ΔΙΕΘΝΗ

Βρετανία: Νέο πακέτο στρατιωτικής στήριξης στην Ουκρανία ανακοίνωσε ο Τζόνσον

Η Βρετανία θα προσφέρει περαιτέρω στρατιωτική στήριξη στην Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένων και θανατηφόρων αμυντικών όπλων, δήλωσε ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον.

«Υπό το φως της ολοένα και πιο απειλητικής συμπεριφοράς από τη Ρωσία και σύμφωνα με την προηγούμενη στήριξή μας, το Ηνωμένο Βασίλειο σύντομα θα παράσχει ένα περαιτέρω πακέτο στρατιωτικής στήριξης προς την Ουκρανία. Αυτό θα περιλαμβάνει ‘θανατηφόρα’ βοήθεια με τη μορφή αμυντικών όπλων και ‘μη θανατηφόρα’ βοήθεια», δήλωσε ο Τζόνσον στο Κοινοβούλιο.

Από μεριάς της, η υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Λιζ Τρας, ανακοινώνοντας περισσότερα μέτρα την Τετάρτη (23/2), είπε ότι η Βρετανία θα εμποδίζει τη Ρωσία από το να πουλά δημόσιο χρέος στο Λονδίνο.

«Ήμασταν πολύ ξεκάθαροι ότι θα περιορίσουμε την πρόσβαση της Ρωσίας στις βρετανικές αγορές», είπε η Τρας στο κανάλι Sky. «Θα αποτρέψουμε τη ρωσική κυβέρνηση από το να αυξήσει το δημόσιο χρέος στο Ηνωμένο Βασίλειο».

«Θα υπάρξουν ακόμη πιο σκληρές κυρώσεις σε βασικούς ολιγάρχες, σε βασικούς οργανισμούς στη Ρωσία, περιορίζοντας την πρόσβαση της Ρωσίας στις χρηματοπιστωτικές αγορές, εάν υπάρξει πλήρους κλίμακας εισβολή στην Ουκρανία», υπογράμμισε η Τρας.

Κυρώσεις σε πέντε τράπεζες και τρεις Ρώσους ολιγάρχες
Η Βρετανία επέβαλε την Τρίτη 22/2 κυρώσεις στον Γκενάντι Τιμτσένκο και σε άλλους δύο δισεκατομμυριούχους με στενούς δεσμούς με τον Βλαντιμίρ Πούτιν, αφού ο Ρώσος πρόεδρος διέταξε στρατεύματα σε δύο αποσχισμένες περιοχές στην ανατολική Ουκρανία.

Ο Τζόνσον είπε στο κοινοβούλιο ότι πέντε τράπεζες – η Rossiya, η IS Bank, η GenBank, η Promsvyazbank και η Τράπεζα της Μαύρης Θάλασσας – υφίστανται κυρώσεις, μαζί με τρία άτομα – τον Τιμτσένκο και τους Ιγκόρ και Μπόρις Ρότενμπεργκ.

Η Βρετανία είπε ότι ο Τιμτσένκο, ένας από τους ιδρυτές της εμπορικής εταιρείας Gunvor, ήταν βασικός μέτοχος της Bank Rossiya, η οποία συμμετείχε στην National Media Group που υποστήριξε την αποσταθεροποίηση της Ουκρανίας, μετά την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία το 2014.

«Η Τράπεζα Rossiya υποστήριξε την ενοποίηση της Κριμαίας στη Ρωσική Ομοσπονδία ενσωματώνοντας το χρηματοπιστωτικό σύστημα μετά την προσάρτηση της Κριμαίας», δήλωσε η Βρετανία.

Ο Τιμτσένκο, ο οποίος σύμφωνα με το Forbes αξίζει 23,5 δισεκατομμύρια δολάρια, είναι στενός σύμμαχος του Πούτιν, όπως και οι Ρότενμπεργκ.

«Αυτή είναι η πρώτη δόση, το πρώτο μπαράζ αυτού που είμαστε έτοιμοι να κάνουμε», είπε ο Τζόνσον. «Είναι απολύτως ζωτικής σημασίας να διατηρήσουμε στο αποθεματικό μας περαιτέρω ισχυρές κυρώσεις… ενόψει του τι μπορεί να κάνει ο πρόεδρος Πούτιν στη συνέχεια».

