ΑΘΛΗΤΙΚΑ

Ανασκόπηση 2022: Παγκόσμιος Μέσι, Ελληνες «ήρωες» και πικρά «αντίο»

Στα ομαδικά αθλήματα, το γυναικείο πόλο του Ολυμπιακού και του Εθνικού διέπρεψαν. Η εθνική του ποδοσφαίρου με τον Πογιέτ στον πάγκο ανέβασε στροφές, αντίθετα με αυτή του μπάσκετ που μας πότισε… φαρμάκι στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα.

Ελαμψαν η Αργεντινή και ο Μέσι στο ποδόσφαιρο. Οι Αργεντίνοι κατέκτησαν το Μουντιάλ με πολυτιμότερο παίκτη τον Μέσι.

Φτωχότερο έγινε το τένις με το τέλος της τεράστιας καριέρας του Ρότζερ Φέντερερ.

Η αθλητική δημοσιογραφία αποχαιρέτησε τον «πρύτανή» της Γιάννη Διακογιάννη.

ΜΟΥΝΤΙΑΛ: Η ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ ΤΟΥ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ

Η Αργεντινή κατέκτησε το Παγκόσμιο Κύπελλο στο Κατάρ, το τρίτο στην ιστορία της και επέστρεψε στον θρόνο της μετά από 36 χρόνια. Ο Μέσι, στην τελευταία του ευκαιρία, πήρε το πρώτο του Μουντιάλ, το οποίο κυνήγησε με πάθος, αναδείχθηκε δε, πολυτιμότερος παίκτης της διοργάνωσης. Στον συναρπαστικό τελικό η Αργεντινή επικράτησε 4-2 στα πέναλτι. Ο κανονικός αγώνας έληξε 2-2 και η παράταση 3-3. Ο Εμπαπέ έκανε χατ τρικ στον τελικό και ήταν ο πρώτος σκόρερ του Μουντιάλ με 8 γκολ.

ΣΤΙΒΟΣ: ΠΑΡΕΜΕΙΝΕ ΨΗΛΑ Η ΓΑΛΑΝΟΛΕΥΚΗ ΣΗΜΑΙΑ

Boxing Day: Ασταμάτητη η Αρσεναλ – 3-1 με ανατροπή τη Γουέστ Χαμ

Ο Μίλτος Τεντόγλου ήταν η σταθερή ελληνική δύναμη σε παγκόσμιο (τον Ιούλιο) και σε ευρωπαϊκό επίπεδο (τον Αύγουστο), στο μήκος.

Στο παγκόσμιο του Ορεγκον, ο Τεντόγλου (με 8,32 μ.) έχασε το χρυσό στην τελευταία προσπάθεια από τον Κινέζο Γουάνγκ αλλά ένα μήνα μετά, στο Μόναχο, στο ευρωπαϊκό άρπαξε πανάξια (8,52 μ.) την πρωτιά.

Στο ευρωπαϊκό έλαμψε η Αντιγόνη Ντρισμπιώτη (στα 20 χλμ. και 35 χλμ. βάδην) με τα δύο χρυσά σε ένα ιστορικό επίτευγμα ενώ είχε προηγηθεί η 4η θέση της στο παγκόσμιο (στα 35 χλμ.). Το χρυσό μετάλλιο κατέκτησε και η νεαρή Ελίνα Τζένγκο (65,81 μ.) κάνοντας ευχάριστη έκπληξη στον ακοντισμό ενώ η Κατερίνα Στεφανίδη επέκτεινε την παράδοσή της για τέταρτη σερί ευρωπαϊκή διοργάνωση όπου (με 4,75 μ.) κατέκτησε το ασημένιο μετάλλιο στο επί κοντώ.

