Μετάλλαξη Όμικρον – ΠΟΥ: Τα κρούσματα διπλασιάζονται μέσα σε 1,5 με 3 ημέρες

Ραγδαία είναι η εξάπλωση της μετάλλαξης Όμικρον του κορωνοϊού, η οποία πλέον εντοπίζεται σε τουλάχιστον 89 χώρες σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Μάλιστα, σύμφωνα με τα στοιχεία του Οργανισμού, ο αριθμός των κρουσμάτων διπλασιάζεται σε 1,5 με τρεις ημέρες σε περιοχές όπου υπάρχει μετάδοση στην κοινότητα.

Η παραλλαγή Όμικρον εξαπλώνεται ραγδαία σε χώρες με υψηλά επίπεδα ανοσίας του πληθυσμού, αλλά δεν είναι σαφές αν αυτό οφείλεται στην ικανότητα του ιού να διαφεύγει της ανοσιακής προστασίας, στην εγγενή αυξημένη μεταδοτικότητά του ή σε έναν συνδυασμό των δύο, ανέφερε ο ΠΟΥ σε ενημέρωσή του.

Στις 26 Νοεμβρίου, λίγο μετά τον εντοπισμό της, ο ΠΟΥ χαρακτήρισε την Όμικρον παραλλαγή ανησυχίας και ακόμη πολλά πράγματα για αυτήν παραμένουν άγνωστα, μεταξύ των οποίων και η σοβαρότητα της νόσου που προκαλεί.

«Ακόμη υπάρχουν περιορισμένα στοιχεία για την κλινική σοβαρότητα της Όμικρον. Απαιτούνται περισσότερα στοιχεία για να αντιληφθούμε το προφίλ σοβαρότητας και με ποιόν τρόπο επηρεάζεται αυτή από τον εμβολιασμό και την προϋπάρχουσα ανοσία», αναφέρει ο ΠΟΥ.

Ο Οργανισμός προειδοποιεί ότι με τον αριθμό των κρουσμάτων να αυξάνεται τόσο γρήγορα σε κάποιες περιοχές τα νοσοκομεία κινδυνεύουν να υπερφορτωθούν.

«Οι νοσηλείες στο Ηνωμένο Βασίλειο και στη Νότια Αφρική συνεχίζουν να αυξάνονται και δεδομένων των αυξανόμενων κρουσμάτων είναι πιθανό πολλά συστήματα υγείας να υπερφορτωθούν σύντομα», σημειώνεται.

Περισσότερα από 270 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν προσβληθεί από την Covid, σύμφωνα με τα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, ενώ το 57% περίπου του παγκόσμιου πληθυσμού έχει λάβει τουλάχιστον μία δόση εμβολίου, που παρέχει εν δυνάμει προστασία η οποία δεν υπήρχε πριν από δύο χρόνια.

«Ακόμη και αν αυτή η ανοσία δεν είναι τόσο υψηλή απέναντι στην Όμικρον, δεν σημαίνει ότι είναι άχρηστη. Και η ανοσία αυτή είναι περισσότερο αποτελεσματική απέναντι στην σοβαρή νόσηση από ό,τι απέναντι στην μετάδοση» λέει ο δρ Ντέιβιντ Ντόουντι, επιδημιολόγος του Johns Hopkins.

Μέχρι στιγμής, οι περισσότερες από τις μελέτες που ερευνούν την αποτελεσματικότητα των εμβολίων κατά της Όμικρον έχουν επικεντρωθεί στα εξουδετερωτικά αντισώματα, που είναι και ευκολότερο να μετρηθούν. Τα αποτελέσματα των εξετάσεων αίματος από πλήρως εμβολιασμένα άτομα δείχνουν ότι η Όμικρον έχει μάθει να ξεφεύγει από τα εξουδετερωτικά αντισώματα που δημιουργούν τα εμβόλια. Αλλά είναι πιθανόν ότι η χορήγηση αναμνηστικής δόσης αποκαθιστά την προστασία.

Στο επίπεδο της κυτταρικής ανοσίας, φαίνεται ότι τα Τ λεμφοκύτταρα παραμένουν ικανά να αναγνωρίσουν την παραλλαγή Όμικρον. Πολλοί ειδικοί πιστεύουν ότι αυτή η δεύτερη γραμμή άμυνας θα προλάβει νοσηλείες και θανάτους.

 

hlektragr

Recent Posts

Ισθμός Κορίνθου: Ξεκίνησαν και πάλι οι διελεύσεις των πλοίων

  Επανέναρξη των διελεύσεων των πλοίων απ’ τον Ισθμό της Κορίνθου. Όπως, γνωστοποιήθηκε και όπως είχε…

12 ώρες ago

Πάσχα: Ζημιές και τραυματισμοί από τις κροτίδες και τα βεγγαλικά της Ανάστασης

Στάχτες, καταστροφές και εκτεταμένες ζημιές άφησαν πίσω τους για άλλη μια χρονιά τα επικίνδυνα -σε…

13 ώρες ago

Σαν σήμερα 7 Μαΐου

1824: Η περίφημη 9η Συμφωνία του Μπετόβεν κάνει πρεμιέρα στη Βιέννη. 1946: Ιδρύεται από τους…

13 ώρες ago

Πειραιάς: Μηχανική βλάβη σε πλοίο με εκατοντάδες επιβάτες – Απαγορεύτηκε ο απόπλους από Πειραιά για Ηράκλειο

Ταλαιπωρία για εκατοντάδες επιβάτες στο λιμάνι του Πειραιά, μετά την απόφαση των αρχών για απαγόρευση απόπλου του επιβατηγού…

14 ώρες ago

Εορτολόγιο Τρίτη του Πάσχα 7 Μαΐου 2024

Ποιοι Άγιοι Γιορτάζουν Σήμερα: Οι Άγιοι Ραφαήλ, Νικόλαος, Ειρήνη και οι συν αυτοίς οι Νεοφανείς…

14 ώρες ago

Κατάνυξη στην περιφορά του Επιταφίου μέσα στη θάλασσα στο Λουτράκι (video)

Η περιφορά του Επιτάφιου της Παναγίας της Γιάτρισσας στο Λουτράκι τη Μεγάλη Παρασκευή, έγινε με…

14 ώρες ago