ΑΘΛΗΤΙΚΑ

ΗΠΑ: Σάλος με τη νίκη της διεμφυλικής κολυμβήτριας Λία Τόμας στην Ατλάντα

ΗΠΑ: Έντονες αντιδράσεις έχει προκαλέσει η νίκη της κολυμβήτριας Λία Τόμας στο κολλεγιακό πρωτάθλημα κολύμβησης. Ο λόγος; Η Λία Τόμας έχει γεννηθεί άντρας.

Η Λία Τόμας, που εκπροσωπεί το Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια, αγωνίστηκε κανονικά στην Ατλάντα την περασμένη Πέμπτη (17/3) στα 500 μέτρα ελεύθερο, όπου και κατέκτησε την πρώτη θέση με χρόνο 4 λεπτά, 33 δευτερόλεπτα και 24 δέκατα.

 

 

Μετά τη νίκη της, η Τόμας δήλωσε:

«Σημαίνει τα πάντα να είμαι εδώ, να είμαι μαζί με δύο από τις καλύτερες φίλες μου και τις συμπαίκτριές μου και να μπορώ να αγωνιστώ».

 

Σύμφωνα με τους κανόνες της αμερικάνικης ομοσπονδίας κολύμβησης, οι αθλητές που αλλάζουν φύλο πρέπει να κάνουν μια θεραπεία αντικατάστασης ορμονών για τρία χρόνια προκειμένου να μπορέσουν να συμμετάσχουν σε αγώνες με συναθλητές του νέου τους φύλου.

Η Τόμας ακολουθεί θεραπεία αντικατάστασης ορμονών εδώ και δυόμιση χρόνια, ωστόσο η διοργανώτρια αρχή NCAA αποφάσισε να της επιτρέψει να διαγωνιστεί. Η μη ολοκλήρωση τριετίας από την αρχή της θεραπείας προκάλεσε τις αντιδράσεις συναθλητριών της Τόμας, συμπεριλαμβανόμενης της Ουγγαρέζας Ρέκα Γκιόργκι, η οποία μάλιστα έχει διαγωνιστεί στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2016.

Η Γκιόργκι έστειλε επιστολή διαμαρτυρίας στην NCAA για τη συμμετοχή της Τόμας στον αγώνα της Ατλάντα. «Είναι ο τελευταίος μου αγώνας σε κολλεγιακό επίπεδο και είμαι αγανακτισμένη. Νιώθω ότι η απόφαση της NCAA μου έκλεψε τη θέση. […] Με πονάει, πονά την ομάδα μου και τις άλλες γυναίκες στην πισίνα» έγραψε η Γκιόργκι.

Από τη μεριά της, η ολυμπιονίκης Αμερικανίδα κολυμβήτρια Έρικα Σάλλιβαν, που πήρε το αργυρό μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο και τερμάτισε τρίτη στην Ατλάντα (δύο θέσεις μετά την Τόμας), υποστήριξε την Τόμας με άρθρο της στο Newsweek, όπου αναφέρει:

«Η κολυμβήτρια του Πανεπιστημίου της Πενσυλβάνια Λία Τόμας έχει στοχοποιηθεί γιατί είναι αυτή που είναι, μια διεμφυλική γυναίκα. Όπως οποιοσδήποτε άλλος σε αυτό το άθλημα, η Λία έχει προπονηθεί με προσήλωση για να φτάσει εκεί που βρίσκεται και έχει ακολουθήσει όλους τους κανόνες και τις οδηγίες. Όπως οποιοσδήποτε άλλος σε αυτό το άθλημα, η Λία δεν κερδίζει κάθε φορά».

Σημειώνεται πως στον αγώνα 200 μέτρων ελεύθερο, όπου συμμετείχε επίσης, η Λία Τόμας βγήκε πέμπτη.

Η νίκη της Λία Τόμας στο κολλεγιακό πρωτάθλημα κολύμβησης έχει ανοίξει τη συζήτηση για το αν και κατά πόσο είναι θεμιτό διεμφυλικοί αθλητές και αθλήτριες να διαγωνίζονται με άτομα του βιολογικού ή το κοινωνικού τους φύλου.

hlektragr

Recent Posts

Παιδικές κατασκηνώσεις ΔΥΠΑ: Τη Μεγάλη Τετάρτη ξεκινούν οι αιτήσεις για τα 70.000 voucher

Ξεκινά αύριο (29.4.2024) Μεγάλη Τετάρτη και ώρα 11:00 η υποβολή ηλεκτρονικών αιτήσεων δικαιούχων και παρόχων…

16 ώρες ago

Αττική Οδός: Τροχαίο ατύχημα στο ρεύμα προς Αεροδρόμιο – Καθυστερήσεις έως την έξοδο για Λαμία

Σοβαρό τροχαίο σημειώθηκε νωρίτερα στην Αττική Οδό στο ύψος του κόμβου Δημοκρατίας στο ρεύμα προς…

17 ώρες ago

Σε κρίσιμη κατάσταση νεαρός στην Κοζάνη που ήπιε φυτοφάρμακο

Μεγάλη επιχείρηση της αστυνομίας στήθηκε το πρωί της Μεγάλης Τετάρτης, προκειμένου να μεταφερθεί φάρμακο-αντίδοτο στην…

17 ώρες ago

Δήμος Ξυλοκάστρου : Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Βάδην 10χλμ το Σάββατο 11 Μαΐου 2024.

Με υπερηφάνεια ανακοινώνουμε ότι ο Δήμος μας φιλοξενεί το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Βάδην 10χλμ το Σάββατο…

18 ώρες ago

Πασχαλινή Συναυλία Φιλαρμονικής Λουτρακίου την Κυριακή 28 Απριλίου

Η Φιλαρμονική Λουτρακίου, στο δρόμο προς την κορύφωση του Θείου Πάθους τη Μεγάλη Εβδομάδα, παρουσιάζει…

18 ώρες ago

Υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Πελοποννήσου το αναπτυξιακό τουρνουά ποδοσφαίρου «Πάσχα 2024- Καλαμάτα»

Υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Πελοποννήσου και με πολλές συμμετοχές, πραγματοποιήθηκε το αναπτυξιακό τουρνουά ποδοσφαίρου…

19 ώρες ago