ΠΟΛΟ: ΟΙ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΕΚΑΝΑΝ «ΝΤΑΜΠΛ» ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ

Για ακόμη μια χρονιά το ελληνικό γυναικείο πόλο χάρισε στιγμές χαράς. Ο Εθνικός στέφθηκε Κυπελλούχος Ευρώπης με την κατάκτηση του Len Trophy και ο Ολυμπιακός διατήρησε τον θρόνο του Πρωταθλητή Ευρώπης στην Ευρωλίγκα. Οι «ερυθρόλευκες» στέφθηκαν και υπερπρωταθλήτριες Ευρώπης, νικώντας 11-4 τον Εθνικό στον τελικό του ευρωπαϊκού Σούπερ Καπ. Η πρώτη φορά που η Ελλάδα έκανε το «double» στις διασυλλογικές διοργανώσεις ήταν το 2003, όταν η Βουλιαγμένη κατέκτησε το Len Trophy και η Γλυφάδα την Ευρωλίγκα. Το 2010 συνέβη ξανά, με τον Εθνικό να κατακτά το πρώτο Len Trophy της ιστορίας του και τη Βουλιαγμένη τη δεύτερη -και μάλιστα σερί- Ευρωλίγκα. Επίσης, η Εθνική ομάδα πόλο Ανδρών νίκησε την Κροατία (9-7) στον μικρό τελικό του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος και κατέκτησε για τρίτη φορά στην ιστορία της το χάλκινο μετάλλιο!

ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗ: «ΧΡΥΣΟΣ» ΓΙΑ 6Η ΦΟΡΑ Ο ΠΕΤΡΟΥΝΙΑΣ

Πιστός στο ραντεβού του με την ιστορία ήταν για ακόμη μία φορά ο Λευτέρης Πετρούνιας ο οποίος κατέκτησε το 6ο χρυσό μετάλλιο σε ευρωπαϊκό πρωτάθλημα στο Μόναχο. Από τον Απρίλιο του 2015, ο «άρχοντας των κρίκων» παραμένει αήττητος σε ευρωπαϊκά πρωταθλήματα. Εγινε ο κορυφαίος σπεσιαλίστας στην ιστορία της ευρωπαϊκής ενόργανης γυμναστικής, ισοφαρίζοντας τον Ούγγρο εξπέρ του πλάγιου ίππου Κρίστιαν Μπέρκι, ο οποίος έως τώρα κατείχε μόνος το ρεκόρ με έξι τίτλους στο ίδιο όργανο (2005, 2007, 2008, 2009, 2011, 2012).

ΤΣΑΜΠΙΟΝΣ ΛΙΓΚ: Η «ΒΑΣΙΛΙΣΣΑ» ΡΕΑΛ Μ. ΞΑΝΑ ΣΤΟΝ ΘΡΟΝΟ ΤΗΣ

Η Ρεάλ Μαδρίτης κατέκτησε για 14η φορά στην ιστορία της το Τσάμπιονς Λιγκ. Στον μεγάλο τελικό του Παρισιού οι Μαδριλένοι νίκησαν τη Λίβερπουλ με 1-0 χάρη στο γκολ του Βινίσιους Τζούνιορ. Εγραψε ιστορία με χρυσά γράμματα ο Ιταλός τεχνικός της Κάρλο Αντσελότι, αφού έγινε ο πρώτος τεχνικός με 4 κατακτήσεις Τσάμπιονς Λιγκ (2 με τη Μίλαν και 2 με τη Ρεάλ). Η Αϊντραχτ Φρανκφούρτης κατέκτησε το Γιουρόπα Λιγκ ύστερα από έναν δραματικό τελικό που διεξήχθη στη Σεβίλλη. Η γερμανική ομάδα επικράτησε με 5-4 στα πέναλτι της Ρέιντζερς (1-1 κ.α.).

Τον πρώτο ευρωπαϊκό τίτλο της πανηγύρισε η Ρόμα. Με τον Μουρίνιο στον πάγκο κατέκτησε το Κόνφερενς Λιγκ, νικώντας στον τελικό που έγινε στα Τίρανα τη Φέγενορντ με 1-0.

