Σας έχει τύχει, μετά το φαγητό, να αισθάνεστε βάρος και κούραση; Αυτός ο συγκεκριμένος τύπος εξάντλησης είναι πιο συνηθισμένος σε γεύματα με υψηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες, οι ένοχοι που συνήθως κατατάσσονται ως τρόφιμα με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη και πλημμυρίζουν την κυκλοφορία του αίματος με γλυκόζη.
Τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε απλούς υδατάνθρακες, όπως το ψωμί, τα ζυμαρικά και τα κέικ, τείνουν να έχουν αυτό το αποτέλεσμα. Αυτό οφείλεται σε μια απότομη αύξηση των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα που αρχικά σας δίνει μια ώθηση πριν πέσει κατακόρυφα και προκαλέσει πτώση της ενέργειας.
Επίσης, πολλές πηγές πρωτεϊνικών τροφών έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε τρυπτοφάνη, τον πρόδρομο της σεροτονίνης, που και οι δύο είναι γνωστό ότι αυξάνουν τον ρυθμό υπνηλίας.
«Τα επεξεργασμένα, συσκευασμένα ή βαριά τρόφιμα ζητούν από το σώμα μας να εργαστεί σκληρότερα για να τα διαλύσει και να τα αφομοιώσει», λέει η ολιστική διατροφολόγος και ιδρύτρια του Doing Well, Daphne Javitch .
Καθώς το φαγητό απαιτεί εσωτερική ενέργεια, το σώμα μας πρέπει να διασπάσει την τροφή (πέψη, αφομοίωση, αποβολή) που σημαίνει ότι η υπερκατανάλωση τροφής μπορεί να καταπονήσει το σύστημά μας και να προκαλέσει εξάντληση.