Νέα Υόρκη: Η πρώτη μεγάλη πόλη των ΗΠΑ που επιτρέπει στους μετανάστες να ψηφίζουν στις δημοτικές εκλογές

Το δημοτικό συμβούλιο της Νέας Υόρκης ενέκρινε χθες Πέμπτη νομοθέτημα που επιτρέπει στους αλλοδαπούς κατοίκους της μητρόπολης να ψηφίζουν στις τοπικές εκλογές· είναι η πρώτη μεγάλη πόλη των ΗΠΑ που παίρνει τέτοια απόφαση.

Το τοπικό νομοθέτημα, που ψηφίστηκε με 33 ψήφους υπέρ, 14 κατά και δύο αποχές, θα επιτρέψει στους «μόνιμους κατοίκους νομίμως» και σε «πρόσωπα που διαθέτουν άδειες εργασίας στις ΗΠΑ» και διαμένουν στη Νέα Υόρκη χωρίς να έχουν την αμερικανική υπηκοότητα να «ψηφίζουν στις δημοτικές εκλογές».

Πολλοί Δημοκρατικοί στο δημοτικό συμβούλιο εξέφρασαν ικανοποίηση για την «ιστορική» απόφαση αυτή, όπως και οργανώσεις υπεράσπισης των δικαιωμάτων των μεταναστών. Το μέτρο αφορά περίπου 1 εκατομμύριο ξένους που ζουν στη Νέα Υόρκη, από τα συνολικά 9 εκατομμύρια κατοίκους της μεγαλούπολης.

Η πολιτιστική και οικονομική πρωτεύουσα των ΗΠΑ, οχυρό των Δημοκρατικών και των προοδευτικών, υιοθέτησε το μέτρο αυτό ενώ επανέρχεται συνεχώς στον δημόσιο διάλογο το ζήτημα της ψήφου των μειονοτήτων και του αποκλεισμού τους από το δικαίωμα αυτό.

Αρκετές αμερικανικές πολιτείες επικαλέστηκαν τους τελευταίους μήνες τις αβάσιμες καταγγελίες περί νοθείας στις προεδρικές εκλογές του 2020 για να περάσουν νόμους οι οποίοι έχουν σκοπό, σύμφωνα με τους επικριτές τους, να περιορίσουν τα δικαιώματα ψήφου των εθνικών και φυλετικών μειονοτήτων.

Στο τέλος της θητείας του, ο Δημοκρατικός δήμαρχος της Νέας Υόρκης, ο Μπιλ ντε Μπλάζιο, δεν έκρυψε πως είχε αμφιβολίες για το εάν η πόλη της Νέας Υόρκης έχει τη δικαιοδοσία να αποφασίσει χωρίς τις αρχές της ομώνυμης πολιτείας να δώσει δικαίωμα ψήφου στους αλλοδαπούς κατοίκους της, διαβεβαιώνοντας πως δεν θα εναντιωνόταν στην απόφαση εάν εγκρινόταν. Αν εφαρμοστεί πράγματι, οι ξένοι κάτοικοι της Νέας Υόρκης θα μπορούν να συμμετάσχουν στις δημοτικές εκλογές από το 2023.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

hlektragr

Recent Posts

Ίσθμια : Περιβαλλοντική δράση ”Λούνα παρκ Ανακύκλωσης”

Στις 22 Μαΐου 2024 στο πλαίσιο του προγράμματος «Γαλάζια Σημαία» θα πραγματοποιηθεί η περιβαλλοντική δράση…

9 ώρες ago

ΔΥΠΑ – Κοινωνικός Τουρισμός 2024: Πώς θα χορηγηθούν 300.000 voucher

Το Πρόγραμμα Κοινωνικού Τουρισμού Εργαζομένων – Ανέργων περιόδου 2024-2025 της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (ΔΥΠΑ), αναμένεται…

10 ώρες ago

Ολοκληρώθηκε η υποβολή αιτήσεων στα προγράμματα: Φωτοβολταϊκά στη Στέγη και Φωτοβολταϊκά στο Χωράφι

Καταγράφηκε έντονο ενδιαφέρον για συμμετοχή στα προγράμματα του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας Φωτοβολταϊκά στη Στέγη…

10 ώρες ago

Ο Υπουργός Επικρατείας κ. Μάκης Βορίδης στην Ιερά Μητρόπολη Κορίνθου

Από το Επισκοπείο της Ι. Μητροπόλεως μας ξεκίνησε την περιοδεία του στην Κορινθία ο Υπουργός…

12 ώρες ago

Αστυνομικοί έστησαν σκηνές στο Σύνταγμα – Διαμαρτύρονται για την φτωχοποίησή τους

Σε εξέλιξη βρίσκεται διαμαρτυρία αστυνομικών στο Σύνταγμα, καθώς καταγγέλλουν φτωχοποίηση της αστυνομίας. Αστυνομικοί έστησαν σκηνές απέναντι…

12 ώρες ago

Έγκριση όρων δημοπράτησης στην Περιφερειακή Επιτροπή έργου οδικής ασφάλειας της ΠΕ Μεσσηνίας

Εγκρίθηκαν οι όροι δημοπράτησης και καθορίστηκε η επιτροπή διαγωνισμού του έργου «ΒΕΛΤΙΩΣΗ, ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ, ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΟΔΙΚΗΣ…

12 ώρες ago