Ντοκουμέντο φρίκης: Όταν ο αρχηγός της Αστυνομίας εκτελούσε Βιετκόνγκ

«Οι φωτογραφίες είναι το πιο ισχυρό όπλο στον κόσμο. Οι άνθρωποι τις πιστεύουν, αλλά οι φωτογράφοι συχνά ψεύδονται, έστω και χωρίς δόλο. Οι φωτογραφίες λένε συχνά τη μισή αλήθεια» αναφέρει ο βραβευμένος με Πούλιτζερ  φωτογράφος του πρακτορείου ειδήσεων Associated Press, Έντι Άνταμς. 

Ο Άνταμς έχει τραβήξει ίσως την πιο διάσημη φωτογραφία του Πολέμου στο Βιετνάμ. Μια φωτογραφία που φούντωσε το αντιπολεμικό κίνημα στις ΗΠΑ.

Ήταν μια μέρα, όπως τόσες άλλες στη διάρκεια του φονικού πολέμου. Ένας λιπόσαρκος άνδρας με καρώ πουκάμισο, κοντό παντελόνι και τα χέρια δεμένα πισθάγκωνα περπατά ξυπόλητος συνοδεία στρατιωτών.

Στο κάδρο μπαίνει ξαφνικά από τα δεξιά ένας άνδρας με ρεβόλβερ (σ.σ. τύπος πιστολιού), παίρνει θέση δίπλα στον αιχμάλωτο και τον εκτελεί χωρίς δεύτερη σκέψη. Σαν να έκανε το πιο φυσικό πράγμα στον κόσμο…

Η φωτογραφία τραβήχτηκε την 1η Φεβρουαρίου του 1968 στη Σαϊγκόν και έγινε σύμβολο της ωμότητας του πολέμου του Βιετνάμ. Φωτογράφος ήταν ο Έντι Άνταμς ο οποίος την περίοδο εκείνη εργαζόταν στο πρακτορείο ειδήσεων Associated Press (AP) και κάλυπτε με την φωτογραφική του μηχανή τον πόλεμο.

Ο εκτελεστής ήταν ο αρχηγός της Αστυνομίας του Νοτίου Βιετνάμ, ο στρατηγός Νγκουγιέν Νγκοκ Λόαν ενώ ο  Βιετκόνγκ που εκτελέστηκε ήταν ο νοτιοβιετναμέζος κομμουνιστής Νκουγιέν Βαν Λεμ, ο οποίος ελάχιστα δευτερόλεπτα μετά το κλικ του φωτογράφου έπεσε νεκρός στο έδαφος.

Ο στρατηγός υποστήριξε ότι τον εκτέλεσε επειδή λίγο νωρίτερα είχε σκοτώσει μαζί με τους συντρόφους του πολλούς αστυνομικούς και συγγενείς του. Αν και υπήρχαν άνθρωποι που επιβεβαίωσαν τα λεγόμενά του, η πράξη του ήταν αδικαιολόγητη και θεωρήθηκε έγκλημα πολέμου.

Έναν χρόνο αργότερα, ο φωτογράφος τιμήθηκε με το βραβείο Πούλιτζερ, καθώς η φωτογραφία του έκανε γνωστές σε όλο τον κόσμο τις εχθροπραξίες στο Βιετνάμ και γιγάντωσε το αντιπολεμικό κίνημα στην Αμερική.

Ο Άνταμς δήλωσε ότι λυπήθηκε για την ηθική ζημιά που προκάλεσε η φωτογραφία του στον στρατηγό: «Ο στρατηγός σκότωσε ένα Βιετκόνγκ κι εγώ τον σκότωσα με τη φωτογραφική μου μηχανή. Οι φωτογραφίες είναι το πιο ισχυρό όπλο στον κόσμο. Οι άνθρωποι τις πιστεύουν, αλλά οι φωτογράφοι συχνά ψεύδονται, έστω και χωρίς δόλο. Οι φωτογραφίες λένε συχνά τη μισή αλήθεια, όπως και στην περίπτωση του Λόαν».

Μετά την εκτέλεση του αιχμαλώτου ο Λόαν πήγε στους πολεμικούς ανταποκριτές και τους είπε: «αυτοί οι τύποι σκοτώνουν πολλούς απ’ τους δικούς μας. Πιστεύω να με συγχωρήσει ο Βούδας». Σε εικόνες που είδαν αργότερα το φως της δημοσιότητας ο Λόαν φαινόταν να πίνει, να καπνίζει και να γελάει… Τρεις μήνες αργότερα τραυματίστηκε σοβαρά και του έκοψαν το πόδι.

Μετά τον πόλεμο ο Λόαν φυγαδεύτηκε στις ΗΠΑ και εγκαταστάθηκε στη Βιρτζίνια. Άνοιξε μια πιτσαρία, ωστόσο όταν μαθεύτηκε η ταυτότητα του, η πελατεία του έπεσε κατακόρυφα. Άφησε την τελευταία του πνοή το 1998.

hlektragr

Recent Posts

Έξοδος Πάσχα: Αδειάζει η Αθήνα – Ουρές χιλιομέτρων στην Αθηνών – Κορίνθου

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Τροχαίας, από τις 06:00 τη Μεγάλη Τετάρτη μέχρι τις…

19 ώρες ago

Δημοπρασία εκμίσθωσης του Κτιρίου Υποδοχής του Χιονοδρομικού Κέντρου Ζήρειας

ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΔΙΑΚΗΡΥΞΗΣ ΔΗΜΟΠΡΑΣΙΑΣ ΕΚΜΙΣΘΩΣΗΣ  ΤΟΥ ΚΤΙΡΙΟΥ ΥΠΟΔΟΧΗΣ ΤΟΥ ΧΙΟΝΟΔΡΟΜΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΖΗΡΕΙΑΣ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΖΗΡΕΙΑ…

19 ώρες ago

Ξυλόκαστρο : Πρόγραμμα – Πρόσκληση Περιφοράς Επιταφίου Ιερού Ναού Αγίου Βλασίου & Εορτασμού Αναστάσεως 2024

03 Μαΐου Μ. ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ Ώρα 10:00        ΕΣΠΕΡΙΝΟΣ – ΑΠΟΚΑΘΗΛΩΣΗ Οι οδηγοί θα σχηματίσουν διάδρομο στο…

19 ώρες ago

Σε εργοτάξια στο Λουτράκι και στο Ρίο ο Ταχιάος: Προτεραιότητα το σιδηροδρομικό δίκτυο της χώρας

Αυτοψίες στα εργοτάξια των ενεργών συμβάσεων που αφορούν στο σιδηροδρομικό δίκτυο, στο Λουτράκι και το…

20 ώρες ago

Συνελήφθησαν τρία άτομα για παράβαση της νομοθεσίας περί φωτοβολίδων και πυροτεχνημάτων σε Αρκαδία και Κορινθία

Συνελήφθησαν τρία άτομα για παράβαση της νομοθεσίας περί φωτοβολίδων και πυροτεχνημάτων σε Αρκαδία και Κορινθία…

20 ώρες ago