ΔΙΕΘΝΗ

Η… Μαρία Αντουανέτα της Ντάουνινγκ Στριτ

Κάθε εχέφρων άνθρωπος ελπίζει η κρίση της Ουκρανίας να μη δώσει την ευκαιρία στον Μπόρις Τζόνσον να ζήσει τις ίδιες «σκοτεινές στιγμές» με τον Ουίνστον Τσόρτσιλ, που τόσο θαυμάζει.

Ωστόσο, η γεωπολιτική αντάρα θα μπορούσε να αποτελέσει έναν πρώτης τάξεως αντιπερισπασμό από τους εσωτερικούς μπελάδες, που δεν αφορούν μόνο την υγειονομική και την οικονομική διαχείριση της Covid-19, με τα αλλεπάλληλα κορονοπάρτι που απειλούν την καρέκλα του, αλλά και την -τρίτη κατά σειρά- γυναίκα του!

Ο 57χρονος Βρετανός πρωθυπουργός αποδείχθηκε αρκετά ζωηρός στην προσωπική του ζωή, έχοντας κάνει συνολικά τρεις γάμους και αποκτώντας επτά παιδιά – όχι όλα από τις νόμιμες συζύγους του. Ομως, είναι η τελευταία του σύζυγος, η 33χρονη Κάρι Σίμοντς-Τζόνσον, που προκαλεί τους μεγαλύτερους πονοκεφάλους, περισσότερους και από τον ίδιο τον αλλοπρόσαλλο χαρακτήρα του.

Στις 29 Μαρτίου πρόκειται να κυκλοφορήσει στο Ηνωμένο Βασίλειο μια ελάχιστα κολακευτική βιογραφία της οικοδέσποινας της Ντάουνινγκ Στριτ, με τον αποκαλυπτικό τίτλο «First Lady – Intrigue At the Court of Boris and Carrie Johnson» («Οι ίντριγκες της Πρώτης Κυρίας – Στην Αυλή του Μπόρις και της Κάρι Τζόνσον»).

Ακόμη και οι πέτρες στη Βρετανία έχουν μάθει για τα κουσούρια της πρωθυπουργικής συζύγου, που αφορούν τη ροπή προς την πολυτέλεια και τους χλιδάτους τουριστικούς προορισμούς, την τάση να ανακατεύεται με την πολιτική περισσότερο από όσο θα έπρεπε -χωρίς, μάλιστα, να διαθέτει τη φινέτσα της Μπριζίτ Μακρόν-, τις προσωπικές ζήλιες και την προώθηση δικών της ανθρώπων σε θέσεις εξουσίας.

Οταν, λοιπόν, οι «Times» προδημοσίευσαν, στις 13 Φεβρουαρίου, ένα μέρος από το βιβλίο-φωτιά του λόρδου Μάικλ Ασκροφτ, εκατομμυριούχου και επί χρόνια χορηγού των Συντηρητικών, ο προσωπικός εκπρόσωπος της Κάρι Τζόνσον στην Ντάουνινγκ Στριτ το χαρακτήρισε «ένα μάτσο ψέματα».

Το κακό είναι πως η πένα του Ασκροφτ διαθέτει κύρος, καθώς έχει συγγράψει και τη βιογραφία του πρώην πρωθυπουργού, Ντέιβιντ Κάμερον («Call me Dave»), ενώ οι πληροφορίες του δεν αμφισβητούνται. Αλλωστε, έχει διατελέσει και αντιπρόεδρος των Τόρις.

Κακή επιρροή

Ο λόρδος Ασκροφτ κατηγορεί την Κάρι Τζόνσον ότι ασκεί κακή επιρροή στον άντρα της, οδηγώντας τον σε λανθασμένες αποφάσεις. Και αυτές δεν αφορούν μόνο τις σπατάλες για την ανακαίνιση της πρωθυπουργικής κατοικίας με δημόσιο χρήμα, αλλά και άγαρμπες πολιτικές παρεμβάσεις που βραχυκυκλώνουν την πολιτική του κυβερνώντος κόμματος από το 2019 και μετά. Από τότε, δηλαδή, που ο πρώην δημοσιογράφος, δήμαρχος του Λονδίνου και υπουργός Εξωτερικών κατάφερε να αλώσει την Ντάουνινγκ Στριτ πατώντας στο κύμα του Brexit.

H σύγχρονη «Καρί(α)-Αντουανέτα» ή «Λαίδη Μάκβεθ», όπως χαρακτηρίζεται από τα ΜΜΕ, δεν διστάζει να σηκώσει το τηλέφωνο του άντρα της και να δώσει οδηγίες σε συνεργάτες του. Ο Ασκροφτ κάνει, μάλιστα, λόγο για «τοξική σχέση» του πρωθυπουργικού ζευγαριού, που απέκτησε σε σύντομο διάστημα δύο παιδιά (1 έτους και 2 μηνών), υποστηρίζοντας ότι και ο ίδιος ο Τζόνσον υποφέρει από την καταπίεσή της. Κάποιοι σύμβουλοί του μηχανεύονται φθηνά κόλπα για να την κρατήσουν μακριά, όπως π.χ. να ζητήσουν από το ταξί που τη μεταφέρει να παρατείνει τη διαδρομή, ώστε η Κάρι να μην προλάβει μια σύσκεψη! Ο Τζόνσον, μάλιστα, φέρεται να έχει παρακαλέσει τους συνεργάτες του να αποφύγουν συμπεριφορές που θα κάνουν την Κάρι να ξεσπάσει επάνω του, επειδή «η ζωή του στο σπίτι είναι μαρτύριο». Κατά τον Ασκροφτ σε αυτά παίζει ρόλο και η διαφορά ηλικίας. Η Κάρι τυγχάνει 24 χρόνια μικρότερη, κατά σύμπτωση όσο η Μελάνια από τον Ντόναλντ Τραμπ.

