ΔΙΕΘΝΗ

Πόλεμος στην Ουκρανία: Αυτές είναι οι κυρώσεις της Δύσης, του Μπάιντεν και του Καναδά στη Ρωσία

Την ώρα που η Ρωσία σφυροκοπά την Ουκρανία, ΗΠΑ, Βρετανία, Ευρωπαϊκή Ένωση και Καναδάς παίρνουν σκληρά μέτρα εναντίον των Ρώσων.

Οι κυρώσεις που ανακοίνωσε ο Μπάιντεν
– Περιορισμός των δυνατοτήτων της Ρωσίας να συναλάσσεται σε δολάρια, ευρώ, λίρες και γιεν, ώστε να μην είναι μέρος της παγκόσμιας οικονομίας.

– Περιορισμός της ικανότητας χρηματοδότησης και ανάπτυξης του ρωσικού στρατού (σ.σ. εννοώντας την αμυντική βιομηχανία)

– Περιορισμός της ικανότητας ανταγωνισμού σε επίπεδο υψηλής τεχνολογίας με την απαγόρευση παροχής πρώτων υλών.

– Κυρώσεις σε ρωσικές τράπεζες, πρόσωπα και εταιρείες που μαζί κατέχουν περίπου 1 τρισεκατομμύριο δολάρια σε περιουσιακά στοιχεία.

Οι κυρώσεις που ανακοίνωσε ο Μπόρις Τζόνσον
Κυρώσεις εναντίον περισσότερων από 100 Ρώσους και ρωσικών οντοτήτων ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Μπόρις Τζόνσον, σε απάντηση της γενικής εισβολής στην Ουκρανία από ξηράς, αέρος και θάλασσας.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός ανακοίνωσε τον αποκλεισμό των ρωσικών τραπεζών από τις χρηματοπιστωτικές αγορές του Λονδίνου.

Η νέα λίστα περιλαμβάνει όλους τους μεγάλους κατασκευαστές που υποστηρίζουν την πολεμική μηχανή του Πούτιν.

Επιπλέον, απαγορεύτηκαν οι πτήσεις της Aeroflot από και προς το Ηνωμένο Βασίλειο.

Σε συντονισμό με ΗΠΑ και ΕΕμ «θα επιβάλλουμε νέους εμπορικούς περιορισμούς και τους πλέον αυστηρούς ελέγχους εξαγωγών», με απαγόρευση εξαγωγής στη Ρωσία σημαντικού τεχνολογικού εξοπλισμού και εξαρτημάτων σε κλάδους όπως τα ηλεκτρονικά, οι τηλεπικοινωνίες και η αεροδιαστημική. Αυτοί οι εμπορικοί περιορισμοί θα περιορίσουν τις στρατιωτικές, βιομηχανικές και τεχνολογικές δυνατότητες της Ρωσίας τα χρόνια που έρχονται«, τόνισε ο Μπόρις Τζόνσον.

Επίσης παγώνουν τα περιουσιακά στοιχεία όλων των ρωσικών τραπεζών, με το μέτρο να ισχύει άμεσα – από σήμερα – για την VTB. Όλες οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας θα αφορούν και τη Λευκορωσία.

Οι κυρώσεις που ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Ένωση
Οι ηγέτες των 27 χωρών – μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμφώνησαν την Πέμπτη στην επιβολή κυρώσεων κατά της Ρωσίας στον χρηματοοικονομικό κλάδο, καθώς και σε εκείνους της ενέργειας και των μεταφορών, ενώ θα επιβληθούν και έλεγχοι στις εξαγωγές προς το ρωσικό κράτος, όπως αναφέρει σε ανακοίνωση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Στη “μαύρη λίστα” της Ένωσης θα προστεθούν και άλλοι Ρώσοι πολίτες και αξιωματούχοι, μετά την απρόκλητη εισβολή στην Ουκρανία.

