Ιταλία: Από άρρωστος ασθενής σε πρότυπο προς μίμηση – Ένας χρόνος εμβολιαστικής εκστρατείας

Στις 27 Δεκεμβρίου 2020 χορηγήθηκε το πρώτο εμβόλιο στην Ιταλία. Με τις εξελίξεις που έλαβαν χώρα παγκοσμίως, φαίνεται σαν να πέρασε μια αιωνιότητα, αλλά στην πραγματικότητα κύλισε μόλις ένας χρόνος από την αρχή της εμβολιαστικής εκστρατείας στην πρώτη Δυτική χώρα που χτυπήθηκε από τον κορονοϊό.

Η εμβολιαστική εκστρατεία εμπράκτως ξεκίνησε με τον Τζουζέπε Κόντε στη διακυβέρνηση της Χώρας και με Ειδικό Επίτροπο Υγείας τον Ντομένικο Αρκούρι. Πριν από ένα χρόνο άμεση προτεραιότητα αποτελούσαν οι ηλικιωμένοι, οι ανοσοκατεσταλμένοι και το εκπαιδευτικό προσωπικό, ώστε να αποφευχθεί η πίεση στο υγειονομικό σύστημα αλλά και παράλληλα να επιτραπεί η ομαλή δραστηριότητα του σχολικού προγράμματος παρουσία των μαθητών. Σημειωτέον, επικρατέστερο εμβόλιο ήταν το Astrazeneca, για το οποίο στην συγκεκριμένη περίοδο γνωρίζαμε πολύ λίγα.

Ο απολογισμός της Ιταλικής εμβολιαστικής εκστρατείας είναι πολύπλοκος, άμεσα συνδεδεμένος με τις πολιτικές εξελίξεις της χώρας αλλά και τις επιστημονικές μελέτες που ακολούθησαν.

Στις 13 Φεβρουαρίου ο Μάριο Ντράγκι ανέλαβε τα καθήκοντα Πρωθυπουργού και ως νέος επίτροπος της κατάστασης εκτάκτου ανάγκης προσκλήθηκε να συμμετάσχει ο Στρατηγός Φραντζέσκο Φιλιουόλο. Μέσα σε λίγους μήνες φάνηκαν τα όρια και τα ρίσκα του εμβολίου Astrazeneca και έτσι σταδιακά η Ιταλία πέρασε (με βάση τις συνεχώς ανανεωμένες ηλικιακές ομάδες) στη χορήγηση εμβολίων mRNA, δηλαδή Pfizer και Moderna.

Σήμερα στον ιστότοπο της Ιταλικής Κυβέρνησης που μετρά τα στοιχεία της πανδημίας για την χώρα μπορούμε να δούμε αριθμητικά την εξέλιξη από την αρχή της εμβολιαστικής εκστρατείας:

  • 108.385.663 τα εμβόλια που έχουν χορηγηθεί
  • το 88,77% του πληθυσμού άνω των 12 ετών έλαβε την πρώτη δόση
  • το 85.57% του πληθυσμού άνω των 12 ετών ολοκλήρωσε τον εμβολιαστικό κύκλο

Σε αυτά τα υψηλά νούμερα πρέπει να προσθέσουμε και τα 503.321 άτομα τα οποία ανάρρωσαν από τον κορονοϊό το τελευταίο εξάμηνο.

Αυτό που προκύπτει είναι πως η Ιταλία εξελίχθηκε από άρρωστο ασθενή σε πρότυπο προς μίμηση. Η υψηλή εμβολιαστική κάλυψη της Ιταλίας της επέτρεψε να αντιμετωπίσει το σημερινό τέταρτο πανδημικό κύμα ηπιότερα σε σχέση με τις περισσότερες Ευρωπαϊκές χώρες. Αυτό μαζί με το πιστοποιητικό Green Pass, το οποίο απέκλεισε το ενδεχόμενο νέων γενικευμένων lockdown. Στον χάρτη ECDC η Ιταλία εδώ και εβδομάδες προκύπτει ανάμεσα στις ελάχιστες χώρες της Παλαιάς Ηπείρου που δεν παρουσιάζονται εξ ολοκλήρου κόκκινες, και ο αριθμός των θυμάτων παραμένει πολύ μειωμένος σε σχέση με πέρυσι την ίδια περίοδο.

Επικαλούμενο το Υπουργείο Υγείας, το SkyTg24 τονίζει σε άρθρο του πως πέρυσι στην Ιταλία, κατά τη διάρκεια της χρονικής περιόδου μεταξύ 1ης Νοεμβρίου και 22 Δεκεμβρίου πέθαναν 30.176 άτομα, ενώ φέτος στην ίδια περίοδο οι θάνατοι ήταν 3.957. Πρόκειται για μείωση 87% και αποτελεί ένα ξεκάθαρο σημάδι πως ο στρατηγικός συνδυασμός “εμβολιαστική εκστρατεία-Green Pass” απέδωσε καρπούς και έσωσε ζωές.

