστεί για να καταλάβει εδάφη, αλλά για να εξουδετερώσει τις στρατιωτικές δυνατότητες του νότιου γείτονά της και να συλλάβει αυτούς που θεωρεί επικίνδυνους εθνικιστές.

hlektragr

Recent Posts

Στην Κορώνη για τον εορτασμό της Παναγίας Ελεήστριας ο Περιφερειάρχης Δημήτρης Πτωχός

Την προστάτιδά της Παναγία Ελεήστρια γιόρτασε με λαμπρότητα η Κορώνη, την Παρασκευή 10 Μαΐου, γιορτή…

7 ώρες ago

Σαν σήμερα 11 Μαΐου

910: Για πρώτη φορά από το 1835, ο κομήτης Χάλεϊ πλησιάζει τη Γη, με αποτέλεσμα…

7 ώρες ago

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα, 11 Μαΐου

Του Αγίου Αρμοδίου μάρτυρος, των Αγίων Κυρίλλου και Μεθόδιου, του Αγίου Αργυρίου εξ Επανωμής, της…

7 ώρες ago

Λουτράκι : Έρχεται το Πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα Σούμο για πρώτη φορά στην Ελλάδα

Έρχεται το Πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα Σούμο για πρώτη φορά στην Ελλάδα από την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Σούμο σε συνεργασία με τη Πανελλήνια…

1 ημέρα ago

Επιμελητήριο Κορινθίας – Πρόσκληση σε εκδήλωση την Κυριακή 12 Μαΐου

Το Επιμελητήριο Κορινθίας σας προσκαλεί στην εκδήλωση με τίτλο: “Δεν είναι αγάπη ο πόνος και…

1 ημέρα ago

Δήμος Ξυλοκάστρου : Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Βάδην 10χλμ το Σάββατο 11 Μαΐου 2024.

Με υπερηφάνεια ανακοινώνουμε ότι ο Δήμος μας φιλοξενεί το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Βάδην 10χλμ το Σάββατο…

1 ημέρα ago