υτές οι κυρώσεις αφορούν τον χρηματοοικονομικό κλάδο, καθώς και εκείνους της ενέργειας και των μεταφορών, τα αγαθά διπλής χρήσης, αλλά και ελέγχους στις εξαγωγές και στη χρηματοδότηση εξαγωγών, την πολιτική χορήγησης βίζας και νέα κριτήρια για την εισαγωγή Ρώσων πολιτών στη μαύρη λίστα.

Οι κυρώσεις που ανακοίνωσε ο Καναδάς
Ο Καναδός πρωθυπουργός, Τζάστιν Τριντό, καταδίκασε τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, ανακοινώνοντας νέο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας.

«Ο Καναδάς καταδικάζει κατηγορηματικά την απρόκλητη και αδικαιολόγητη επίθεση της Ρωσίας στο κυρίαρχο, δημοκρατικό κράτος της Ουκρανίας. Η θρασύδειλη περιφρόνηση του προέδρου Πούτιν για το διεθνές δίκαιο, τη δημοκρατία και την ανθρώπινη ζωή είναι μια τεράστια απειλή για την ασφάλεια και την ειρήνη σε όλο τον κόσμο» είπε χαρακτηριστικά.

Ο Τριντό ανακοίνωσε ότι ο Καναδάς επιβάλλει «αυστηρές κυρώσεις» που στοχεύουν 58 άτομα και οντότητες, συμπεριλαμβανομένων των μελών της ρωσικής ελίτ και των μελών των οικογενειών τους.

«Θα επιβάλουμε επίσης κυρώσεις στα μέλη του ρωσικού συμβουλίου ασφαλείας, συμπεριλαμβανομένου του υπουργού Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού, του υπουργού Οικονομικών και του υπουργού Δικαιοσύνης», είπε ο Τριντό.

«Επιπλέον, με άμεση ισχύ, παύουμε όλες τις άδειες εξαγωγής για τη Ρωσία και ακυρώνουμε τις υπάρχουσες άδειες. Αυτές οι κυρώσεις είναι εκτεταμένες. Θα επιβάλουν σοβαρό κόστος στις συνένοχες ρωσικές ελίτ και θα περιορίσουν την ικανότητα του προέδρου Πούτιν να συνεχίσει να χρηματοδοτεί αυτήν την αδικαιολόγητη εισβολή».

hlektragr

Recent Posts

Επιμελητήριο Κορινθίας – Πρόσκληση σε εκδήλωση την Κυριακή 12 Μαΐου

Το Επιμελητήριο Κορινθίας σας προσκαλεί στην εκδήλωση με τίτλο: “Δεν είναι αγάπη ο πόνος και…

12 λεπτά ago

Δήμος Ξυλοκάστρου : Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Βάδην 10χλμ το Σάββατο 11 Μαΐου 2024.

Με υπερηφάνεια ανακοινώνουμε ότι ο Δήμος μας φιλοξενεί το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Βάδην 10χλμ το Σάββατο…

28 λεπτά ago

Με την υποστήριξη της Περιφέρειας η δράση «Together in Sport – Phase II» στη Δομή Προσωρινής Φιλοξενίας Αιτούντων Άσυλο στην Κόρινθο

Παιδικά και νεανικά χαμόγελα πλημμύρισαν την Πέμπτη 9 Μαΐου τον υπαίθριο χώρο της Δομής Προσωρινής…

35 λεπτά ago

«Εβδομάδα Μητέρας» | Δράσεις ευαισθητοποίησης από την Περιφέρεια Πελοποννήσου

Η Συντονιστική Δομή Κοινωνικής Ένταξης της Γενικής Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφέρειας…

38 λεπτά ago

Αποτελέσματα και δράσεις στον τομέα της οδικής ασφάλειας της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Πελοποννήσου, για το μήνα Απρίλιο 2024

Αποτελέσματα και δράσεις στον τομέα της οδικής ασφάλειας της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Πελοποννήσου, για…

42 λεπτά ago

Λουτράκι : Έκθεση ζωγραφικής της εικαστικού Θεοδοσίας Χατόγλου

''Εν μέσω ετοιμασιών για την έκθεση ζωγραφικής " ΜΗΤΡΑ ΧΡΩΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΑΓΑΠΗΣ " στο Beau…

15 ώρες ago