Αναμφισβήτητα, ο εμβολιασμός είναι αναγνωρισμένος ως το κύριο όπλο κατά της εξάπλωσης της πανδημίας, και μάλιστα πρόσφατα ανακοινώθηκε πως από τον Ιανουάριο η Ιταλία θα έχει στη διάθεσή της και το νέο εμβόλιο Novavax. Όμως παραμένει υψηλός ο φόβος της παραλλαγής Όμικρον να “τρυπήσει” την εμβολιαστική κάλυψη. Γι’ αυτό οι Ιταλικές αρχές σπεύδουν σε νέα μέτρα, τα οποία θα αφορούν όλους.

Με την αρχή του Νέου Έτους, στα σχολεία θα γίνουν σαρωτικοί έλεγχοι, ενώ η χρήση της ενισχυμένης μάσκας ffp2 επιβάλλεται σε όλους τους κλειστούς χώρους και εντείνεται η εμβολιαστική κάλυψη με την τρίτη δόση χάρη στη μείωση της διάρκειας του Green Pass από τους 9 σε 6 μήνες. Επίσης, κλείνουν club και ντίσκο, αναβάλλονται συναυλίες και απαγορεύεται ο συνωστισμός σε μεγάλες πλατείες για το τέλος της χρονιάς. Με την εκτίμηση πως, σε περίπτωση επιδείνωσης της υγειονομικής κατάστασης, θα επιβληθούν και νέα μέτρα. Κάτι το οποίο προκάλεσε την δυσφορία των εργαζομένων στον – ήδη πολύ πληγωμένο – τομέα της διασκέδασης.

Σύμφωνα με δήλωση του Καθηγητή λοιμωξιολογίας Σέρτζιο Αμπρινιάνι του Πανεπιστημίου Statale του Μιλάνου, σήμερα περισσότερο από το 80% των κλινών στις Μ.Ε.Θ. είναι καλυμμένο από μη εμβολιασμένους ασθενείς. Γι’ αυτό η εμβολιαστική εκστρατεία αναμένεται να συνεχιστεί ακάθεκτα, παράλληλα με τις συχνές προτάσεις και εκκλήσεις λοιμωξιολόγων και ειδικών για ένα lockdown των ανεμβολίαστων.

hlektragr

Recent Posts

Έξοδος Πάσχα: Αδειάζει η Αθήνα – Ουρές χιλιομέτρων στην Αθηνών – Κορίνθου

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Τροχαίας, από τις 06:00 τη Μεγάλη Τετάρτη μέχρι τις…

19 ώρες ago

Δημοπρασία εκμίσθωσης του Κτιρίου Υποδοχής του Χιονοδρομικού Κέντρου Ζήρειας

ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΔΙΑΚΗΡΥΞΗΣ ΔΗΜΟΠΡΑΣΙΑΣ ΕΚΜΙΣΘΩΣΗΣ  ΤΟΥ ΚΤΙΡΙΟΥ ΥΠΟΔΟΧΗΣ ΤΟΥ ΧΙΟΝΟΔΡΟΜΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΖΗΡΕΙΑΣ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΖΗΡΕΙΑ…

19 ώρες ago

Ξυλόκαστρο : Πρόγραμμα – Πρόσκληση Περιφοράς Επιταφίου Ιερού Ναού Αγίου Βλασίου & Εορτασμού Αναστάσεως 2024

03 Μαΐου Μ. ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ Ώρα 10:00        ΕΣΠΕΡΙΝΟΣ – ΑΠΟΚΑΘΗΛΩΣΗ Οι οδηγοί θα σχηματίσουν διάδρομο στο…

19 ώρες ago

Σε εργοτάξια στο Λουτράκι και στο Ρίο ο Ταχιάος: Προτεραιότητα το σιδηροδρομικό δίκτυο της χώρας

Αυτοψίες στα εργοτάξια των ενεργών συμβάσεων που αφορούν στο σιδηροδρομικό δίκτυο, στο Λουτράκι και το…

19 ώρες ago

Συνελήφθησαν τρία άτομα για παράβαση της νομοθεσίας περί φωτοβολίδων και πυροτεχνημάτων σε Αρκαδία και Κορινθία

Συνελήφθησαν τρία άτομα για παράβαση της νομοθεσίας περί φωτοβολίδων και πυροτεχνημάτων σε Αρκαδία και Κορινθία…

19 ώρες ago