ΜΕΤΑΓΡΑΦΕΣ – ΕΛΛΑΔΑ: ΜΑΡΣΕΛΟ ΚΑΙ ΧΑΜΕΣ ΣΤΗ ΣΟΥΠΕΡ ΛΙΓΚ

Ο Ολυμπιακός έφερε στην Ελλάδα Μαρσέλο και Χάμες Ροντρίγκες, δύο μεταγραφές που έκαναν αίσθηση. Ο Βραζιλιάνος με τα περισσότερα τρόπαια με τη Ρεάλ, έτυχε υποδοχής Μεσσία στο Καραϊσκάκη. Ο Κολομβιανός ξαναφτιάχνει την καριέρα του. Αγωνιστικά ο Ολυμπιακός κατέκτησε το 47ο πρωτάθλημα στην ιστορία του και μάλιστα με 19 βαθμούς διαφορά από τον δεύτερο ΠΑΟΚ. Μέσα στη χρονιά, τον Αύγουστο, θα απολυθεί ο Πέδρο Μαρτίνς μετά από 52 μήνες παραμονής στον ερυθρόλευκο πάγκο, έχοντας σπάσει το σχετικό ρεκόρ που κατείχε ο Μπάγεβιτς με 40 μήνες. Το Κύπελλο κατέκτησε ο Παναθηναϊκός, το 19ο στην ιστορία του. Στον τελικό που έγινε στο ΟΑΚΑ και σημαδεύτηκε από επεισόδια, οι «πράσινοι» νίκησαν με 1-0 τον ΠΑΟΚ.

ΕΘΝΙΚΗ ΟΜΑΔΑ: «ΨΗΛΩΣΕ»  ΜΕ ΠΟΓΕΤ ΣΤΟ… ΤΙΜΟΝΙ

Το 2022 ήταν μία εξαιρετική χρονιά για την Εθνική ομάδα ποδοσφαίρου. Με τον Γκουστάβο Πογέτ στο τιμόνι το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα θύμισε παλιές καλύτερες εποχές και κατάφερε να πάρει την πρωτιά στον όμιλο στην τρίτη κατηγορία του Nations League. Με πέντε νίκες σε έξι ματς η Ελλάδα ανέβηκε κατηγορία και πλέον κέρδισε και τη δεύτερη ευκαιρία για πρόκριση στο ερχόμενο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα.

ΜΠΑΣΚΕΤ: Η ΕΘΝΙΚΗ ΔΙΑΚΡΙΣΗ ΠΟΥ ΛΕΙΠΕΙ ΚΑΙ Ο «ΤΡΙΠΛΟΣ» ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

Η Εθνική ομάδα στο μεγάλο ραντεβού του ευρωπαϊκού μπάσκετ, με τον Γιάννη Αντετοκούνμπο στη σύνθεσή της, δεν κατάφερε να πετύχει την πολυπόθητη διάκριση. Ηττήθηκε από τη Γερμανία με 107-96 στον νοκ άουτ αγώνα της προημιτελικής φάσης και επέστρεψε στην Αθήνα με… άδεια χέρια.

Πρωταθλητής και Κυπελλούχος Ελλάδας αλλά και κάτοχος του Super Cup αναδείχθηκε με χαρακτηριστική άνεση ο Ολυμπιακός στην επιστροφή του στην Basket League. Οι «ερυθρόλευκοι» έφτασαν, επίσης, στο Φάιναλ-Φορ της Ευρωλίγκας, 10.000 φίλοι τους βρέθηκαν στο Βελιγράδι, αλλά ο Βασίλιε Μίσιτς ευστόχησε στο τρίποντο με την εκπνοή, η Αναντολού Εφες νίκησε τον Ολυμπιακό (77-74) στον ημιτελικό και προκρίθηκε στον τελικό. Η τουρκική ομάδα στον τελικό επικράτησε της Ρεάλ (58-57) και στέφθηκε back to back Πρωταθλήτρια Ευρώπης.

ΤΕΝΙΣ: ΤΟ «ΤΕΛΟΣ» ΤΟΥ ΦΕΝΤΕΡΕΡ, ΣΤΗΝ ΕΛΙΤ ΤΣΙΤΣΙΠΑΣ – ΣΑΚΚΑΡΗ

Η χρονιά σημαδεύτηκε ανεξίτηλα από το τέλος της καριέρας του μεγάλου Ρότζερ Φέντερερ. Ο Ελβετός τενίστας ανακοίνωσε τον Σεπτέμβριο ότι αποχωρεί, στα 41 του χρόνια, γεμάτος από εμπειρίες και από την αγάπη εκατομμυρίων φιλάθλων σε όλο τον κόσμο. Αγωνίστηκε σε πάνω από 1.500 ματς, βρέθηκε στο Νο1 συνολικά για 310 εβδομάδες και πανηγύρισε 103 ΑΤΡ τίτλους μεταξύ των οποίων και 20 Grand Slam.

