ΔΙΕΘΝΗ

Πόλεμος στην Ουκρανία: Πολιορκείται η Μαριούπολη – 29 χωριά πέρασαν στους Ρώσους, άνοιξαν ανθρωπιστικοί διάδρομοι για τους αμάχους [βίντεο]

Πόλεμος στην Ουκρανία: Στα χέρια των Ρωσόφωνων έχουν περάσει 29 χωριά που βρίσκονται γύρω από τη Μαριούπολη.

Μεταξύ αυτών βρίσκεται και το χωρίο Σαρτανάς όπου διαμένουν πολλοί Έλληνες.

 

 

Σήμερα Δευτέρα (1/3) είναι η κρίσιμη ημέρα για τη Μαριούπολη. Όπως ανέφερε στην εκπομπή «Ώρα Ελλάδος» του Open, ο δημοσιογράφος Θανάσης Αυγερινός, όλα είναι έτοιμα προκειμένου να ξεκινήσει η επιχείρηση «εκκαθάρισης» στη Μαριούπολη.

Όπως υποστήριξε ο επικεφαλής των Ρωσόφωνων σήμερα θα καταληφθεί η Μαριούπολη. Οι Ρώσοι ζητούν από τους Ουκρανούς στρατιώτες να συλλάβουν τους εκπροσώπους του ναζιστικού τάγματος «Αζόφ».

Σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν καταλάβει 20 οχήματα του ΟΑΣΕ.

Ο επικεφαλής της Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονιέτσκ έχει δώσει εντολή όσοι επιθυμούν να φύγουν από την πόλη της Μαριούπολης μέχρι και αύριο. Για το λόγο αυτό έχουν ανοίξει δύο ανθρωπιστικοί διάδρομοι. Η λεωφόρος Ε 58, καθώς και σε έδαφος της Ρωσικής Ομοσπονδίας.

Πόλεμος στην Ουκρανία: Δείτε το βίντεο που ακολουθεί

 

 

Μπλακ άουτ στην πόλη, εκτός λειτουργίας τα τηλεφωνικά δίκτυα

Ο δήμαρχος της Μαριούπολης στην Ουκρανία δήλωσε το πρωί της Τρίτης (1/3) ότι η πόλη αυτή στο νότιο τμήμα της χώρας που βρέχεται από την Αζοφική θάλασσα είναι στόχος συνεχών βομβαρδισμών, ενώ πρόσθεσε ότι έχουν σκοτωθεί άμαχοι και έχουν πληγεί υποδομές, καθώς η Ρωσία συνεχίζει για έκτη ημέρα την εισβολή στη χώρα.

«Κατοικημένες περιοχές βομβαρδίζονται επί πέντε ημέρες. Μας χτυπούν με το πυροβολικό, μας βομβαρδίζουν με πυραύλους GRAD, μας πλήττουν με τις αεροπορικές τους δυνάμεις», δήλωσε ο Βαντίμ Μποϊσένκο μιλώντας στην ουκρανική τηλεόραση.

«Έχουν υποστεί ζημιές πολιτικές υποδομές– σχολεία, σπίτια. Υπάρχουν πολλοί τραυματίες. Γυναίκες, παιδιά έχουν σκοτωθεί», πρόσθεσε.

Στο μεταξύ ο Πάβλο Κιριλένκο, κυβερνήτης της επαρχίας Ντονέτσκ, επεσήμανε στοπ Facebook ότι στη Μαριούπολη υπάρχει διακοπή της ηλεκτροδότησης σήμερα έπειτα από έναν βομβαρδισμό.

«Η Μαριούπολη και η Βολνοβάχα είναι δικές μας! Οι δυο πόλεις υφίστανται την πίεση του εχθρού, αλλά ανθίστανται. Στη Μαριούπολη (…) η πόλη είναι χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα», πρόσθεσε.

Οι δύο αυτές πόλεις βρίσκονται στον δρόμο των ρωσικών δυνάμεων που εισβάλλουν στην Ουκρανία μέσω της Κριμαίας, την οποία προσάρτησε η Μόσχα το 2014.

Πόλεμος στην Ουκρανία: Νέα τηλέφωνα επικοινωνίας του Γενικού Προξενείου Μαριούπολης

Μετά τη χθεσινή μεταφορά των γραφείων του Γενικού Προξενείου Μαριούπολης σε άλλες εγκαταστάσεις στην πόλη για λόγους ασφαλείας και δεδομένου ότι η εκτροπή των σταθερών τηλεφώνων παρουσίασε δυσκολίες λόγω των συνθηκών, παρακαλούνται όσοι επιθυμούν να επικοινωνούν με το Γενικό Προξενείο να κάνουν χρήση και των τηλεφωνικών αριθμών 00380962681282, 00380982852454, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών.

Αυτές οι πληροφορίες έχουν ήδη αναρτηθεί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης του Γενικού Προξενείου.

Το τηλέφωνο έκτακτης ανάγκης (00380967047885) και η ηλεκτρονική διεύθυνση (grgencon.mar@mfa.gr) λειτουργούν κανονικά.

hlektragr

Recent Posts

Λουτράκι : Έκθεση ζωγραφικής της εικαστικού Θεοδοσίας Χατόγλου

''Εν μέσω ετοιμασιών για την έκθεση ζωγραφικής " ΜΗΤΡΑ ΧΡΩΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΑΓΑΠΗΣ " στο Beau…

6 ώρες ago

«Ιπτάμενο» πλοίο φαινόταν από την ακτή – Τι είναι το φαινόμενο Fata Morgana που προκάλεσε την εικόνα

«Ιπτάμενο» πλοίο στα ανοιχτά της Κύμης – Τι είναι το φαινόμενο Fata Morgana που το…

7 ώρες ago

Γιορτή της Μητέρας 2024: Πότε πέφτει και πώς καθιερώθηκε

Η γιορτή της μητέρας γιορτάζεται σε περισσότερες από 50 χώρες στον κόσμο. Ως είθισται, η…

8 ώρες ago

Πανελλήνιοι Αγώνες Special Olympics “Λουτράκι 2024” από τις 24 έως τις 29 Μαΐου

Τα Special Olympics Hellas, διοργανώνουν για ακόμη μία χρονιά Πανελλήνιους Αγώνες Special Olympics “Λουτράκι 2024”. Φέτος, θα διεξαχθούν…

9 ώρες ago

Στοχευμένη αστυνομική επιχείρηση πραγματοποιήθηκε στην Αργολίδα

Στοχευμένη αστυνομική επιχείρηση πραγματοποιήθηκε στην Αργολίδα Στο πλαίσιο της επιχείρησης συνελήφθησαν -40- άτομα Στο πλαίσιο…

9 ώρες ago

Κορινθία: Συνελήφθη 41χρονος με μαχαίρι και ναρκωτικά

Συνελήφθη την Τετάρτη 8 Μαΐου το πρωί, σε τοπική κοινότητα του Δήμου Βέλου-Βόχας, από αστυνομικούς…

10 ώρες ago