Ζηλιάρα και κτητική όπως είναι -πάντα κατά τον Ασκροφτ-, η Κάρι Τζόνσον προσπαθεί να αποκόψει τον Τζόνσον από τους φίλους του και από τα τέσσερα παιδιά του, που απέκτησε

με την προηγούμενη σύζυγό του, Μαρίνα Ουίλερ. Οταν αισθάνεται απειλή για την εξουσία της αλλά και για τη θέση της στην πρωθυπουργική… κλίνη, γίνεται αδίστακτη. Μεταξύ των πρωθυπουργικών συνεργατών που απολύθηκαν καταχρηστικά εξαιτίας της φιγουράρει η Ελι Λάιονς, παλιά και έμπειρη σύμβουλος από τα σπλάχνα του Συντηρητικού Κόμματος που κρίθηκε «υπερβολικά έξυπνη και ελκυστική» (!). Εξαιτίας της Κάρι ως έναν βαθμό απομακρύνθηκε το «δεξί χέρι» του Τζόνσον και αρχιτέκτονας της νίκης του, Ντομινίκ Κάμινγκς, που συνήθιζε να αποκαλεί τη γυναίκα του πρωθυπουργού «τρελή πριγκίπισσα» («Princess Nut Nut»). To σίγουρο είναι, σύμφωνα με τα γραφόμενα του «Guardian» πέρσι τον Απρίλιο, η Κάρι κατόρθωσε να «φυτέψει» δίπλα στον Τζόνσον δύο ανθρώπους της απόλυτης εμπιστοσύνης της. Τη γραμματέα του υπουργικού συμβουλίου, Σιμόν Φιν, και τον ειδικό σύμβουλο Χένρι Νιούμαν.

Το σκάνδαλο της ταπετσαρίας

Φυσικά, ο λόρδος Ασκροφτ δεν παραλείπει να αναφερθεί στο… «Wallpapergate», την αλλαγή ταπετσαρίας στην Ντάουνινγκ Στριτ για την οποία ξοδεύτηκαν 232.000 λίρες από τα ταμεία των Τόρις εν μέσω πανδημίας. Ούτε στα κορονοπάρτι, που φέρονται να ξεκίνησαν στις 19 Ιουνίου 2020, όταν η Κάρι επέμενε να γιορταστούν τα γενέθλια του άντρα της χωρίς υγειονομική πειθαρχία – δεδομένου ότι ο ίδιος μπορεί να κινδύνεψε από Covid-19 στο νοσοκομείο, αλλά η ίδια «είναι νέα και δεν την πολυνοιάζει αν κολλήσει»!

Το επιμύθιο του βιβλίου, διά στόματος μιας έγκυρης πηγής: «Ο Μπόρις Τζόνσον θα μπορούσε να είναι ένας μέγας πρωθυπουργός, αλλά η έλλειψη αυτοπειθαρχίας, που τον οδήγησε να μπλέξει με την Κάρι, θα του στοιχίσει ακριβά. Το πολιτικό του κεφάλαιο εξατμίστηκε και, αν ζητάτε τη γνώμη μου, η αιτία είναι εκείνη».

hlektragr

Recent Posts

Έρχεται το γαστρονομικό φεστιβάλ Taste of Loutraki

  To Taste of Loutraki -The Corinthian Food Festival, ένα φεστιβάλ που φέρνει σε επαφή…

3 ώρες ago

Κορινθία: Παίζοντας «Τα μυστικά του Οφέλτη» για τη Διεθνή Ημέρα των Μουσείων

    H Εφορεία Αρχαιοτήτων Κορινθίας γιορτάζει τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων την Κυριακή 19 Μαΐου…

3 ώρες ago

Ηλεκτροκίνηση στη σιδηροδρομική γραμμή Κιάτο – Ροδοδάφνη

Εξελίσσεται βάσει του σχεδιασμού της ΕΡΓΟΣΕ, η υλοποίηση του σημαντικού σιδηροδρομικού έργου της ηλεκτροκίνησης στη…

3 ώρες ago

Κόρινθος: Νεαρή γυναίκα δεν πρόλαβε και γέννησε σε προαύλιο νοσοκομείου

Ένα απίστευτο αλλά και συνάμα ευχάριστο γεγονός συνέβη στο νοσοκομείο της Κορίνθου το βράδυ του…

3 ώρες ago

19 Μαϊου 1919: 105 χρόνια από την Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου

Η 19η Μαΐου αποτελεί, για τους απανταχού Έλληνες ποντιακής καταγωγής, μια ημέρα ορόσημο, ημέρα τιμής…

3 ώρες ago

Πύργος Κορινθίας: Την Κυριακή 19 Μαΐου τα 33α Κυριακίδεια

Διεξάγονται την Κυριακή 19 Μαίου 2024, τα 33α Κυριακίδεια, στον δήμο Ξυλοκάστρου – Ευρωστίνης. Πρόκειται…

6 ώρες ago