ΔΙΕΘΝΗ

Πρωτοβουλία των AHEPA Κωνσταντινούπολης “Βόσπορος” για τη διεθνή αναγνώριση της Ελληνικής ως Παγκόσμιας Γλώσσας

Τον Υφυπουργό Εξωτερικών, αρμόδιο για τον Απόδημο Ελληνισμό, Ανδρέα Κατσανιώτη, επισκέφθηκαν σήμερα, στο Υπουργείο Εξωτερικών, οι εκπρόσωποι του Τμήματος 601 των AHEPA Κωνσταντινούπολης “Βόσπορος”, Αναστάσιος Μαστρογιάννης (Υπεύθυνος Επικοινωνίας) και Στέργιος Βαγγλής (Τομεάρχης Παιδείας), προκειμένου να τον ενημερώσουν για την πορεία, που έχει λάβει η πρωτοβουλία του Τμήματος, να καθιερωθεί διεθνώς η 9η Φεβρουαρίου ως Παγκόσμια Ημέρα της Ελληνικής Γλώσσας.
Αξίζει να σημειωθεί ότι, στις 7 Απριλίου 2021, το Τμήμα 601 των AHEPA Κωνσταντινούπολης “Βόσπορος” είχε διοργανώσει σχετική διαδικτυακή ημερίδα, την οποία χαιρέτισαν ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, οι αρμόδιοι υφυπουργοί, Εξωτερικών (Κ. Βλάσης) και Παιδείας (Ζ. Μακρή) της Ελλάδας, ο Πρόεδρος της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Ελληνισμού της Διασποράς (βουλευτής Σ. Αναστασιάδης) και ο τότε Ύπατος Πρόεδρος της ΑΗΕΡΑ Γιώργος Χωριάτης, ενώ την παρακολούθησαν περισσότεροι από 4.000 πολίτες απ’ όλον τον Κόσμο.

Ακολούθως, το εν λόγω Τμήμα σχεδίασε, οργάνωσε και κατέθεσε πλήρη και τεκμηριωμένο Φάκελο, με τον οποίο υποστήριξε συγκεκριμένα την πρόταση «Καθιέρωσης Παγκόσμιας Ημέρας της Ελληνικής Γλώσσας», ενώπιον του Παγκοσμίου Συνεδρίου της ΑΗΕΡΑ, που διεξήχθη στην Αθήνα, 26 – 30 Ιουλίου 2021. Η πρόταση επαινέθηκε από την ηγεσία της Αδελφότητας, υποστηρίχθηκε θερμά και εγκρίθηκε ομόφωνα από το Παγκόσμιο Συνέδριο της Αθήνας, έχοντας πλέον, κατά τους όρους του Καταστατικού της ΑΗΕΡΑ, τον τίτλο Εθνικό Πρόγραμμα (National Project), χρονικής περιόδου 2021 – 2013, για την καθιέρωση, στο πλαίσιο της UNESCO, της 9ης Φεβρουαρίου ως Παγκόσμιας Ημέρας αφιερωμένης στην Ελληνική Γλώσσα.

Για την προώθηση και επίτευξη του εθνικού και οικουμενικού αυτού στόχου, συγκροτήθηκε σχετική Επιτροπή από μέλη του Τμήματος:

Πρόεδρος

Λευτέρης Τζιόλας, αντιπρόεδρος του Τμήματος 601, AHEPA Κωνσταντινούπολης “Βόσπορος” π. υφυπουργός Εργασίας & Κοινωνικών Ασφαλίσεων, χημικός μηχανικός, συγγραφέας, εκδότης του περιοδικού «Δίαυλος»
Μέλη

Σάββας Αναστασιάδης, βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης, πρόεδρος της Μόνιμης Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ελληνισμού της Διασποράς
Περικλής. Μήτκας, καθηγητής Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, π. πρύτανης, πρόεδρος της Εθνικής Αρχής Ανώτατης Εκπαίδευσης (ΕΘΑΑΕ)
Νικόλαος Παπαϊωάννου, πρύτανης Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης
Βασίλειος Καρατζιάς, συνταγματάρχης Νομικού Σώματος Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, NATO RAPID DEPLOYABLE CORPS GREECE Director of the Office of Legal Advisor
Ιωάννης Βικελίδης, διπλωμάτης εν ενεργεία
Αστέριος Βαγγλής, π. αναπλ. προϊστάμενος Δ/θμιας Εκπαίδευσης Χαλκιδικής, συγγραφέας
Αθανάσιος Μυλωνάς, οικονομολόγος, οικονομοτεχνικός σύμβουλος επιχειρήσεων
Παντελής Ραφαήλ, επικοινωνιολόγος, διευθυντής της Deploy Digital.

Η Επιτροπή, με επιστολές της προς τον Πρόεδρο της Ελληνικής Βουλής Κ. Τασιούλα, τον υπουργό Εξωτερικών Ν. Δένδια, την υπουργό Παιδείας Ν. Κεραμέως, την υπουργό Πολιτισμού Στ. Μενδώνη, ζητεί να συνδράμουν στον αναγκαίο συντονισμό και προγραμματισμό των δράσεων, ώστε αυτές να είναι θετικές και αποτελεσματικές για τη θετική απόφαση της UNESCO).

hlektragr

Recent Posts

Έξοδος Πάσχα: Αδειάζει η Αθήνα – Ουρές χιλιομέτρων στην Αθηνών – Κορίνθου

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Τροχαίας, από τις 06:00 τη Μεγάλη Τετάρτη μέχρι τις…

7 ώρες ago

Δημοπρασία εκμίσθωσης του Κτιρίου Υποδοχής του Χιονοδρομικού Κέντρου Ζήρειας

ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΔΙΑΚΗΡΥΞΗΣ ΔΗΜΟΠΡΑΣΙΑΣ ΕΚΜΙΣΘΩΣΗΣ  ΤΟΥ ΚΤΙΡΙΟΥ ΥΠΟΔΟΧΗΣ ΤΟΥ ΧΙΟΝΟΔΡΟΜΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΖΗΡΕΙΑΣ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΖΗΡΕΙΑ…

8 ώρες ago

Ξυλόκαστρο : Πρόγραμμα – Πρόσκληση Περιφοράς Επιταφίου Ιερού Ναού Αγίου Βλασίου & Εορτασμού Αναστάσεως 2024

03 Μαΐου Μ. ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ Ώρα 10:00        ΕΣΠΕΡΙΝΟΣ – ΑΠΟΚΑΘΗΛΩΣΗ Οι οδηγοί θα σχηματίσουν διάδρομο στο…

8 ώρες ago

Σε εργοτάξια στο Λουτράκι και στο Ρίο ο Ταχιάος: Προτεραιότητα το σιδηροδρομικό δίκτυο της χώρας

Αυτοψίες στα εργοτάξια των ενεργών συμβάσεων που αφορούν στο σιδηροδρομικό δίκτυο, στο Λουτράκι και το…

8 ώρες ago

Συνελήφθησαν τρία άτομα για παράβαση της νομοθεσίας περί φωτοβολίδων και πυροτεχνημάτων σε Αρκαδία και Κορινθία

Συνελήφθησαν τρία άτομα για παράβαση της νομοθεσίας περί φωτοβολίδων και πυροτεχνημάτων σε Αρκαδία και Κορινθία…

8 ώρες ago