Από ελληνικής πλευράς, ο Στέφανος Τσιτσιπάς κατάφερε να πανηγυρίσει τον Απρίλιο τον δεύτερο σερί Masters τίτλο του στο Μόντε Κάρλο, νικώντας στον τελικό τον Ισπανό Φοκίνα. Ολοκλήρωσε τη χρονιά στο Νο4 της παγκόσμιας κατάταξης. Η Μαρία Σάκκαρη, αν και κατάφερε να φτάσει σε πέντε τελικούς μέσα στο 2022 και να πάρει μέρος για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά στο WTA Finals, δεν μπόρεσε να πανηγυρίσει τίτλο, αλλά θα τελειώσει τη χρονιά στο Νο6 του κόσμου.

Γ. ΔΙΑΚΟΓΙΑΝΝΗΣ: «ΕΦΥΓΕ» Ο ΠΡΥΤΑΝΗΣ ΤΟΥ ΑΘΛΗΤΙΚΟΥ ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Φτωχότερη έγινε η αθλητική δημοσιογραφία που πριν από λίγες μέρες αποχαιρέτησε τον Γιάννη Διακογιάννη ο οποίος στα 91 του χρόνια έφυγε από τη ζωή. Κορυφαίος αθλητικός συντάκτης, πρωτοπόρος και μεγάλος δάσκαλος, χρωμάτισε με τη φωνή του και με τις απύθμενες γνώσεις του τις σπουδαιότερες τηλεοπτικές αθλητικές μεταδόσεις. Αφησε ανεξίτηλο το αποτύπωμά του στην αθλητική δημοσιογραφία και χάραξε δρόμους για τη νέα γενιά.

hlektragr

Recent Posts

Πρωταθλητές στην Ανακύκλωση και φέτος οι μαθητές του Δήμου Λουτρακίου – Περαχώρας – Αγ. Θεοδώρων

Βραβεύθηκαν το Σάββατο 18 Μαΐου στο Παραλιακό Πάρκο Λουτρακίου. Γιορτή ανακύκλωσης για τη βράβευση των…

6 ώρες ago

Με απόλυτη επιτυχία ολοκληρώθηκε το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Πάλης U15, που διεξήχθη στο Λουτράκι

Με απόλυτη επιτυχία ολοκληρώθηκε το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Πάλης U15, που διεξήχθη στο Λουτράκι από τις…

6 ώρες ago

Αναστάσιος Γκιολής: «Σημαντικές αποφάσεις για το Ιστορικό-Λαογραφικό Μουσείο Κορίνθου»

Την απόφαση της πρόσφατης συνεδρίασης της Περιφερειακής Επιτροπής, σχετικά με την «Προμήθεια προθηκών-Λοιπού εκθεσιακού εξοπλισμού…

6 ώρες ago

3ο Διεθνές Φεστιβάλ Ρομποτικής | Δημήτρης Πτωχός: «Ενθαρρύνουμε πρωτοβουλίες που προάγουν την εκπαίδευση, την τεχνολογία και την ανάπτυξη»

Με συνδιοργανώτρια την Περιφέρεια Πελοποννήσου, πραγματοποιήθηκε το 3ο Διεθνές Φεστιβάλ Ρομποτικής και Ευφυών Συστημάτων, το…

6 ώρες ago

Δωρεάν Δερματολογικός Έλεγχος έναντι του Καρκίνου του Δέρματος από τους Ιατρικούς Συλλόγους, υπό την Αιγίδα της Περιφέρειας Πελοποννήσου

Η Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας Πελοποννήσου, με αφορμή τη καθιέρωση του Μάϊου ως μήνας…

6 ώρες ago

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η ενημερωτική εκδήλωση της Διεύθυνσης Αστυνομίας Λακωνίας, με θέμα «Νεανική Παραβατικότητα, η σύγχρονη πρόκληση της κοινωνίας»

Η διεύθυνση Αστυνομίας Λακωνίας διοργάνωσε την 17.5.2024 στη Σπάρτη, ενημερωτική εκδήλωση με θέμα «Νεανική Παραβατικότητα,…

6 ώρες ago