Ο καθηγητής Κώστας Υφαντής εξηγεί τι συμβαίνει στο Καζακστάν και τι δείχνει η παρέμβαση της Μόσχας

«Η κρίση στο Καζακστάν έρχεται λίγες ημέρες μετά την ανάλογη κρίση στην Λευκορωσία» αναφέρει, μιλώντας στο iefimerida.gr o Κώστας Υφαντής.

Στο ντόμινο εξελίξεων σε διπλωματικό επίπεδο λόγω των ταραχών στο Καζακστάν αλλά και της κρίσης που βιώνει η χώρα στάθηκε με δηλώσεις του στο iefimerida.gr o Καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, Κώστας Υφαντής.

«Η κρίση έρχεται λίγες ημέρες μετά την ανάλογη κρίση στην Λευκορωσία. Είναι μία ακόμη ένδειξη ότι ο μετασοβιετικός χώρος είναι εξαιρετικά εύθραυστος και δεν έχει λύσει κανένα από τα κοινωνικά, πολιτικά και οικονομικά προβλήματα που του κληροδότησε το κομμουνιστικό καθεστώς».

«Παρά τα τεράστια αποθέματα ενεργειακών πόρων, οι ανισότητες είναι τεράστιες, η όποια ανάπτυξη δεν είναι βιώσιμη, η διαφθορά είναι ενδημική και η απουσία δημοκρατικών θεσμών δεν βοηθά στην αποσυμπίεση των εγγενών αποσταθεροποιητικών δυναμικών», είπε αρχικά ο καθηγητής και συνέχισε: « Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι όπως και στην Ρωσία και στην Λευκορωσία και παλαιότερα στο Κιργιστάν, έτσι και στο Καζακστάν η καταστολή των διαμαρτυριών και των διαδηλώσεων είναι βίαιη και θα είναι ακόμη πιο βίαιη τις επόμενες ημέρες. Το blackout στο internet αλλά και η απαγόρευση λειτουργίας των ΜΜΕ προδιαθέτουν για χρήση βίας χωρίς όριο. Πέρα από τα θύματα, χιλιάδες έχουν ήδη συλληφθεί. Στην Λευκορωσία ο αριθμός των συλληφθέντων έφτασε τους 34.000»

Αναφορικά με το διπλωματικό επίπεδο ο κ. Υφαντής τόνισε πως η αντιμετώπιση και από το καθεστώς Τοκάγιεφ αλλά και από το Κρεμλίνο «είναι απολύτως προβλέψιμη. Και για τους δύο, οι διαμαρτυρίες είναι οργανωμένες από εχθρούς-τρομοκράτες στο εξωτερικό (στη Δύση). Για την Μόσχα, το Καζακστάν είναι κρίσιμος εταίρος στον γεωστρατηγικό σχεδιασμό του Προέδρου Πούτιν. Πέρα από το γεγονός ότι στο Καζακστάν ζει μια ρωσική μειονότητα 3.5 εκατομμυρίων, είναι μία σημαντική αγορά για τις ρωσικές εξαγωγές. Η άμεση αποστολή ρωσικών ειδικών δυνάμεων και ο χαρακτηρισμός της ανάπτυξης αυτών των δυνάμεων ως αντιτρομοκρατική επιχείρηση είναι εύγλωττη ως προς τις προθέσεις και της αποφασιστικότητα της Μόσχας».

Όπως είπε ο καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Πάντειο Πανεπιστήμιο  στις δηλώσεις του στο iefimerida.gr και για τη Δύση είναι σημαντική η σταθερότητα στην περιοχή: «Την ίδια στιγμή, είναι και πολύτιμος εταίρος της Κίνας. Είναι προμηθευτής ενέργειας και ζωτικής σημασίας κρίκος στο Belt and Road Initiative. Για την Δύση, επίσης η σταθερότητα του Καζακστάν είναι σημαντική. Η αποσταθεροποίησή του μπορεί λειτουργήσει ως ντόμινο στην πρώην σοβιετική κεντρική Ασία και κανείς δεν θέλει να δει την κατάρρευση καθεστώτων σε χώρες με μουσουλμανικές πλειοψηφίες».

hlektragr

Recent Posts

Η ΤΕΛΕΤΗ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΦΩΤΟΣ ΕΙΣ ΤΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΝ

Τό Μέγα Σάββατον, 21ην Ἀπριλίου /4ην Μαΐου 2024, ἔλαβε χώραν ἡ Τελετή τοῦ Ἁγίου Φωτός…

1 ημέρα ago

Ευχές και δώρα στο Δεκάζειο Γηροκομείο Τρίπολης από την Περιφέρεια Πελοποννήσου

Το Δεκάζειο Γηροκομείο Τρίπολης επισκέφθηκε ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Αρκαδίας, Κωνσταντίνος Μανδρώνης, την Μεγάλη Πέμπτη 2…

2 ημέρες ago

Η Τελετή του Επιταφίου εις το Πατριαρχείον Ιεροσολύμων (video)

Τό ἑσπέρας τῆς Μεγάλης Παρασκευῆς, 20ῆς Απριλίου/3ης Μαΐου 2024, ἔλαβε χώραν εἰς τόν Πανίερον Ναόν…

2 ημέρες ago

Πάσχα 2024: Η μεγαλύτερη έξοδος μετά τον κορωνοϊό – Πάνω από 425.000 οχήματα έφυγαν από την Αττική

Μια από τις μεγαλύτερες εξόδους των τελευταίων ετών, θεωρείται η φετινή, με εκατοντάδες χιλιάδες Αθηναίους…

2 ημέρες ago

Άγιο Φως: Στις 19:30 στο «Ελ. Βενιζέλος» από τα Ιεροσόλυμα – Πώς θα φτάσει σε όλη την Ελλάδα

Το απόγευμα του Μεγάλου Σαββάτου φτάνει στην Ελλάδα από τα Ιεροσόλυμα το Άγιο Φως, μεταφέροντας…

2 ημέρες ago