Categories: ΔΙΕΘΝΗ

Παγκόσμια Τράπεζα: Η κλιματική αλλαγή θα μπορούσε να οδηγήσει 216 εκατ. στη μετανάστευση έως το 2050

Έως και 216 εκατομμύρια άνθρωποι θα μπορούσαν να μεταναστεύσουν μέχρι το 2050 εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής, προειδοποιεί η νέα έκθεση Groundswell της Παγκόσμιας Τράπεζας. Σύμφωνα με την έκθεση, εάν δεν υπάρξει άμεση δράση για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, σε δέκα χρόνια θα έχουμε το φαινόμενο των «hotspots» κλιματικής μετανάστευσης. Οι κινητήριες δυνάμεις αυτών των μεταναστεύσεων, σύμφωνα με την έκθεση, θα είναι η λειψυδρία, η μείωση της παραγωγικότητας των καλλιεργειών και η άνοδος της στάθμης της θάλασσας.

Ανάλογα με τις συλλογικές δράσεις που θα αναλάβει ο κόσμος σήμερα, η πορεία της εσωτερικής κλιματικής μετανάστευσης κατά το επόμενο μισό αιώνα θα μπορούσε να μειωθεί έως και κατά 80% – σε 44 εκατομμύρια ανθρώπους. Παρόλα αυτά, τα μέρη που αναμένεται να γίνουν «hotspots» κλιματικής μετανάστευσης θα συνεχίσουν πιθανότατα να υποστηρίζουν μεγάλο αριθμό ανθρώπων, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που δεν έχουν άλλη επιλογή από το να παραμείνουν. Και οι περιοχές στις οποίες μετακινούνται οι κλιματικοί μετανάστες μπορεί να μην είναι καλά προετοιμασμένες να τους υποδεχθούν και να τους παρέχουν βασικές υπηρεσίες ή να χρησιμοποιήσουν τις δεξιότητές τους.

Η έκθεση περιλαμβάνει νέες προβλέψεις και αναλύσεις για την Ανατολική Ασία και τον Ειρηνικό, τη Βόρεια Αφρική, την Ανατολική Ευρώπη και την Κεντρική Ασία. Η πρώτη έκθεση Groundswell του 2018, κάλυπτε την υποσαχάρια Αφρική, τη Νότια Ασία και τη Λατινική Αμερική.

Οι δυο εκθέσεις προβλέπουν ότι έως το 2050, 86 εκατομμύρια άνθρωποι θα μπορούσαν να μεταναστεύσουν στην Υποσαχάρια Αφρική, 49 εκατομμύρια στην Ανατολική Ασία και τον Ειρηνικό, 40 εκατομμύρια στη Νότια Ασία, 19 εκατομμύρια στη Βόρεια Αφρική, 17 εκατομμύρια στη Λατινική Αμερική και στην Ανατολική Ευρώπη και 5 εκατομμύρια στην Κεντρική Ασία. Οι φτωχότερες και πιο ευάλωτες κλιματικά περιοχές θα επηρεαστούν δυσανάλογα.

Ωστόσο, αυτές οι προβλέψεις δεν είναι δεδομένες και υπάρχει ακόμη η δυνατότητα να περιοριστούν σημαντικά αυτές οι επιπτώσεις, τονίζει σε άρθρο του ο Γιούργκεν Φόγκελε, αντιπρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας για τη βιώσιμη ανάπτυξη.

Πρώτα απ’ όλα, αναφέρει ο αντιπρόεδρος, απαιτείται έγκαιρη δράση για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου ώστε να μειωθούν οι κλιματικές πιέσεις που οδηγούν στην εσωτερική κλιματική μετανάστευση.

«Ταυτόχρονα, είναι σημαντικό να αναγνωρίσουμε ότι χρειαζόμαστε μια σειρά στρατηγικών για την καλύτερη διαχείριση ή τον καλύτερο σχεδιασμό της κλιματικής μετανάστευσης. Για παράδειγμα, το χαμηλό υψόμετρο του Δέλτα του Μεκόνγκ αντιμετωπίζει την άνοδο της στάθμης της θάλασσας που επιδεινώνεται από την πίεση του νερού και την πτώση της παραγωγικότητας των καλλιεργειών», αναφέρει ο Φόγκελε.

Όταν προβλέπονται και διαχειρίζονται σωστά, οι αλλαγές στην κατανομή του πληθυσμού μπορούν να αποτελέσουν μέρος μιας αποτελεσματικής στρατηγικής, επιτρέποντας στους ανθρώπους να βγουν από τη φτώχεια και να δημιουργήσουν ανθεκτικά μέσα διαβίωσης. Το κλειδί είναι ο διορατικός σχεδιασμός για μια ομαλή και καλά διαχειριζόμενη εσωτερική μετανάστευση. Ο καλός σχεδιασμός, αναφέρει ο αντιπρόεδρος, μπορεί να διασφαλίσει ότι τόσο οι περιοχές αποστολής όσο και οι περιοχές υποδοχής είναι καλά προετοιμασμένες ώστε να μπορούν να ανταποκριθούν στις ανάγκες και τις προσδοκίες των πληθυσμών τους. Οι επενδύσεις στο ανθρώπινο δυναμικό μπορούν να αυξήσουν την ικανότητα των κοινοτήτων να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, ενισχύοντας τις γυναίκες και τους νέους, οι οποίοι συχνά είναι οι πρώτοι που αντιμετωπίζουν υψηλά ποσοστά ανεργίας.

hlektragr

Recent Posts

Μια σπάνια ηλιακή καταιγίδα κατευθύνεται στη Γη

Μια ηλιακή καταιγίδα σπάνιας έντασης κατευθύνεται προς τη Γη και θα μπορούσε να προκαλέσει προβλήματα…

6 ώρες ago

Έναρξη Ευρωπαϊκών Πρωταθλημάτων Πάλης στο Λουτράκι – Πρόσκληση σε συνέντευξη Τύπου

Ο Πρόεδρος και το Δ.Σ. της Ελληνική Ομοσπονδία Πάλης & ο Δήμαρχος Λουτρακίου - Περαχώρας…

6 ώρες ago

Λουτράκι: U15 European Wrestling & Grappling Championship

Το Grappling είναι ένα στυλ πάλης που συνδυάζει την τεχνική που προέρχεται από διάφορα αθλήματα…

6 ώρες ago

Εκδήλωση στην Κόρινθο για την έμφυλη βία την Κυριακή 12 Μαΐου

Το Επιμελητήριο Κορινθίας σας προσκαλεί στην εκδήλωση με τίτλο: “Δεν είναι αγάπη ο πόνος και…

7 ώρες ago

Έργα προστασίας από φαινόμενα διάβρωσης στην ακτογραμμή του Κορινθιακού κόλπου

Έργα προστασίας  από φαινόμενα διάβρωσης στην ακτογραμμή του Κορινθιακού κόλπου, τα οποία, σύμφωνα με τη…

8 ώρες ago

Κόρινθος: Παρουσίαση βιβλίου του Απ. Παπαφωτίου

«Το Territorio της Κορίνθου και η Βενετική Υδατογέφυρα στο Ποτάμι Ράχιανι του Άσσου Κορινθίας (Ιστορία-κατασκευή)»…

8 ώρες ago