Εκπρόσωπος του Τζόνσον αρνήθηκε επίσης να διευκρινίσει τι είναι αυτό που θα πυροδοτούσε τις περαιτέρω κυρώσεις, ή τι ακριβώς θα περιελάμβαναν αυτές, λέγοντας ότι αυτό θα έδινε στρατηγικό πλεονέκτημα στον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν.

«Έχουμε περαιτέρω κυρώσεις έτοιμες εάν η κατάσταση κλιμακωθεί», δήλωσε ο εκπρόσωπος σε δημοσιογράφους. «Δεν νομίζουμε ότι θα βοηθήσει να διευκρινίσουμε τα συγκεκριμένα σημεία που θα πυροδοτήσουν ενέργειες».

Τζόνσον: Δεν έχει λάβει χρηματοδότηση το κόμμα μας από ολιγάρχες
Παράλληλα, ο Τζόνσον αρνήθηκε ότι το Συντηρητικό του κόμμα έλαβε δωρεές από Ρώσους ολιγάρχες, λέγοντας ότι όλοι όσοι χρηματοδότησαν το κυβερνών κόμμα είναι καταγεγραμμένοι στη Βρετανία.

Το Συντηρητικό κόμμα έχει λάβει κεφάλαια από ορισμένους δωρητές που έχουν αποκτήσει μεγάλο μέρος του πλούτου τους στη Ρωσία, σύμφωνα με στοιχεία που καταγράφηκαν από την Εκλογική Επιτροπή.

Ερωτηθείς εάν δεσμεύεται να εγκαταλείψει δωρεές από Ρώσους ολιγάρχες, ο Τζόνσον δήλωσε στο Κοινοβούλιο: «Νομίζω ότι είναι πολύ σημαντικό… να καταλάβουμε ότι δεν λαμβάνουμε χρήματα από Ρώσους ολιγάρχες… λαμβάνουμε χρήματα από ανθρώπους που είναι καταγεγραμμένοι να ψηφίσουν, στο βρετανικό μητρώο συμφερόντων».

hlektragr

Recent Posts

Καλαμάτα: Άνδρας βρέθηκε νεκρός μέσα σε πηγάδι

Ένας αλλοδαπός άνδρας βρέθηκε νεκρός σήμερα το πρωί μέσα σε πηγάδι, στην περιοχή Φακίστρα Μεσσήνης,…

9 λεπτά ago

Δολοφονία Μενίδι: Μητέρα δύο παιδιών το θύμα – Είχε καταγγείλει τρεις φορές τον δράστη στο παρελθόν

Αναζητούν τον δράστη οι αστυνομικές έχει δώσει η Ασφάλεια Αττικής για τον πρώην σύντροφο της…

11 λεπτά ago

ΚΙ.Δ.Ε.ΣΙ.Π : “Η κατάσταση του ανενεργού σιδηροδρόμου Πελοποννήσου γίνεται πλέον απελπιστική”

ΚΙΝΗΜΑ ΔΙΑΣΩΣΗΣ ΚΙ ΕΠΑΝΑΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΟΥ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ (ΚΙ.Δ.Ε.ΣΙ.Π). YΠΟΜΝΗΜΑ  ΣΤΟΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ κ. Δ. ΠΤΩΧΌ  …

18 λεπτά ago

Εκτεταμένη αστυνομική επιχείρηση για την αντιμετώπιση της εγκληματικότητας στην Περιφέρεια Πελοποννήσου

Συνελήφθησαν -51- άτομα, προσήχθησαν -82- και έγινε έλεγχος σε   -1.142-   Επιπλέον, πραγματοποιήθηκαν έλεγχοι σε…

19 λεπτά ago

Υποβλήθηκε στο «ΕΣΠΑ 2021 2027» το έργο για τη Β’ Φάση της Αντιπλημμυρικής Προστασίας Λουτρακίου

Χθεσινά και σημερινά δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για “Απένταξη της Β’ Φάσης του Έργου Αντιπλημμυρικής…

27 λεπτά ago

Συνεργασία της Περιφέρειας Πελοποννήσου με την Ακαδημία Αθηνών για τη δημιουργία Παρατηρητηρίου Κλιματικής Αλλαγής

Προς υλοποίηση προχωρά το έργο της δημιουργίας του Παρατηρητηρίου Επιπτώσεων Κλιματικής Αλλαγής, έπειτα και από…

32 λεπτά ago